

Eνημέρωση της Βουλής για τα εξοπλιστικά πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η συζήτηση διεξάγεται κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας.
Παρακολουθήστε ζωντανά:
Μητσοτάκης: Σε 3 φάσεις οι αυξήσεις στους ενστόλους – Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας
Ως τον πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ιστορία της Ελλάδας, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας, προσθέτοντας πως «οι επενδύσεις στις αμυντικές μας δυνατότητες είναι επενδύσεις στην κυριαρχία μας» ενώ προειδοποίησε πως η δημοσιονομική ευελιξία από τη ρήτρα διαφυγής σε καμία περίπτωση δεν πρέπει και δεν θα γίνει αφορμή για υπερβολές.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις Ένοπλες Δυνάμεις και τους Ενστόλους τονίζοντας ότι «πέραν των αυξήσεων που έχουμε ήδη ανακοινώσει, αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει τη διαχρονική της στήριξη όχι μόνο στα Σώματα Ασφαλείας, στην κοινωνία συνολικά, αλλά και σε κάθε ξεχωριστή κατηγορία, κάτι το οποίο θα φανεί μετά βεβαιότητας και στις οικονομικές επιλογές που θα αναπτύξουμε στην επόμενη ΔΕΘ». Μάλιστα, εξήγησε πως οι αυξήσεις στους ενστόλους δίνονται σε 3 φάσεις: τα 30 ευρώ από την 1η Απριλίου, τα 100 ευρώ που αφορά και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας από 1η Ιουλίου και οι συμφωνημένες μετά τον Οκτώβριο.
«Ανεξαρτήτως των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που η ελληνική κυβέρνηση έχει ως αποτέλεσμα της ρήτρας διαφυγής, αυτή η δημοσιονομική ευελιξία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει και δεν θα γίνει αφορμή για υπερβολές. Όχι μόνο γιατί οι αγορές μας παρακολουθούν και μας κρίνουν, αλλά και διότι οι επιδόσεις της οικονομίας συνολικά αποτελούν από μόνες τους σημαντικούς παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας. Στη σωστή κατεύθυνση επίσης κινείται και το Ταμείο ύψους 150 δισ. ευρώ, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο επιτρέπει στις 27 χώρες της ΕΕ να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Θέλω να τονίσω ότι το Ταμείο αυτό αφορά δάνεια τα οποία μπορούν να δοθούν στα κράτη μέλη με προνομιακούς όρους. Δεν αφορά ουσιαστικά επιδοτήσεις, δεν είναι δηλαδή ένα ταμείο το οποίο έχει αντίστοιχα χαρακτηριστικά με την με το Ταμείο ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» επεσήμανε στην πρωτολογία του.
Οι απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι κάποια στιγμή η Ευρώπη θα πρέπει να συζητήσει και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου, το οποίο θα μπορεί να είναι εστιασμένο με ευρωπαϊκούς πόρους και χρηματοδότηση έργων κοινής ευρωπαϊκής ωφέλειας, όπως η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας που θα καλύπτει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους που θα διατεθούν στη συνέχεια στα κράτη μέλη με τη μορφή επιδοτήσεων και όχι με τη μορφή δανείων, εξήγησε. «Δεν είμαστε όμως εκεί ακόμα. Έχουμε κάνει όμως ένα σημαντικό βήμα και το σχέδιο SURE, το οποίο ήρθε προς ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο» ανέφερε.
«Με βάση τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η ΕΕ, συνολικά καλείται να επαναπροσδιορίσει τη θέση της στο χάρτη των διεθνών συμφερόντων και των παγκόσμιων γεωπολιτικών ισορροπιών. Η Ελλάδα εδώ και καιρό και εγώ προσωπικά έχω μιλήσει για το ζήτημα της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ. Στην αρχή ήμασταν λίγοι αυτοί που υπερασπιζόμασταν αυτή τη θέση. Όμως, αντιλαμβανόμενοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και τις σημαντικές αλλαγές στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη, αποφάσισαν να κάνουν σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Προς μια κατεύθυνση η οποία όχι απλά ενισχύει τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Αλλά είναι και απολύτως συντονισμένη με πάγιες ελληνικές θέσεις, οι οποίες καλύπτονται απόλυτα από τις τελευταίες αποφάσεις για την άμυνα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» εκτίμησε.
«Πολλοί θεωρούσαν ως ανέφικτες, όμως καταφέραμε με μεθοδική δουλειά να πετύχουμε ευρωπαϊκές αποφάσεις που είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων. Η πιο σημαντική ίσως αφορά την ενεργοποίηση για την επόμενη τετραετία της λεγόμενης ρήτρας διαφυγής. Ενός εργαλείου δηλαδή που δίνει στην ελληνική κυβέρνηση πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο να ενισχύσει τις επενδύσεις στην άμυνα, πρόσθετες επενδύσεις, οι οποίες δεν θα συνυπολογίζονται στις οροφές δαπανών όπως αυτές προσδιορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δίνει στη χώρα μας έναν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο έτσι ώστε να μπορέσει απρόσκοπτα να υλοποιήσει το πρόγραμμά της» διαπίστωσε.
