Δένδιας: Στις ΗΠΑ για την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας

Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και αύριο Πέμπτη θα υπογράψει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν την αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Απόψε ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον βουλευτή (Congressman) John Sarbanes, καθώς και με τον γερουσιαστή Chris Van Hollen ενώ θα παραβρεθεί σε δεξίωση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών την Πέμπτη θα πάει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και θα έχει συνομιλίες με τον Άντονι Μπλίνκεν. Στις πέντε παρά τέταρτο οι δύο άνδρες θα κάνουν δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ενώ αμέσως μετά θα υπογράψουν το Δεύτερο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Όπως προβλέπει η συμφωνία που θα είναι πενταετούς διάρκειας οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα, ενώ θα παρέχονται διευκολύνσεις στο Ναύσταθμο της Σούδας.

Επίσης, οι Αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις θα αποκτήσουν θεσμοθετημένη πρόσβαση στο πεδίο βολής του Λιτόχωρου, στην Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας και στην Αλεξανδρούπολη, πύλη για την ανάπτυξη και αναδίπλωση των Αμερικανικών Στρατιωτικών Δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ανατολική Ευρώπη.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν την υποχρέωση να μην επιτρέψουν επίθεση τρίτης χώρας στο έδαφος (Ελλάδα) που φιλοξενεί τόσο σημαντικές βάσεις για τη στρατιωτική τους μηχανή. Και όλα αυτά γίνονται την ώρα που οι Τούρκοι ανεβάζουν το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα