ΔΝΤ: Κοινωνικές πολιτικές ενάντια στις ανισότητες από την τεχνητή νοημοσύνη

Φορολογικά μέτρα κοινωνικής προστασίας έχουν «μείζονα ρόλο να διαδραματίσουν» για την αντιστάθμιση των κινδύνων που τίθενται από την τεχνητή νοημοσύνη, και κυρίως την αύξηση των ανισοτήτων, αναφέρει σήμερα σε σημείωμά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Χωρίς κανονιστική ρύθμιση, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη, που έχει διαδοθεί από το ChatGPT και άλλα παρόμοια εργαλεία, θα μπορούσε να προκαλέσει κατάργηση θέσεων εργασίας στα επαγγέλματα που απαιτούν κατάρτιση και προσόντα, εκτιμά το ΔΝΤ.

Για να το αντιμετωπίσουν αυτό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν και να ορίσουν νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση ενός διχτυού κοινωνικής προστασίας που θα προορίζεται για όσους χάνουν τη δουλειά τους, συστήνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

«Η φορολογική πολιτική έχει να διαδραματίσει μείζονα ρόλο για την υποστήριξη μιας πιο δίκαιης κατανομής των κερδών και των ευκαιριών που συνδέονται με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη», τονίζεται στο σημείωμα. «Ωστόσο αυτό απαιτεί σημαντικές αλλαγές των φορολογικών συστημάτων και της κοινωνικής προστασίας σε όλο τον πλανήτη», προσθέτει.

Το ΔΝΤ ζητεί κυρίως αύξηση των επιδομάτων ανεργίας και επένδυση στην κατάρτιση για την προετοιμασία των εργαζομένων «στις εργασίες της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης».

Να φορολογηθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της τεχνολογίας

Eπίσης, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν δημοσιονομικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των φόρων στα υπερκέρδη και μιας πράσινης εισφοράς από τις εκπομπές άνθρακα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι, σε αντίθεση με προηγούμενες τεχνολογικές ανακαλύψεις όπως η ατμομηχανή, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εξαπλωθεί «πολύ πιο γρήγορα».

Ως εκ τούτου, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν σειρά πολιτικών για τον μετριασμό των επιπτώσεων στις θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του φόρου άνθρακα για να ληφθούν υπόψη οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της λειτουργίας των διακομιστών υπολογιστών που εκπαιδεύουν και λειτουργούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

«Δεδομένης της μεγάλης ποσότητας ενέργειας που καταναλώνεται από διακομιστές τεχνητής νοημοσύνης, η φορολόγηση των σχετικών εκπομπών άνθρακα είναι ένας καλός τρόπος να αντικατοπτρίζεται το εξωτερικό περιβαλλοντικό κόστος στην τιμή της τεχνολογίας», ανέφερε έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα.

Η τεχνητή νοημοσύνη αντιπροσωπεύει επί του παρόντος λιγότερο από το ήμισυ της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στα κέντρα δεδομένων, αλλά θα μπορούσε να γίνει η κύρια πηγή κατανάλωσής τους και να αυξήσει τη συνολική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτούν τέτοιες εγκαταστάσεις, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση. Τα κέντρα δεδομένων, οι διακομιστές και τα δίκτυα μετάδοσης δεδομένων αντιπροσωπεύουν έως και 1,5% των παγκόσμιων εκπομπών σήμερα.

Η έκθεση προειδοποίησε επίσης ότι το μερίδιο των μισθών ως ποσοστό του εθνικού εισοδήματος μπορεί να μειωθεί περαιτέρω ως αποτέλεσμα της τεχνητής νοημοσύνης, προκαλώντας διεύρυνση της ανισότητας, ενώ οι κυρίαρχες εταιρείες τεχνολογίας θα ενισχύουν τη θέση τους στην αγορά και αποκομίζοντας υπερβολικά οικονομικά οφέλη.

Η έρευνα αναφέρει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει κυρίως κλάδους όπως η νομική, τα οικονομικά και η ιατρική, και δευτερευόντως τη μεταποίηση ή το εμπόριο. Περίπου το 60% των θέσεων εργασίας σε προηγμένες οικονομίες εκτίθενται σε τεχνητή νοημοσύνη και οι μισές απ’ αυτές ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα