Διαφθορά στην καρδιά των Βρυξελλών – Το επικίνδυνο παιχνίδι του lobbying

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατηγορηθεί και όχι αδίκως, ως αναποτελεσματική, άτολμη. Της έχει «κολλήσει» η ρετσινιά ότι συνήθως τρέχει πίσω από τις εξελίξεις και πώς πάντα ανακαλύπτει… τρόπους να διαφωνεί, να διαιρείται και εν τέλει να τρώγεται με τα ρούχα της, για μια σειρά από ζητήματα. Εσχάτως, με αφορμή το Qatar Gate, άλλος ένας τεραστίων διαστάσεων μπελάς ήρθε να προστεθεί στο «σαμάρι» της Ε.Ε. Το εν λόγω σκάνδαλο κλονίζει συθέμελα την αξιοπιστία του Ευρωκοινοβουλίου και φυσικά όλης της ευρωπαϊκής κοινότητας

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Η ακεραιότητα των δημοκρατικών διαδικασιών που διέπουν το «καθεστώς» των Βρυξελλών τίθεται εν αμφιβόλω, οξύνοντας την κριτική που γίνεται συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αλήθεια είναι όμως ότι η ΕΕ έπαιζε με τη φωτιά για πολλά χρόνια και τώρα στην περίπτωση του Qatar Gate «κάηκε». Η… νομιμοποίηση του lobbying, δηλαδή ο συγχρωτισμός-επικοινωνία ευρωπαίων αξιωματούχων, ευρωβουλευτών με εκπροσώπους επιχειρηματικών και κρατικών συμφερόντων, κατέστη εφικτή με τις ευλογίες των Βρυξελλών. Για την ακρίβεια ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια ως μια θεσμική παράμετρος που εντασσόταν στο πλαίσιο του διαλόγου των εκπροσώπων της Ε.Ε με αυτούς των επιχειρήσεων και λοιπών συμφερόντων (γεωπολιτικών, κρατικών κτλ). Εν τη απουσία όμως υπαρκτών και ισχυρών κανόνων για τη λειτουργία του lobbying, που θα έθετε φραγμούς στην αλόγιστη άσκηση πίεσης προς τους ευρωπαίους αξιωματούχους και κυρίως θα «έφραζε» εν τη γενέσει τους φαινόμενα χρηματισμού και διαφθοράς, προέκυψε το Qatar Gate.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση άφησε ανεξέλεγκτο τρόπον τινά το «παιχνίδι» του lobbying και ήταν θέμα χρόνου να αρχίσουν να εμφανίζονται οι πρώτες ισχυρές στρεβλώσεις που πλήττουν βάναυσα το κύρος και την αξιοπιστία της. Το σύστημα του lobbying γιγαντώθηκε στις Βρυξέλλες και εξαιτίας της αμέλειας (;) που επέδειξαν  οι ευρωπαϊκές αρχές, εμφανίστηκε και προφανώς ήρθε να μείνει το Qatar Gate. Οι παροικούντες στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι οι αποκαλύψεις για τη συμμετοχή της Εύας Καϊλή και άλλων ευρωσοσιαλιστών βουλευτών, είναι η κορυφή του παγόβουνου. Η «βεντάλια» του σκανδάλου διαφθοράς είναι πολύ πιθανό να ανοίξει το επόμενο διάστημα και ενδεχομένως να μην αφορά μόνο τις υποθέσεις χρηματισμού ευρωβουλευτών και αξιωματούχων από το Κατάρ, αλλά και από άλλες τρίτες χώρες.

Ωρύονται οι ευρωσκεπτικιστές

Το Qatar Gate έδωσε το έναυσμα στους αντιευρωπαϊστές ανά την Γηραιά Ήπειρο, να επιτεθούν και πάλι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ασκώντας δριμεία κριτική για τον τρόπο δομής και λειτουργίας της. Το σκάνδαλο διαφθοράς λειτουργεί ως καταλυτικό επιχείρημα για ακροδεξιούς ηγέτες όπως η Λεπέν και ο Ορμπαν καθώς και για άλλους θιασώτες του «ευρωσκεπτικισμού», να ενισχύσουν τη ρητορική τους κατά των Βρυξελλών και του ευρωπαϊκού κατεστημένου. Παράλληλα ενόψει και των ευρωεκλογών που θα γίνουν σε δύο χρόνια, επιδιώκουν να δυναμώσουν-«φουντώσουν» τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα ανά την Ευρώπη.

Το Qatar Gate και ό,τι επακολουθήσει θα αποτελέσει αναμφίβολα μια σκληρή δοκιμασία για την Ε.Ε, αλλά και παράλληλα μια ευκαιρία για ενδοσκόπηση και αυτοκριτική προκειμένου να αλλάξουν άμεσα τα κακώς κείμενα…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα