ΔΝΤ: Νομικές ενέργειες στα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να έχει “επαρκή νομική υποστήριξη”

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν σχετικά με την κατάσχεση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να έχουν “επαρκή νομική υποστήριξη” για την αποφυγή μελλοντικών κινδύνων, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπιναθ, σε διαδικτυακή συνέντευξη στο περιοδικό Foreign Policy, ανέφερε ότι αποφάσεις για το τι θα γίνει με τα περιουσιακά στοιχεία εναπόκεινται αποκλειστικά στις χώρες που τα κατέχουν, ενώ αρνήθηκε να δώσει τη γνώμη της για τον τρόπο χρήσης τους.

Ανέφερε ακόμα ότι το ΔΝΤ θα αξιολογήσει τον αντίκτυπο των σχετικών αποφάσεων, αν και ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο δεν θα εμπλακεί στις αποφάσεις.

Ωστόσο, είπε ότι είναι σημαντικό να “βεβαιωθείτε πως ότι κάνετε έχει επαρκή νομική υποστήριξη για να μην καταλήξετε στο τέλος με κινδύνους”.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες προηγμένες οικονομίες της Ομάδας των Επτά προσπαθούν να βρουν τον καλύτερο τρόπο να χρησιμοποιήσουν τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσουν στην υποστήριξη της Ουκρανίας.

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει τη Δύση ότι οποιαδήποτε απόπειρα χρήσης παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ως εγγύηση για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για την Ουκρανία θα ήταν παράνομη και θα οδηγούσε σε πολυετείς δικαστικές διαφορές.

Μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απαγόρευσαν τις συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, μπλοκάροντας περίπου 300 δισ. δολ. κρατικών ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη Δύση.

Ορισμένοι ανώτεροι δυτικοί αξιωματούχοι ανησυχούν πάντως ότι η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να υπονομεύσει την προθυμία άλλων κεντρικών τραπεζών να τοποθετούν αποθεματικά τους σε ξένα ιδρύματα.

Η αξιωματούχος του ΔΝΤ σημείωσε παράλληλα ότι η οικονομία της Ρωσίας είχε καλύτερες επιδόσεις από το αναμενόμενο, αν και επισήμανε ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει χαμηλότερη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.

“Βλέπετε μια οικονομία που υπερθερμαίνεται, έχουμε δει την πίεση στον πληθωρισμό”, είπε. “Δεδομένης της απώλειας ανθρώπινου κεφαλαίου και δεδομένης της περιορισμένης ικανότητας της Ρωσίας να εισάγει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όλα αυτά έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την ανάπτυξη στη Ρωσία μεσοπρόθεσμα”.

Σε αυτό το πλαίσιο προειδοποίησε ότι οι προοπτικές παραμένουν “πολύ αβέβαιες”.

Το ΔΝΤ προέβλεψε τον περασμένο μήνα ανάπτυξη 2,6% του ΑΕΠ της Ρωσίας το 2024, κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο, με την ανάπτυξη να υποχωρεί στη συνέχεια στο 1,1% το 2025.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα