ΔΝΤ: Ο κορωνοϊός θα αφαιρέσει 0,1% από την παγκόσμια ανάπτυξη

Η επιδημία του κορωνοϊού πιθανότατα θα μειώσει τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας φέτος στο 5,6%, χαμηλότερα κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από την πρόβλεψη του Ιανουαρίου, και θα αφαιρέσει 0,1 ποσοστιαία μονάδα από την παγκόσμια ανάπτυξη, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, παρουσίασε την προοπτική αυτή στους κεντρικούς τραπεζίτες και υπουργούς οικονομικών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, που συνεδριάζουν στο Ριάντ, συμπλήρωσε όμως πως το Ταμείο συνεχίζει να εξετάζει ακόμα πιο δυσμενή σενάρια.

Η Κίνα, η οποία δεν έστειλε αξιωματούχους στη συνεδρίαση των G20 λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει ο ιός, ανακοίνωσε μια σημαντική πτώση στους νέους θανάτους και τα κρούσματα σήμερα, ωστόσο οι αξιωματούχοι του τομέα υγείας παγκοσμίως προειδοποιούν πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γίνουν προβλέψεις αναφορικά με την επιδημία, καθώς τα νέα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται σε άλλες χώρες.

«Στο τρέχον βασικό μας σενάριο, οι ανακοινωθείσες πολιτικές εφαρμόζονται και η οικονομία της Κίνας θα επέστρεφε στην ομαλότητα το β’ τρίμηνο. Ως αποτέλεσμα, η επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία θα ήταν σχετικά μικρή και βραχύβια», είπε η κα. Γκεοργκίεβα.

«Αλλά εξετάζουμε επίσης πιο δυσμενή σενάρια, όπου η εξάπλωση του ιού συνεχίζει για περισσότερο χρόνο και σε περισσότερες περιοχές του κόσμου, και οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη είναι πιο παρατεταμένες.»

Η Κίνα έχει πει πως θα μπορούσε και πάλι να πετύχει τους στόχους της για την οικονομική ανάπτυξη του 2020, παρά την επιδημία.

Το τελευταίο προσχέδιο ανακοινωθέντος από τη συνεδρίαση των G20 δίνει λιγότερη έμφαση στο ξέσπασμα του κορωνοϊού ως κινδύνου για την ανάπτυξη, αναφέροντας μόνο πως οι G20 θα «…ενισχύσουν την παρακολούθηση του παγκόσμιου κινδύνου, περιλαμβανομένης της πρόσφατης επιδημίας του COVID-19».

Η κα. Γκεοργκίεβα είπε πως οι κινεζικές αρχές εργάζονται για να μετριάσουν την αρνητική επίπτωση στην οικονομία με έκτακτα μέτρα, παροχή ρευστότητας, δημοσιονομικά μέτρα και χρηματοοικονομική στήριξη.

«Ενώ η επίπτωση της επιδημίας συνεχίζει να ξετυλίγεται, η εκτίμηση του Π.Ο.Υ. είναι πως με ισχυρά και συντονισμένα μέτρα, η εξάπλωση του ιού στην Κίνα και παγκοσμίως μπορεί ακόμα να περιοριστεί και να σταματήσει η ανθρώπινη τραγωδία», είπε.

Σημείωσε πως η παγκόσμια συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό του ιού και της οικονομικής του επίπτωσης, ιδιαίτερα εάν η επιδημία αποδειχθεί πιο επίμονη και διευρυμένη.

Τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωριστεί ο πιθανός κίνδυνος για τα εύθραυστα κράτη και χώρες με αδύναμα συστήματα υγείας, προσθέτοντας πως το ΔΝΤ είναι έτοιμο να παράσχει χορηγήσεις για ελάφρυνση χρέους στα φτωχότερα και πιο ευάλωτα μέλη του.

Σχετικά Νέα