ΔΕΘ-LIVE: Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου παραχωρεί αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βελλίδειο, μετά την χθεσινή ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Δεν χάθηκε καμιά ανθρώπινη ζωή επειδή δεν προφτάσαμε να φτάσουμε σε κάποιον συμπολίτη μας
«Το καιρικό φαινόμενο το οποίο κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στη Θεσσαλία ήταν πρωτοφανές και θα έλεγα έξω από τα δεδομένα και τα μοντέλα που κρίνουν πάντα, με γνώμονα προηγούμενα αντίστοιχα περιστατικά. Ήταν πολύ πιο έντονο από τον “Ιανό”. Κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει αυτό το οποίο συνέβη. Προειδοποιητικά μηνύματα 112 είχαν σταλεί σε ολόκληρη την Θεσσαλία, το δε πρωτόκολλο σε περίπτωση πλημμυρών είναι διαφορετικό από αυτό που αφορά τις πυρκαγιές. Για τον λόγο ότι σε περίπτωση φωτιάς η εντολή είναι σαφής, “φύγε και τρέξε μακριά”, ενώ στην πλημμύρα οι ειδικοί προειδοποιούν πως εάν σε πιάσει στο δρόμο μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο, άρα η σύσταση είναι να ανέβεις σε υψηλό σημείο. Αυτό έγινε και γι’ αυτό δεν θρηνήσαμε έναν μεγάλο αριθμό νεκρών» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά την ανάμειξη του Στρατού και το εάν άργησε να παρέμβει, ανέφερε πως «αποφασίστηκε τα ελικόπτερα να πετάξουν μόλις είναι ασφαλείς οι συνθήκες και αυτό έγινε. Δεν θα διακυβεύαμε την ασφάλεια των πληρωμάτων. Πάρα πολλά ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την πόλη δύσκολη άσκηση εκκενώσεις. Και η αλήθεια είναι ότι εκκενώθηκαν όσοι ήθελαν να εκκενωθούν. Δεν χάθηκε καμιά ανθρώπινη ζωή επειδή δεν προφτάσαμε να φτάσουμε σε κάποιον συμπολίτη μας που κινδύνευε. Δεν υπήρξε συμπολίτης μας ο οποίος να πείνασε, να έμεινε από νερό, να μην μπορέσαμε να το παράσχουμε σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Προφανώς υπήρξε ταλαιπωρία και ψυχική πίεση, αλλά σώσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές για Πάρα πολλά ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την πόλη δύσκολη άσκηση εκκενώσεις. Και η αλήθεια είναι ότι εκκενώθηκαν όσοι ήθελαν να εκκενωθούν».

Σε σχέση με την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας υπογράμμισε πως αυτή περνά «μέσα από την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της. Το ζήτημα αυτό δεν είναι καινούργιο, είναι πολύ παλιό. Είμαι αποφασισμένος να λύσω το πρόβλημα αυτό δραστικά. Η ίδρυση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας θα είναι ένας πρότυπος οργανισμός».

Το πόσο αποτελεσματικά ήταν ή όχι τα αντιπλημμυρικά έργα, ερευνάται από τη Δικαιοσύνη
«Δεν υπάρχει καλόπιστος συμπολίτης μας που να μην αμφιβάλλει ότι η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ. Χτύπα την πατρίδα μας και όλες οι χώρες της Μεσογείου είναι αντιμέτωπες με εξαιρετικά ακραία φαινόμενα. Εμείς ήμασταν πιο εξοικειωμένοι με τις πυρκαγιές, τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τις πλημμύρες. Γι’ αυτό και αναδείξαμε την σημασία της Πολιτικής Προστασίας που πρέπει να την θωρακίσουμε κι άλλο» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Αναφορικά με τα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν γίνει στην Θεσσαλία, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι, «το πόσο αποτελεσματικά ήταν ή δεν ήταν θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί. Εξάλλου η υπόθεση ερευνάται, ορθά, και από την Δικαιοσύνη. Στην πράξη είδαμε ότι μεγάλες πόλεις όπως τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα δεν πλημμύρισαν. Αν είχαν πλημμυρίσει και αυτές οι πόλεις τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα. Δεν ξέρω εάν σε αυτό οφείλονται τα έργα που έγιναν ή η ροή των νερών έτσι όπως εξελίχθηκε. Δεν είμαι ειδικός. Όμως θα πρέπει να ξαναδούμε την ανάγκη της αντιπλημμυρικής θωράκισης μέσα από μία εντελώς διαφορετική ματιά. Ο θεσσαλικός κάμπος πάσχει ως προς τα αποθέματα σε νερό».

Κάνω πάντα σκληρή αυτοκριτική, ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη, θα εντάξω την ΕΜΥ στην Πολιτική Προστασία
«Κάνω πάντα σκληρή αυτοκριτική, ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διαχείριση του φετινού καλοκαιριού, δεν είναι τώρα η ώρα να μιλήσουμε γι’ αυτά. Θα σας μιλήσω για το τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Στην κακοκαιρία Daniel νομίζω δεν έχουμε εντάξει τη μετεωρολογία. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία θα ενταχθεί στην Πολιτική Προστασία. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της αντιπυρικής περιόδου. Εξήγησα με πολύ σαφή γλώσσα ότι δεν είναι δυνατόν ως Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέτουν ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την κλιματική αλλαγή. Δεν θα ησυχάσω αν δεν πείσω τους ομολόγους να ενισχύσουμε το Ταμείο και η Ελλάδα να πάρει περισσότερα χρήματα για τις ζημιές στη Θεσσαλία» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στις πυρκαγιές και τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ξεκαθάρισε παράλληλα με μια και μόνο φράση ότι «δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει ανασχηματισμό».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα