Διευρύνεται το ράλι του πετρελαίου

Ανοδικά για τέταρτη διαδοχική ημέρα κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, διευρύνοντας περαιτέρω τα κέρδη μετά το χτεσινό άλμα, καθώς οι φόβοι για τις προμήθειες από τη Ρωσία υποσκελίζουν τις επιπτώσεις των lockdown στην Κίνα.

Ειδικότερα, μετά το άλμα 2,16% χτες, το συμβόλαιο Ιουνίου του Brent ενισχύεται σήμερα κατά 1,9% και κινείται στα 109,68 δολάρια το βαρέλι έχοντας προσθέσει ακόμα 2,09 δολάρια στην τιμή του.

Παρομοίως, το αμερικανικό WTI έπειτα από το χτεσινό ράλι 3,3%, σήμερα βλέπει το δικό του συμβόλαιο Ιουνίου να σημειώνει νέα άνοδο 1,3% με την τιμή του στα 106,75 δολάρια, έχοντας προσθέσει ακόμα 1,4 δολάριο.

Η νέα κλιμάκωση των πιέσεων ξεκίνησε χτες το απόγευμα, μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal που ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι του Βερολίνου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δήλωσαν ότι η χώρα δεν αντιτίθεται πλέον στην επιβολή εμπάργκο, αρκεί να της δοθεί χρόνος ώστε να εξασφαλίσει προμήθεια από άλλους παραγωγούς.

Το δημοσίευμα σε συνέχεια των δηλώσεων του αντικαγκελάριου της χώρας και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ελπίζει να έχει διακόψει κάθε εισαγωγή αργού από τη Ρωσία εντός λίγων ημερών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ανοδική πορεία των τιμών συνεχίζεται και σήμερα, παρά το γεγονός ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η Κίνα, δεν έχει δείξει κάποια πρόθεση άρσης των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που έχει επιβάλει για την έξαρση της πανδημίας, τα οποία αναμένεται να πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα και συνεπώς τη ζήτηση αργού.

“Καθώς τα lockdowns αυξάνονται από τον Μάρτιο και μετά, οι οικονομικοί δείκτες της Κίνας έχουν βυθιστεί περαιτέρω στο κόκκινο. Πλέον αναμένουμε ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα επιβραδυνθεί ακόμα περισσότερο στο δεύτερο τρίμηνο”, αναφέρει σημείωμα ο επικεφαλής οικονομικών της Wood Mackenzie, Yanting Zhou.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “η μεταβλητότητα της αγοράς πετρελαίου πρόκειται να συνεχιστεί, με φόντο το ενδεχόμενο περισσότερων και πιο εκτεταμένων lockdowns τον Μάιο και μετά, που θα πιέσουν καθοδικά τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους για τη ζήτηση πετρελαίου στην Κίνας, αλλά και τις τιμές”.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για τα επίπεδα της ζήτησης δείχνουν να αντισταθμίζονται από την πρόθεση του ΟΠΕΚ+ να μην αυξήσει την παραγωγής της στην επερχόμενη συνεδρίαση της 5ης Μαΐου, όπως έχουν αναφέρει πηγές στο Reuters.

Άλλωστε, σύμφωνα επίσης με το Reuters που επικαλείται έγγραφο του υπ. Οικονομίας της Ρωσίας, η παραγωγή πετρελαίου της χώρας ενδέχεται να μειωθεί έως και 17% το 2022.

Την ίδια ώρα, ανάλυση της Barclays εκτιμά ότι ενδεχόμενο εμπάργκο στα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα θα ωθήσει τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα, πυροδοτώντας ήπια ύφεση.

Όπως σημειώνει η βρετανική τράπεζα, λόγω της μεγάλης εξάρτησης των χωρών της ΕΕ από τα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου και το φυσικό αέριο, τυχόν περιορισμοί των ροών θα ασκούσαν περαιτέρω πίεση στις τιμές της ενέργειας και θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε εφαρμογή δελτίου ενέργειας.

Ουσιαστικά αμετάβλητες οι τιμές του φυσικού αερίου

Σύμφωνα με την Barclays, ενδεχόμενη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου θα μπορούσε να επιφέρει μεγαλύτερο πλήγμα στην ανάπτυξη της ευρωζώνης, οδηγώντας σε συρρίκνωση έως και 5%.

Προς το παρόν πάντως και με την αβεβαιότητα να συντηρείται σχετικά με τους ειδικούς λογαριασμούς μετατροπής που απαιτεί πλέον η Μόσχα από τους Ευρωπαίους αγοραστές, οι τιμές σήμερα κινούνται με οριακές διακυμάνσεις.

Συγκεκριμένα, η τιμή TTF του συμβολαίου Ιουνίου στο Άμστερνταμ διαμορφώνεται στα 99,345 ευρώ η μεγαβατώρα με μικρή πτώση 0,5%, ενώ στο χαμηλό ημέρας είχε υποχωρήσει έως και τα 96 ευρώ.

“Η αγορά φαίνεται ανακουφισμένη που η Ρωσία δεν επέκτεινε την περικοπή των ροών και σε άλλες χώρες (μετά την Πολωνία και τη Βουλγαρία)”, ενώ οι τιμές είναι επίσης χαμηλότερες καθώς η ζήτηση είναι χαμηλή αυτή την εποχή του έτους, ανέφερε σε σημείωμά της η Energi Danmark A/S.

Το τέλος της χειμερινής περιόδου θέρμανσης έχει μειώσει την κατανάλωση στην ήπειρο και η Maxar προβλέπει ότι οι θερμοκρασίες στη δυτική Ευρώπη θα ανέβουν σε κανονικά επίπεδα την επόμενη εβδομάδα.

Το φορτίο ρεκόρ υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που φτάνουν στην Ευρώπη, διατηρούν επίσης τις τιμές υπό έλεγχο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα