ΔΝΤ: Μόνο η Αίγυπτος σε τροχιά ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο

Μόνο η Αίγυπτος θα καταφέρει να παρουσιάσει θετική ανάπτυξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής το 2020, σε ποσοστό που αναμένεται να κυμανθεί στο 3,5%, αναφέρει σε πρόσφατη μελέτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης που υιοθέτησε η Αίγυπτος τον Νοέμβριο του 2016 είναι εκείνο που επέτρεψε στη χώρα να βελτιώσει τους οικονομικούς της δείκτες πριν από την πανδημία του κορωνοϊού με ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο του 5,5%, φτάνοντας τελικά να διεκδικεί θετικό πρόσημο στην οικονομία της για το 2020.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το αποτέλεσμα του προγράμματος μεταρρύθμισης οδήγησε σε σημαντική μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών, ενώ βελτιώθηκε και το επίπεδο των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας.

Το ΔΝΤ σημειώνει πως όλες οι υπόλοιπες χώρες της Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής θα καταγράψουν ύφεση, που θα αντιστραφεί σε ανάκαμψη το 2021 σε ποσοστό που αναμένεται να φτάσει στο 2,2%.

 

Σχετικά Νέα