Ο πιο δραστικός μετασχηματισμός στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων
Στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε πως «Το τίμημα της ελευθερίας είναι η διαρκής επαγρύπνηση, έλεγε προ δύο αιώνων ο Αμερικανός Πρόεδρος Τόμας Τζέφερσον. Τίμημα το οποίο η πατρίδα μας καταβάλλει σήμερα με ευθύνη και με συνέπεια, αναγνωρίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρχει καμία προκοπή χωρίς ασφάλεια. Απόδειξη για αυτό είναι και το αντικείμενο της σημερινής μας συνεδρίασης, που δεν είναι άλλο από τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό των αμυντικών δαπανών» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Θα έλεγα ότι είναι ένα συνολικό σχέδιο το οποίο αφορά, κατά την άποψή μας, στον πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη ιστορία του τόπου. Όταν εξάλλου μιλάμε για πόρους που αφορούν στην εθνική άμυνα, δεν εννοούμε προφανώς μόνο τις δαπάνες, μόνο τις επενδύσεις για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς όσο πρωτίστως την πάγια, τη σταθερή επένδυση της πατρίδας μας μα μένει ισχυρή, σταθερή, ανεξάρτητη σε έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει με απρόβλεπτους ρυθμούς» σημείωσε.
«Αναφερόμαστε συνεπώς σε μία πολιτική η οποία συνδέεται και η οποία αλληλεπιδρά με όλο το φάσμα των συλλογικών μας συμφερόντων. Γιατί σε ένα πρώτο επίπεδο, η σημασία των ισχυρών ενόπλων δυνάμεων είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Χάρη σε αυτές η χώρα μας απέτρεψε κινδύνους όπως οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο. Υπερασπίστηκε τα δίκαια της σε κάθε κρίση που εκδηλώθηκε στο Αιγαίο, ενώ ήδη διαθέτει στρατηγικές συμφωνίες με κράτη όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, συμμαχίες, οι οποίες παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας σε ένα ανασφαλές διεθνές περιβάλλον» πρόσθεσε.
«Σε ένα δεύτερο επίπεδο προφανώς και η άμυνα αναδεικνύεται και σε έναν πυλώνα ευημερίας. Γιατί χωρίς τη δική της ασφάλεια δεν υπάρχουν ούτε οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί η οικονομία, ούτε και οι προϋποθέσεις για να σφυρηλατηθεί η κοινωνική συνοχή. Ενώ σε ένα τρίτο επίπεδο η προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας δεν μπορεί και θα επιμείνουμε σε αυτό να χρηματοδοτείται παρά μόνο από ανθεκτικά δημόσια ταμεία. Κάτι σημαίνει που με τη σειρά της, η δημοσιονομική ευρωστία γίνεται καθοριστικός μοχλός και επιτελεί καθοριστικό ρόλο για μία αποτελεσματική εθνική θωράκιση. Με άλλα λόγια, εάν δεν υπάρχει προστασία από εξωτερικές απειλές, δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη» συμπλήρωσε.
Σαθρό και επικίνδυνο το δίλημμα της Αριστεράς για «κανόνια ή βούτυρο»
«Επενδύσεις, τουρισμός, καινοτομία, τα πάντα απαιτούν ένα σταθερό και ένα ασφαλές περιβάλλον. Ποιος άλλωστε θα τοποθετούσε τα κεφάλαιά του σε μία χώρα η οποία έχει αφύλακτα τα σύνορά της; Και ποιος θα πάρει το ρίσκο να επιχειρήσει σε ένα κράτος του οποίου η κυριαρχία δεν είναι άτρωτη; Από την άλλη πλευρά, πως είναι δυνατόν όλα αυτά να εδραιώνονται χωρίς μία ισχυρή οικονομία; Το παλαιότερο δίλημμα λοιπόν, το οποίο το ακούγαμε συχνά κυρίως από την Αριστερά κανόνια ή βούτυρο, αποδεικνύεται ένα δίλημμα το οποίο είναι σαθρό, αλλά και επικίνδυνο, ιδίως σήμερα, σε μία πραγματικότητα όπου ο παγκόσμιος χάρτης των γεωπολιτικών συμφερόντων αναδιατάσσεται συχνά με τρόπο δραματικό, με πολέμους οι οποίοι πλέον αμφισβητούν σύνορα και διεθνές δίκαιο. Με δασμούς. Αναμένουμε σήμερα εξ άλλου τις εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου, αλλά σίγουρα μπαίνουμε πια σε ένα περιβάλλον όπου οι δασμοί ενδέχεται