ΔΝΤ: Αναμένει ανάπτυξη 5,75% στην Τουρκία φέτος – Ποιους κινδύνους “βλέπει” για την οικονομία

Παρότι η πανδημία του κορονοϊού έπληξε σοβαρά την Τουρκία και η κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα αρχικά ήταν παρόμοια με αυτήν άλλων χωρών, η ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας στη συνέχεια ήταν αξιοσημείωτη, σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του για την γειτονική χώρα.

Όπως τονίζει το ΔΝΤ, η αξιοσημείωτη ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας αποδίδεται στην ταχεία παροχή κεφαλαίων και πιστώσεων από τις κρατικές τράπεζες και την εκτεταμένη υποστήριξη ρευστότητας, ενώ προσθέτει ότι το δημόσιο χρέος παρέμεινε περιορισμένο.

Ωστόσο, επισημαίνει πως παρότι οι εν λόγω πολιτικές οδήγησαν σε ισχυρή ανάκαμψη, τροφοδότησαν ταυτόχρονα τον πληθωρισμό και τις εξωτερικές ανισορροπίες και επιδείνωσαν τα τρωτά σημεία της τουρκικής οικονομίας, που προϋπήρχαν της πανδημίας, όπως τα χαμηλά συναλλαγματικά της αποθέματα, τις μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης από το εξωτερικό και την δολαριοποίηση της οικονομίας.

Ως εκ τούτου, το ΔΝΤ υπογραμμίζει την ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών για τη βελτίωση των τρωτών αυτών σημείων και των προοπτικών επίτευξης διαρκούς ανάπτυξης, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις ανάγκες που προέκυψαν από την πανδημία του κορονοϊού.

Το Ταμείο επισημαίνει ιδιαίτερα την ανάγκη ισχυρής δέσμευσης της Τουρκίας στην εφαρμογή σταθερής νομισματικής πολιτικής για την επίτευξη του στόχου του πληθωρισμού. Η έκθεση του ΔΝΤ χαιρετίζει τις κινήσεις που έχει κάνει η Τουρκία προς αυτήν την κατεύθυνση και προτρέπει τη χώρα να προχωρήσει σε περαιτέρω, προσεκτικά μελετημένη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής εάν οι πληθωριστικές πιέσεις αυξηθούν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα