Δεν πτοείται από τις κυρώσεις η Τουρκία και αναπτύσσει δικά της πολεμικά Drones

Σε δεινή θέση βρέθηκε η Τουρκία, έπειτα από το “μποϊκοτάζ” δυο εταιρειών που εφοδιάζουν την Τουρκία με σύγχρονα συστήματα για UAV της. Παρόλα αυτά η Άγκυρα συνεχίζει να επενδύει στην εγχώρια κατασκευή μειώνοντας την ανάγκη για συμμετοχή εταιριών από το εξωτερικό.

Γράφει ο Χρήστος Καρδαμπίκης

Πριν τις αμερικανικές κυρώσεις, τον Οκτώβριο, η καναδική εταιρεία L3Harris Wescam, λόγω της χρήσης μη επανδρωμένων οχημάτων Bayraktar από το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκορνο Καραμπάχ, σταμάτησε να εξάγει συστήματα απεικόνισης και στόχευσης στην τουρκική εταιρεία Baykar που τα κατασκευάζει. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι αμερικανικές κυρώσεις που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την κατασκευή οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.

Στις 11 Ιανουαρίου η Andair Ltd, που προμηθεύει τις αντλίες καυσίμου για τα ίδια drones, με τις οποίες προμηθεύει τα Bayraktar, εξέδωσε μία ανακοίνωση που δήλωνε ότι είχε λάβει αίτημα από την πρεσβεία της Αρμενίας στο Ηνωμένο Βασίλειο να σταματήσει να προμηθεύει ανταλλακτικά στην Baykar, για τον πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

H Tουρκία μπορεί να “πήρε” δύο κόκκινες κάρτες από κατασκευαστές του εξωτερικού με απαραίτητα εξαρτήματα για την “αιχμή του δόρατος” της πολεμικής βιομηχανίας και των Ενόπλων Δυνάμεών της, όμως έχει λάβει τα μέτρα της με την αντικατάσταση από αντίστοιχα εγχώριας κατασκευής, τα οποία μπορεί να είναι υποδεέστερα, όμως κάνουν τη δουλειά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο κινητήρας του ίδιου UAV σε παρέλαση στο Αζεμπαϊτζάν, μετά τον πόλεμο στο Ναρκόρντο Καραμπάχ, που παρουσιάστηκε με τρεις έλικές, έναντι δύο που έχει ο αυστριακός ρότορας. Αυτό μπορεί να σημαίνει αλλαγή κινητήρα από εγχώριας κατασκευής ή κάποια άλλη παρέμβαση στον αυστριακό κινητήρα.
Σημειώνεται ότι στον τομέα των κινητήρων, η Άγκυρα ετοιμάζεται να πάρει ουκρανικούς κινητήρες για τους τουρκικής κατασκευής πυραύλους και ενδεχομένως να εξετάζει και κάτι αντίστοιχο και για τα drones.

Καθέτου απογειώσεως

Ωστόσο, η Τουρκία φαίνεται ότι δεν πτοείται και συνεχίζει με τις δικές της δυνάμεις να επενδύει σε ένα τομέα που είναι ο πλέον αναπτυσσόμενος της πολεμικής βιομηχανίας.

Προσφάτως ο Σελτσούκ Μπαιρακτάρ, ο ιδρυτής και τεχνικός διευθυντής της Baykar που κατασκευάζει και εξελίσσει τα drones, ανέβασε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο, με το εσωτερικό του εργοστασίου.

Στο βίντεο φαίνεται μεταξύ άλλων το νέο Uav κάθετης απογείωσης και το Akinci ένα μεγάλης ακτίνας δράσης και μεγάλου υψομέτρου UAV που η εταιρεία εξελίσσει.

Το νέο μοντέλο αναφέρεται να έχει ικανότητα πλήρους αυτοματοποιημένης λειτουργίας από την απογείωση, την μετακίνηση προς την περιοχή ελέγχου και την επιστροφή και προσγείωση.

Το UAV θα έχει το ρόλο επισκόπησης και αποκάλυψης στόχων όπως και αναμετάδοσης τηλεπικοινωνιών, ενώ διαθέτει κάμερα ημέρας και νυκτός, αλλά και αποστασιόμετρο laser μαζί με καταδείκτη laser για καθοδήγηση όπλων.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα