Διστακτική άνοδος στις ευρωαγορές

Ανοδικά αλλά διστακτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, μετά τις πληροφορίες ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει την αναβολή της επιβολής δασμών στα εισαγόμενη στη χώρα του αυτοκίνητα που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για έξι μήνες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,12%, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να σημειώνει άνοδο 0,7%, ηγούμενος των κερδών, με τους περισσότερους κλάδους και χρηματιστήρια σε θετικό έδαφος.

Ο Eurostoxx 50 σημειώνει άνοδο 0,17%. Ο γερμανικός DAX σημειώνει κέρδη της τάξης του 0,28%, όσο και ο βρετανικός FTSE 100, ενώ ο γαλλικός CAC κινείται ανοδικά αλλά λιγότερα ισχυρά, στο +0,12%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,34%, με τον ισπανικό IBEX 35 να κερδίζει 0,15%.

Το κλίμα στην αγορά έγινε θετικότερο από τις πληροφορίες για το εξάμηνο «μορατόριουμ» στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – ΕΕ, καθώς κάτι τέτοια θα σημάνει την αποφυγή ενός ακόμη σημαντικού πεδίου σύγκρουσης στο διεθνές εμπόριο, πέραν του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να αναμένουν την κατεύθυνση που θα λάβουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πείκου, μετά την διάψευση από πλευράς Τραμπ της ανακοίνωσης του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου της περασμένης εβδομάδας περί συμφωνίας για σταδιακή κατάργηση δασμών εκατέρωθεν.

Στην Ευρώπη, οι βρετανικές εκλογές βρίσκονται σε σημείο καμπής, μετά την απόφαση του δεξιού αντιευρωπαϊκού Κόμματος του Brexit υπό τον Νάιτζελ Φάρατζ να μην κατεβάσει υποψηφίους στις 317 περιφέρειες στις οποίες διαθέτει εκλεγμένο βουλευτή το κυβερνών Συντηρητικό Ενωτικό Κόμμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, με τη λογική της αποτροπής της διάσπασης της φιλο-Brexit ψήφου. Η στερλίνα σημείωσε έντονα ανοδική κίνηση μετά τη σχετική ανακοίνωση, καθώς οι πιθανότητες μιας νίκης των Συντηρητικών με αυτοδυναμία αυξήθηκαν σημαντικά.

Σε εταιρικά νέα, οι ρυθμιστικές αρχές του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα πρόστιμο 51,09 εκατ. δολαρίων στην ελβετική τράπεζα UBS για υπερχρέωση 5.000 πελατών της εδώ και περίπου μια δεκαετία.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων, η Infineon ανακοίνωσε κέρδη μετά φόρων 161 εκατ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο χρήσης, όσο ανέμεναν και οι αναλυτές.

Η Deutsche Post ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τριπλασιάζοντας τα λειτουργικά κέρδη της σε ετήσια βάση στο γ’ τρίμηνο, με 942 εκατ. ευρώ έναντι 376 εκατ. την ίδια περίοδο πέρσι.

Σχετικά Νέα