ΔΝΤ: Πληθωρισμός και κρίση χρέους στραγγαλίζουν την Αφρική

Η Αφρική χρειάζεται διεθνή ανακούφιση από τον φαύλο κύκλο συμπίεσης της χρηματοδότησης, που έχει αφήσει οκτώ χώρες να ζητούν αναδιάρθρωση χρέους, δήλωσε αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Στην υποσαχάρια Αφρική, η εικόνα είναι πολύ διαφορετική», δήλωσε στο Bloomberg ο διευθυντής του Αφρικανικού Τμήματος του ΔΝΤ Αμπέμπε Σελασιέ, σε συνέντευξή του στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μαρακές.

«Ο αριθμός των χωρών με χρέος μη βιώσιμο, που χρειάζονται αναδιάρθρωση, είναι πλέον οκτώ», είπε. «Στις περισσότερες από τις υπόλοιπες περιπτώσεις βλέπουμε αυξημένες ευπάθειες χρέους».

Η Γκάνα και η Ζάμπια έχουν ζητήσει έκτακτες διασώσεις από το ΔΝΤ και βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης χρεών, ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν την Κένυα, την Αγκόλα, το Μαλάουι και τη Μοζαμβίκη, μεταξύ άλλων υπερχρεωμένων χωρών στην αφρικανική ήπειρο.

Το ΔΝΤ αναμένει ότι η ανάπτυξη στην υποσαχάρια Αφρική θα επιβραδυνθεί στο 3,3% φέτος από 4% το 2022, πριν ανακάμψει στο 4% το επόμενο έτος. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η ανάκαμψη δεν είναι εξασφαλισμένη.

Η περιοχή χτυπήθηκε από την πανδημία και τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ ο εκτοξευόμενος πληθωρισμός οδηγεί σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων σε όλο τον κόσμο. Αυτό οδήγησε σε συμπίεση χρηματοδότησης εν μέσω αυξανόμενου κόστους εξυπηρέτησης χρέους και αποδυνάμωσης νομισμάτων.

Ο Σελασιέ είπε ότι, εκτός από την παροχή βοήθειας στις χώρες που χρειάζονται αναδιάρθρωση χρέους, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ανάγκες και της υπόλοιπης περιοχής.

«Προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε περισσότερους πόρους για τις χώρες. Εμείς παρέχουμε περισσότερους πόρους», είπε, «που προορίζονται για την υποστήριξη των απαιτούμενων πολιτικών ώστε να επιστρέψουν οι χώρες στους πιο δυναμικούς δρόμους στους οποίους βρίσκονταν πριν από την πανδημία».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα