Ε.Ε. – Ταμείο Ανάκαμψης: Αντιπρόταση των «4» στο γαλλογερμανικό σχέδιο

Σε πράξη μετουσιώνουν την αντίθεσή τους στη γαλλογερμανική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης τα τέσσερα κράτη – μέλη που εξαρχής εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο σχέδιο που ανακοίνωσαν προ ημερών οι Αγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν, δηλαδή η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Δανία.

Μέσω non paper που διέρρευσε το Σάββατο, οι γνωστοί και ως «φειδωλοί τέσσερις» καταθέτουν τη δική τους πρόταση.

Βασικοί της άξονες είναι:

  • Το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να κλείσει εντός δύο ετών
  •  Η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει με τη μορφή δανείων και όχι επιχορηγήσεων
  • Τα δάνεια αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται από δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και μελλοντική δημοσιονομική προσαρμογή

Όπως τονίζουν, μεταξύ άλλων, τα τέσσερα κράτη, «στόχος είναι η χορήγηση έκτακτης και στοχευμένης χρηματοδότησης και η προσφορά δανείων με ευνοϊκούς όρους στις χώρες που επηρεάσθηκαν περισσότερο από την κρίση. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε εργαλεία ή μέτρα που οδηγούν σε αμοιβαιοποίηση χρέους και σημαντικές αυξήσεις στον προϋπολογισμό της Ενωσης».

Στο έγγραφο, στο οποίο αφήνεται ανοιχτό το συνολικό ποσό της έκτακτης βοήθειας, τονίζεται επίσης το κράτος δικαίου και η προστασία από την απάτη, η οποία, όπως σημειώνεται, πρέπει να διασφαλιστεί μέσω της ισχυρής συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, της αρχής της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της απάτης OLAF και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Η βοήθεια πρέπει να χρησιμοποιηθεί με αυστηρά στοχευμένο τρόπο, «τα χρήματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση και ανθεκτικότητα του τομέα της υγείας και της οικονομίας», αναφέρεται ακόμη, ενώ προσδιορίζονται επίσης ως τομείς χρηματοδότησης η έρευνα, η καινοτομία και η «πράσινη μετάβαση», σύμφωνα με τους στόχους της Ε.Ε. για το κλίμα, την ανάπτυξη και την ψηφιοποίηση.

Απαιτείται «εκσυγχρονισμένος προϋπολογισμός της Ε.Ε. ως σημείο εκκίνησης», με ανάλυση των αναγκών για τους τομείς που πλήττονται περισσότερο, και το τελικό πλαίσιο δαπανών για τον κορωνοϊό θα πρέπει να καθοριστεί μέσω μιας νέας ιεράρχησης των περιοχών δαπανών στον προϋπολογισμό της Ενωσης, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι Παρίσι και Βερολίνο είχαν προτείνει τη σύσταση ενός εργαλείου 500 δισ. ευρώ, με τους πόρους να προέρχονται από κοινή έκδοση χρέους μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να διανέμονται στις περιοχές και τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Τα χρήματα, σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, θα διανεμηθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων μέσω των προγραμμάτων του νέου μακροπρόθεσμου κοινοτικού προϋπολογισμού, ενώ η αποπληρωμή του χρέους δεν θα είναι συνάρτηση της στήριξης που έλαβε κάθε χώρα.

Τις τελευταίες ημέρες τα τέσσερα κράτη είχαν προβεί σε σειρά τοποθετήσεων κατά της πρότασης Μέρκελ – Μακρόν, με τον Αυστριακό Καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, μάλιστα, σε χθεσινή συνέντευξή του να δηλώνει ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί η μετατροπή της Ε.Ε. σε «ένωση χρέους».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα