Διστακτική άνοδος στις ευρωαγορές

Συγκρατημένα κέρδη παρουσιάζουν οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες στις τελευταίες συναλλαγές της εβδομάδας, με το βλέμμα στραμμένο στις ΗΠΑ όπου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της χώρας.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται με άνοδο 0,4% στις 458,04 μονάδες, με τον κλάδο των εταιρειών εξορύξεων να δίνει σύνθημα ανόδου με άλμα 2,65%.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,1% και βρίσκεται στις 15.809 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που διαπραγματεύεται στις 7.251 μονάδες με +0,3%, με τον βρετανικό FTSE 100 στις 7.602 μονάδες με +0,4%.

Πιο συγκρατημένη είναι η εικόνα στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,14% στις 26.443 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 εμφανίζει επίσης οριακά κέρδη 0,15% στις 9.130 μονάδες.

Play Video
Το ξέφρενο ράλι χτες της Nvidia (+25%) μετά τα εντυπωσιακά μεγέθη τριμήνου που ανακοίνωσε συμπαρέσυρε τον ευρύτερο τεχνολογικό τομέα παγκοσμίως, με τον Ολλανδό παραγωγό μικροτσίπ να κλείνει την Πέμπτη με άλμα 5%, ενώ ο Nasdaq στις ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 1,7% παρέχοντας στηρίξεις στην αγορά των ΗΠΑ.

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, ο καταλύτης που περιμένουν οι επενδυτές είναι μία θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να συνεχίσει να το εξυπηρετεί.

Στις τελευταίες εξελίξεις επί του θέματος, ο πρόεδρος Μπάιντεν εμφανίστηκε βέβαιος ότι “δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών” διευκρινίζοντας ότι είχε πολλές “παραγωγικές” συζητήσεις με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής Κέβιν Μακάρθι, ενώ πρόσθεσε ότι οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών συνεχίζουν τις συνομιλίες.

Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικανό διαπραγματευτή βουλευτή Πάτρικ Μακ Χένρι, οι διαπραγματεύσεις προχωρούν αλλά βρίσκονται σε μία “ευαίσθητη φάση”.

Κατά τα άλλα, στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, άνοδο που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στη Μεγάλη Βρετανία τον Απρίλιο, καθώς η βελτίωση των καιρικών συνθηκών ευνόησε τις επισκέψεις σε καταστήματα.

Ειδικότερα, ο όγκος των αγαθών που πωλήθηκαν σε φυσικά καταστήματα και διαδίκτυο αυξήθηκε κατά 0,5% από τον Μάρτιο, κατά τον οποίο είχαν μειωθεί κατά 1,2% σύμφωνα με τα πτωτικά αναθεωρημένα στοιχεία από την Βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS).

Σημειώνεται ότι η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων προέβλεπε μικρότερη αύξηση της τάξεως του 0,3%. Ωστόσο, σε επίπεδο έτους οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 3% από τον Απρίλιο πέρυσι, την ώρα που οι αναλυτές προέβλεπαν ετήσια μείωση κατά 2,8%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα