Διατροφή: Oι τροφές της χαράς

Πιθανότατα ξέρεις ότι το «συναισθηματικό φαγητό» μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφών και αύξηση βάρους. Οι ειδικοί, μάλιστα, εκτιμούν ότι το 75% της υπερφαγίας είναι αντίδραση στα συναισθήματα.

Ξέρεις, όμως, ότι άλλος ένας «ένοχος» για την αύξηση του δείκτη της ζυγαριάς μας είναι και ο χειμώνας, καθώς λόγω της έλλειψης του ηλιακού φωτός μειώνονται και τα επίπεδα της σεροτονίνης, του «χαρούμενου» χημικού του εγκεφάλου, γεγονός που μας κάνει να νιώθουμε πιο συχνά πεινασμένοι;

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σου και την αντοχή σου στο στρες, μάθε τις τροφές που πρέπει να βάλεις στο πιάτο σου όχι μόνο για να χάσεις κιλά αλλά και για να χαμογελάς πιο συχνά.

Μια ισορροπημένη διατροφή αποτελεί σημαντικό καύσιμο τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό

Μια δυσάρεστη κατάσταση μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία και τις διατροφικές συνήθειες με διάφορους τρόπους. Η αύξηση της αδρεναλίνης, η οποία προκαλείται από το στρες και το άγχος, μπορεί να οδηγήσει ορισμένους ανθρώπους στην υπερβολική κατανάλωση τροφής ή και το αντίθετο. Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα κάτω από πίεση συνήθως καταφεύγουν
στο φαγητό.

Το στρες, η άσχημη διάθεση μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της κορτιζόλης και αυτό έχει ως συνέπεια την ταχύτερη γήρανση αλλά και την εμφάνιση υπέρτασης, εγκεφαλικού, έλκους στομάχου. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται σε μια παρατεταμένη κατάσταση άγχους, αποδυναμώνεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις, ιώσεις κ.τ.λ. Τα άτομα στα οποία τα επίπεδα της κορτιζόλης είναι αυξημένα και αντίθετα έχουν χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης τείνουν να καταναλώνουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.

Επιπλέον, αν ανήκεις στο 7% του πληθυσμού των Ευρωπαίων που εκτιμάται ότι πάσχουν από εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD), είναι ακόμη πιο δύσκολο να αντισταθείς στην έντονη επιθυμία να το παρακάνεις με τα γλυκά. Οι λιγούρες για υδατάνθρακες, με τη μορφή των απλών σακχάρων, είναι ένα από τα συμπτώματα της SAD.

Οι τροφές που ενισχύουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, του «χαρούμενου» χημικού του εγκεφάλου, η οποία μειώνεται τον χειμώνα εξαιτίας της έλλειψης ηλιακού φωτός, είναι βασικές για να περάσεις αυτή την εποχή χωρίς να πάρεις βάρος. Όταν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι χαμηλά, νιώθουμε πεινασμένοι και αναζητάμε κάτι γλυκό. Όμως οι τροφές που είναι πλούσιες στο αμινοξύ τρυπτοφάνη (κοτόπουλο, γαλοπούλα, τόνος, σολομός, φασόλια, ξηροί καρποί, μπανάνα) βοηθούν τον οργανισμό να παράγει σεροτονίνη.
Οι τροφές που ενισχύουν την παραγωγή ντοπαμίνης είναι επίσης ιδανικές γι’ αυτή την εποχή, επειδή τα χαμηλά επίπεδά της σχετίζονται με την έλλειψη ενέργειας και την κακοδιαθεσία. Προσπάθησε να τρως τροφές που περιέχουν ένα αμινοξύ που ονομάζεται φαινυλαλανίνη, που περιέχεται στο αμύγδαλο, στο αβοκάντο, στα φιστίκια, το οποίο ο οργανισμός σου μετατρέπει σε ντοπαμίνη.

Πηγή: fthis.gr

Σχετικά Νέα