Διεθνής Τύπος: Τι γράφουν τα αμερικανικά ΜΜΕ για το ευρωπαϊκό πρόστιμο «μαμούθ» στη Meta

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η Meta επλήγη με πρόστιμο-ρεκόρ από την ΕΕ για την ιδιωτικότητα». Το πρόστιμο ύψους $1,3 δισ. πιέζει τις ΗΠΑ να κάνουν συμφωνία για τη μεταφορά δεδομένων, εκτιμά η εφημερίδα. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Το Μπαχμούτ έπεσε στο Κρεμλίνο. Τι κερδήθηκε;». Η νίκη αποτελεί τη σημαντικότερη για τη Μόσχα από το περασμένο καλοκαίρι, ενώ στο εσωτερικό της Ρωσίας παρουσιάζεται ως δείγμα στρατιωτικής υπεροχής, κρύβοντας παράλληλα το μεγάλο τίμημα σε στρατιώτες που πλήρωσε ο ρωσικό στρατός για να κερδηθεί η πόλη. Στους Financial Times διαβάζουμε: «H Meta λαμβάνει πρόστιμο €1,2 δισ. από την ΕΕ για τη διατλαντική μεταφορά δεδομένων». Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Facebook αναμένεται να κάνει έφεση, ενώ οι ακτιβιστές για τα προσωπικά δεδομένα λένε ότι το πρόστιμο είναι πολύ μικρό. Τέλος η Washington Post: «Οι ηγέτες συναντώνται για το όριο χρέους». Μακάρθι και Μπάιντεν κάνουν ‘παραγωγικές συνομιλίες’, ενώ η Wall Street ανησυχεί καθώς η προθεσμία της 1ης Ιουνίου πλησιάζει.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι προσβολές στον Βινίσιους ρίχνουν φως στην ανοχή στο ρατσισμό». Η εισαγγελία ερευνά τις επιθέσεις στη Βαλένθια και τους υπεύθυνους που την έκαναν. Οι 7 από τις 9 καταγγελίες για παρόμοιες υποθέσεις έχουν μπει στο αρχείο. Και η El Mundo: «Η Ισπανία επιβάλλει τις πιο ήπιες ποινές για το ρατσισμό». Η Αγγλία βάζει ως προτεραιότητα την ποινική οδό, ενώ η Ιταλία ρίχνει την ευθύνη στις ομάδες, ενώ στην Ισπανία το βάρος πέφτει στους διαιτητές.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Πώς να επανεφεύρουμε τη Δημοκρατία». Κατάργηση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος, δικαίωμα ψήφου στους Γάλλους του εξωτερικού. Μετά την επίδειξη ισχύος στην υπόθεση των συντάξεων, 17 προσωπικότητες προωθούν ιδέες για να ξαναθεμελιωθεί το δημοκρατικό σύστημα στη Γαλλία. Στη Libération διαβάζουμε: «Έρευνα: Λιν, σκλάβα στο Παρίσι». Χαρτιά κατασχεμένα, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, καμιά μέρα ρεπό. Μετά από χρόνια εγκλεισμού και αναγκαστικής υπηρεσίας σε ένα ζευγάρι γαλλο-λιβανέζων, η Λιν από τις Φιλιππίνες κατάφερε να δραπετεύσει. Η εφημερίδα αποκαλύπτει την περιπέτειά της. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Κλίμα: οι τρόποι για τη χρηματοδότηση της μετάβασης». Η κυβέρνηση μελετά τις προτάσεις ειδικών για την καλύτερη χρηματοδότηση της μετάβασης. Τέλος, η Le Figaro: «Η Ελιζαμπέτ Μπορν προσπαθεί να επιβληθεί στην οικολογία». Η πρωθυπουργός, την οποία ο Μακρόν έχει ορίσει επικεφαλής του σχεδιασμού, αποκάλυψε ένα πλάνο δράσης για το κλίμα, με στόχους για τους μεγάλους τομείς της οικονομίας.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Σειρά αμφισβητήσεων του FDP για το νόμο θέρμανσης». Οι Φιλελεύθεροι στυλώνουν τα πόδια στο σχέδιο του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, που είναι στέλεχος των Πρασίνων. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το FDP επιτίθεται σε πράσινα υπουργεία». Οι Φιλελεύθεροι κατηγορούν τον εταίρο του συνασπισμού για τεχνικές ελλείψεις στην υλοποίηση έργων της κεντρικής κυβέρνησης. Ο γενικός γραμματέας Τζιρ Σαράι κάνει λόγο για «τεράστια ελλείμματα». Τέλος, η Die Welt: «Η κυβέρνηση φρενάρει στην αντιμετώπιση των κλιματικών προσφύγων». Δεν έχουν προγραμματιστεί νέα προγράμματα εισδοχής, αλλά θα μπορούσαν να υπάρξουν άλλες διαδρομές μετανάστευσης, αναφέρει η εφημερίδα.

Στη Βρετανία, στον Independent διαβάζουμε: «Αν παρενέβη τον υπουργικό κώδικα πρέπει να φύγει». Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης της Βρετανίας στρέφονται εναντίον της υπουργού Εσωτερικών, που υποτίθεται ότι ανάγκασε δημόσιους υπαλλήλους να σβήσουν κλήση της για υπερβολική ταχύτητα. Οι Times γράφουν: «Πράσινος ημικρατικός οργανισμός κατηγορείται για το μπλοκάρισμα νέων σπιτιών». Το σχέδιο για 160.000 σπίτια πέφτει θύμα των κανόνων της οργάνωσης “Natural England” που επέβαλε αυστηρότερους κανόνες για την οικοδόμηση νέων κατοικιών στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο Guardian έχει τίτλο: «Χιλιάδες μέλη του προσωπικού σε νοσοκομεία αναφέρουν σεξουαλική κακοποίηση από ασθενείς». Οι υγειονομικοί αντιμετωπίζουν καθημερινή απειλή από σωματικές και λεκτικές επιθέσεις στην εργασία τους. Τέλος, η Daily Telegraph: «Το Λονδίνο μένει πίσω οικονομικά σε σχέση με αντίπαλες πόλεις». Περιοριστικοί κανόνες και κοστοβόρες πολιτικές παρεμβάσεις κρατούν τη Βρετανία πίσω, λένε οι επενδυτές.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ματαρέλα: Σταματήστε να μιλάτε για την εθνότητα». Ο ιταλός πρόεδρος τιμά τον Αλεσάντρο Μαντσόνι, 150 χρόνια μετά το θάνατό του, καταδικάζοντας το λαϊκισμό, τον εθνικισμό και την επίκληση στη ράτσα. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ματαρέλα: το Σύνταγμα προστατεύει τα πρόσωπα, όχι τις ράτσες και τις εθνότητες». Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καυτηριάζει τη ρατσιστική ρητορική, που προέρχεται ακόμα και από την κυβερνητική πλειοψηφία. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Η Ιταλία είναι ενωμένη από το Βορρά μέχρι το Νότο». Ο Ματαρέλα μνημονεύει τον ιταλό διανοητή Αλεσσάντρο Μαντσόνι λέγοντας: «Δεν ήθελε την Ιταλία σε κρατίδια. Ήθελε όμως τον άνθρωπο πάνω από το έθνος και το κράτος». Τέλος, η Corriere della Sera: «Πλημμύρες, όλα τα μέτρα». Σήμερα το διάταγμα: φοροελαφρύνσεις και επιδόματα στους δημόσιους υπαλλήλους που δεν μπορούν να εργαστούν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα