

Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ, ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες, μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης-δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έχει καταληκτική ημερομηνία τις 31/1/2022.
Επισημαίνεται ότι στη συγκεκριμένη δήλωση για το έτος 2022 δεν θα περιλαμβάνεται η δήλωση παράλληλης έμμισθης απασχόλησης, καθώς η συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχεται από ξεχωριστή ηλεκτρονική υπηρεσία. Για την πρόσβαση στην εν λόγω υπηρεσία, o χρήστης εισέρχεται, μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ: (www.efka.gov.gr) και ακολουθεί τη διαδρομή: «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες»->Εισφορές Μη Μισθωτών-> «Δικαιώματα Κοινωνικής Ασφάλισης» -> «Αίτηση-Δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης».
Διευκρινίζεται ότι οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλουν αίτηση-δήλωση επιλογής/μεταβολής θα παραμείνουν για το έτος 2022 στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, για πρώτη φορά, βάσει των σχετικών διατάξεων του νέου ασφαλιστικού νόμου 4670/2020, οι μη μισθωτοί μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία τους σε ετήσια βάση, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους και τα χρόνια εργασίας τους, καθορίζοντας οι ίδιοι το ύψος της μελλοντικής σύνταξής τους.
Σχετικά Νέα
-
Το «δεξί χέρι» του Τραμπ ταξιδεύει στην Ρωσία για τέταρτη φορά για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία
Επιστρέφει στην Ρωσία για νέες διπλωματικές επαφές ο Στιβ Γουίτκοφ, στενός συνεργάτης του Αμερικανού.
Οι Ευαγγελιστές του Τραμπ εναντίον του Πάπα
Είναι γνωστό πως οι Ευαγγελιστές δεν τρέφουν και τα φιλικότερα των αισθημάτων για το.
-
ΔΝΤ: Αυξάνονται οι κίνδυνοι για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα
Τρεις βασικούς κινδύνους για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, βλέπει το ΔΝΤ μετά την ενίσχυση.
-
Συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας – Κατασχέθηκαν ποσότητες κάνναβης και κοκαΐνης
Δύο άτομα συνελήφθησαν στις περιοχές του Αγίου Παντελεήμονα και της Ακρόπολης για διακίνηση ναρκωτικών, συγκεκριμένη κάνναβης.