Διορθωτική τάση στο χρηματιστήριο Αθηνών

Να επιβεβαιώσει την “κατάκτηση” των 920 μονάδων επιχειρεί σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κινείται μεν θετικά, αλλά το κλίμα είναι εύθραυστο, καθώς τα κέρδη των τελευταίων ημερών είναι ελκυστικά.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,15% στις 919,88 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,24% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.219,29 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,25% στις 603,63 μονάδες.

Ελεγχόμενη η διόρθωση στο Χρηματιστήριο
Στο επίκεντρο της προσοχής και σήμερα η ΔΕΗ, η οποία από τη στιγμή που έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την αύξηση κεφαλαίου της έχει βρει και πάλι το δρόμο για τα επίπεδα άνω των 10 ευρώ. Μέσα στις επόμενες ημέρες άλλωστε αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις για την ΑΜΚ της, οι οποίες θα επικυρώσουν και το θετικό momentum που έχει δημιουργηθεί στη μετοχή.

Στοίχημα η αφομοίωση
Η ανάκαμψη της αγοράς από τα επίπεδα των 850 μονάδων την 1η Οκτωβρίου έχει σημαδευτεί από ένα βασικό χαρακτηριστικό. Τις επιλεκτικές κινήσεις και την αφομοίωση των ενδιάμεσων σκαλοπατιών πριν δοκιμαστούν τα υψηλότερα επίπεδα. Έτσι αν και ο απολογισμός δεν είναι πολύ μεγάλος, αυτό που έχει επισημανθεί από αρκετούς εγχώριους αναλυτές είναι ότι τα βήματα του γενικού δείκτη ήταν σταθερά, με τους τίτλους μάλιστα να τηρούν ένα άτυπο rotation που επέτρεψε τις εσωτερικές διορθώσεις.

Αυτό επί της ουσίας είναι και το διακύβευμα της αγοράς σήμερα, μετά το χθεσινό κλείσιμο πάνω από τις 920 μονάδες, ένα επίπεδο που είχε δει τελευταία φορά ενδοσυνεδριακά στις αρχές Σεπτεμβρίου. Με άλλα λόγια χρειάζεται την αφομοίωση εκείνη που απαιτείται για να προσεγγίσει το δύσκολο και απαιτητικό επίπεδο των 930 μονάδων, ήτοι το τελευταίο σκαλοπάτι για την ανάκτηση των υψηλών του 2021.

Όπως επισημαίνουν βέβαια αρκετοί αναλυτές, το ΧΑ έχει τα εργαλεία και τη ρευστότητα για να επιχειρήσει υψηλότερα, αλλά του λείπει η ορμή που απαιτείται, μετά από τόσους μήνες πλάγιας κίνησης. Αλλά όσο ο τραπεζικός δείκτης διατηρεί τις 600 μονάδες, τόσο οι προσδοκίες συντηρούνται θετικές, ακόμη και αν τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μια παύση της θετικής κίνησης.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, οι ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια και Σαράντης σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Coca Cola, Titan, Motor Oil, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος.

Στον αντίποδα, ΔΕΗ, ΟΛΠ και Λάμδα σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Aegean, ΕΧΑΕ, ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και Alpha Bank. Χωρίς μεταβολή είναι η ΓΕΚ Τέρνα.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα