Τουρκία: Δεν ανανέωσε τη NAVTEX-Προς τα τουρκικά παράλια πλέει το Oruc Reis

Δεν ανανεώθηκε η τουρκική NAVTEX για το Oruc Reis με αποτέλεσμα το τουρκικό ερευνητικό, συνοδευόμενο από τα υποστηρικτικά σκάφη να εξέλθει από την παράνομα δεσμευμένη περιοχή και να κατευθύνεται, πλέον, προς το λιμάνι της Αττάλειας.

Λίγες ώρες πριν τη λήξη της NAVTEX το Oruc Reis διπλασίασε την ταχύτητά του, δίνοντας τις πρώτες ενδείξεις αποχώρησης από την περιοχή

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μάικ Πομπέο εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, ο Μάικ Πομπέο σημείωσε ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα έχουν κάθε δικαίωμα να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους στις θαλάσσιες ζώνες τους ενώ αναφέρθηκε και στην άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο. Τέλος, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ τάσσεται υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού. στην βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα λειτουργήσει προς όφελος όλων.

Στο Καστελόριζο σήμερα η Σακελλαροπούλου

Εν τω μεταξύ, η Αθήνα εξακολουθεί να παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις τουρκικές κινήσεις ενώ σήμερα φτάνει στον Δήμο Μεγίστη η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για διήμερη επίσκεψη. Η κ. Σακελλαροπούλου θα βρεθεί το πρωί της Κυριακής στο Καστελλόριζο, όπου θα φτάσει με Σινούκ από τη Ρόδο. Θα παραστεί στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 77ης επετείου από την απελευθέρωση του νησιού. Θα επισκεφθεί επίσης το νησί της Ρω, όπου θα καταθέσει στεφάνι στον τάφο της κυράς της Ρω, και τη Δευτέρα θα παρευρεθεί στον αγιασμό στο σχολείο του Καστελλόριζου.

Απαντώντας τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με το αν η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί για τυχόν επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας, με αφορμή την επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο Καστελλόριζο, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι «δεν διανοούμαστε ότι θα υπάρχει οποιαδήποτε πρόκληση σε αυτό το επίπεδο. Θα είναι μια άλλου επιπέδου κλιμάκωση, αν συμβεί κάτι τέτοιο από την Τουρκία, και δεν ανησυχούμε γι’ αυτό».

Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε έξι εμβληματικές αποφάσεις που όπως είπε «πολλαπλασιάζουν την ισχύ, τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών όπλων:

Πρώτον. Η πολεμική μας αεροπορία αποκτά αμέσως μια μοίρα 18 μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Μιράζ. Πρόκειται για αεροσκάφη Υπεροχής 4ης Γενιάς. Μία κίνηση, που ενισχύει την αποτρεπτική μας ισχύ. Και η οποία, σε συνδυασμό με τα εκσυγχρονισμένα F-16 και τα υπόλοιπα ελληνικά φτερά, δεν θα μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν.

Δεύτερον. Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τις διαδικασίες για την ένταξη στον στόλο του 4 νέων Φρεγατών Πολλαπλού Ρόλου. Παράλληλα, εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει 4 Φρεγάτες ΜΕΚΟ, που ήδη διαθέτει. Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν, επίσης, από 4 ναυτικά ελικόπτερα ROMEO. Τα πιο αξιόμαχα στον κόσμο. ΄Έτσι, οι θάλασσες μας θωρακίζονται πιο αποτελεσματικά από ποτέ.

Τρίτον. Εμπλουτίζεται συνολικά το οπλοστάσιο και των τριών Κλάδων. Και αμέσως εξασφαλίζονται: Νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς. Νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό, νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική μας Αεροπορία. Το δόγμα σε αυτόν τον τομέα είναι: “Κάθε οπλικό σύστημα λειτουργεί όσο ζει, όπως πρέπει και όπου χρειάζεται”.

Τέταρτον. Το δυναμικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα 5ετίας. Ταυτόχρονα, επαναξιολογείται όλο το πλαίσιο της στρατιωτικής θητείας και της εκπαίδευσης. Ώστε οι νέοι μας να αποκτούν δωρεάν πιστοποιημένες δεξιότητες. Με άλλα λόγια, επαγγελματικά εφόδια για την πολιτική τους ζωή, όσο θα υπηρετούν τη στρατιωτική.

Πέμπτον. Ενεργοποιούμε την Αμυντική μας Βιομηχανία. Ήδη, στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, αμερικανικά κεφάλαια επενδύουν στον εκσυγχρονισμό τους.

Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία, το αμέσως επόμενο διάστημα επίκειται η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ. Και αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ, ώστε να μετατραπεί σε κέντρο συντήρησης αεροσκαφών για την ευρύτερη περιοχή.

Έκτον. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία. Αλλά και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου. Σε κάθε επιχειρησιακό τους επίπεδο εγκαθίστανται σύγχρονα συστήματα που εξασφαλίζουν ασφαλή ροή στην πληροφορία και συνεπώς έγκαιρη κινητοποίηση. Πρόκειται για έξι γενναίες επιλογές. Έξι τολμηρές απαντήσεις όχι μόνο στις ανάγκες της συγκυρίας. Αλλά και στις προκλήσεις της Ιστορίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως οι επιλογές στον τομέα της άμυνας «κινούνται σε πολλά επίπεδα: Όχι μόνον της ενίσχυσης των οπλικών συστημάτων αλλά και της αύξησης του ανθρώπινου δυναμικού, του εκσυγχρονισμού των δομών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και του νομικού πλαισίου για τις αμυντικές προμήθειες». Και προσέθεσε ότι «με άλλα λόγια, οι πρωτοβουλίες αυτές συνθέτουν ένα ρωμαλέο πρόγραμμα που θα γίνει εθνική ασπίδα. Ταυτόχρονα, όμως, συναποτελούν και κινήσεις με αναπτυξιακό πρόσημο. Καθώς κινητοποιούν την εθνική μας βιομηχανία. Αλλά και με κοινωνική σφραγίδα. Καθώς εξασφαλίζουν χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Στην Αθήνα την Τρίτη ο Σαρλ Μισέλ
Εν τω μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι στην Αθήνα θα βρεθεί την Τρίτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Μισέλ έχει ήδη καταθέσει πρόταση για τη διεξαγωγή μιας Διεθνούς Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, με την Ελλάδα να δηλώνει πρόθυμη να συμμετάσχει, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα αφορά μόνο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και αφού πρώτα η Τουρκία εμπράκτως προχωρήσει σε αποκλιμάκωση αποσύροντας το «Oruc Reis» από την περιοχή.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα