Διστακτική άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών

Επιφυλακτικά και με ήπιες μεταβολές ξεκίνησε ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού για το Χρηματιστήριο Αθηνών, δείχνοντας πως αν και ίσως υπάρχει η διάθεση, δεν υπάρχουν τα καύσιμα να κινηθεί αποφασιστικά υψηλότερα των 620 μονάδων καθώς ο τζίρος διαμορφώνεται σε ακόμη πιο υποτονικά επίπεδα από τα ήδη χαμηλά επίπεδα που τον είχαμε συνηθίσει εδώ και εβδομάδες.

Η εγχώρια αγορά παραμένει εξαιρετικά υποτιμημένη, με τους long ωστόσο να χρειάζονται κάποιον καταλύτη για αν αυξήσουν τις θέσεις τους, όσοι δηλαδή δεν βρίσκονται σε… καλοκαιρινές διακοπές. Τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων τα οποία έχουν ξεκινήσει, καθώς και αυτά των ελληνικών τραπεζών που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα, θα μπορούσαν να δώσουν έναυσμα για κάποιες κινήσεις στα χαρτοφυλάκια, ωστόσο οι κίνδυνοι παραμένουν “ενεργοί” τόσο στο Χ.Α όσο και στις διεθνείς αγορές, έτσι κυρίαρχος παράγοντας είναι η αβεβαιότητα αυτή τη στιγμή.

Και αυτός ο παράγοντας δύσκολα μπορεί να βοηθήσει στο “ξεκλείδωμα” της επιφυλακτικότητας των επενδυτών τη στιγμή που η πανδημία συνεχίζει και εξαπλώνεται, και εντός της Ελλάδας, δημιουργώντας έτσι εκ νέου σκεπτικισμό στους επενδυτές, οι οποίοι εμφανίζονται ιδιαίτερα διστακτικοί να αυξήσουν το ρίσκο τους στην εγχώρια αγορά. Συνεπώς, το καλύτερο… σενάριο αυτή τη στιγμή για το Χ.Α είναι η συσσώρευση και η ελπίδα να αποφύγουν τα χειρότερα, δηλαδή μία κίνηση προς τα επίπεδα των 580 μονάδων τα οποία και θα επιβεβαιώσουν το πτωτικό μομέντουμ.

Σε αυτό το ευάλωτο κλίμα, ο αδύναμος κρίκος παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί την περασμένη εβδομάδα κάτω από τις 300 μονάδες, κάτι που ενίσχυσε τις ανησυχίες για επιστροφή στα ιστορικά χαμηλά των 264 μονάδων που είχε αγγίξει τον Μάιο. Η ενεργοποίηση κάποιων αγοραστών όταν χάθηκε το… 3 από τον δείκτη την Παρασκευή, αποτέλεσε ενθαρρυντικό στοιχείο ωστόσο οι ισορροπίες παραμένουν εξαιρετικά εύθραυστες και μένει να δούμε αν κάτι τέτοιο θα μπορέσει να επιτευχθεί και σήμερα όπου ο κλάδος δείχνει ανάλογη αδύναμη συμπεριφορά.

Στα σημερινά στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,25% στις 619,17 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα μόλις 2,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Merit Securities πρώτο σημείο στήριξης για τον Γ.Δ είναι οι 610 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 630 μονάδες.

Τεχνικά, όπως σημειώνει η Beta Securities, ο Γενικός Δείκτης έχασε με μικρή σχετικά ένταση της προσφοράς την ζώνη στήριξης των 630 μονάδων και επί του παρόντος φαίνεται δύσκολο να αποφύγει το ραντεβού με την στήριξη των 600 μονάδων. Στο πεδίο αυτό υπάρχει ισχυρή ζώνη απορρόφησης της προσφορά έως τις 580 μονάδες το οποίο είναι και το έσχατο σημείο πριν επιστρέψουν στο προσκήνιο άκρως αρνητικά σενάρια μεσοπρόθεσμης υποχώρησης του Γενικού Δείκτη. Η πτωτική αλυσίδα θα σπάσει με επαναφορά πάνω από τις 630 μονάδες, όχι απίθανό σενάριο αφού οι τζίροι είναι ιδιαιτέρως χαμηλοί και η τάση μπορεί εύκολα να αλλάξει με σχετικά μικρή ζήτηση, όπως ακριβώς σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Στους υπόλοιπους βασικούς δείκτες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,48% στις 1.478,81 μονάδες, ενώ με πτώση 0,14% κινείται και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 820,99 μονάδες.

 

πηγή   capital.gr

Σχετικά Νέα