να απειλούν συνολικά τις παγκόσμιες διεθνείς οικονομικές σχέσεις» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Και βέβαια, σε έναν κόσμο στον οποίο η τεχνολογία γίνεται όπλο παρέμβασης. Όχι μόνο για να πληγεί η εξωτερική ασφάλεια κρατών, αλλά και να διαταραχθεί συχνά η εσωτερική ισορροπία των κοινωνιών στην Ευρώπη. Η συνεχιζόμενη κρίση, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δοκιμάζει όλη την αρχιτεκτονική ασφάλειας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Παράλληλα, στη Μέση Ανατολή η αστάθεια εντείνεται, καθώς δυστυχώς τις εύθραυστες εκεχειρίας τις διαδέχεται ξανά η ωμή βία, προκαλώντας νέες ανθρωπιστικές κρίσεις και πυροδοτώντας και πάλι τη μάστιγα της τρομοκρατίας. Ενώ αυτό το επικίνδυνο παζλ το συμπληρώνει πρόσφατα και η συνολική αβεβαιότητα της Συρίας που ανά πάσα στιγμή μπορεί να διαχυθεί σε ολόκληρη την περιοχή. Και αυτή τη φορά δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιφερειακές εξάρσεις. Έχουμε να κάνουμε με κομμάτια ενός δυσεπίλυτου γρίφου που αφορά ευρύτερες μετατοπίσεις ισχύος, όχι μόνο γεωπολιτικής και στρατιωτικής, αλλά και οικονομικής και τεχνολογικής. Με εξελίξεις που μεταβάλλουν τις διεθνείς σχέσεις και επαναξιολογήσουν παραδοσιακές συμμαχίες. Συνεπώς και οι στρατηγικές επιλογές της πατρίδας μας, με αυτά τα νέα δεδομένα καθίστανται απολύτως κρίσιμες. Πολύ περισσότερο όταν από τη μία πλευρά η αμυντική αντίληψη της νέας ηγεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών φαίνεται να διαφοροποιείται σε σχέση με το ρόλο του ΝΑΤΟ και από την άλλη, όταν η οικονομικοί σχεδιασμοί της υπερδύναμης φαίνεται να αποκλίνουν από ένα πλαίσιο ελεύθερων συναλλαγών που ίσχυαν ως τώρα» πρόσθεσε.
«Έτσι, από την Αρκτική έως τον Ινδο-ειρηνικό, οι ισορροπίες διαφοροποιούνται. Κάτι που συνεπάγεται και νέες προκλήσεις για όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για χώρες όπως η δική μας, μικρές ίσως σε έκταση και πληθυσμό όμως μεγάλες σε σημασία και δυναμισμό. Για αυτό και θα το ξαναπώ οι επενδύσεις στις αμυντικές μας δυνατότητες είναι επενδύσεις στην κυριαρχία μας. Επενδύσεις που αφορούν την προστασία της εθνικής αξιοπρέπειας. Ταυτόχρονα όμως είναι και πρωτοβουλίες που ισχυροποιούν την ελληνική διπλωματία, ενδυναμώνοντας τον ρόλο της πατρίδας μας σε πολλά και παράλληλα πεδία. Από την παγκόσμια πρόκληση του μεταναστευτικού μέχρι τους νέους συσχετισμούς που διαμορφώνονται στους ενεργειακούς δρόμους» συμπλήρωσε.
Ανδρουλάκης: Η Ευρώπη να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να μην εξαρτάται αποκλειστικά από το ΝΑΤΟ
“Η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλο κράτος, κράτος μέλος, καλούνται να λάβουν αποφάσεις σε ένα διεθνές περιβάλλον που μυρίζει μπαρούτι” τόνισε από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.
Σε άλλο σημείο ανέφερε “[…] Ο φόβος λοιπόν για άλλη μια φορά είναι προωθητικός παράγοντας της ενοποίησης της Ευρώπης. Ένα αναπάντεχο κάλεσμα αφύπνισης για μια πιο συντονισμένη δράση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Ένωσης. Οφείλει η Ευρώπη να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να μην εξαρτάται αποκλειστικά από το ΝΑΤΟ.
Δεν είναι δυνατόν το 78% του αμυντικού υλικού να προέρχεται από προμηθευτές εκτός Ευρώπης, να μην υπάρχει ένα ελάχιστο επίπεδο κοινής στρατιωτικής δύναμης, να μην έχουμε ακόμη κοινές θέσεις στην εξωτερική πολιτική και σε ορισμένα ζητήματα βασικής σημασίας. Να μην έχουμε ικανούς, κανονικούς και απλούς κανόνες εξαγωγής όπλων σε τρίτες χώρες. Και θέλω να σταθώ λίγο περισσότερο σε αυτό. Πριν από μερικά χρόνια υπήρξε ένας φάκελος που για πρώτη φορά το θέμα των κανόνων στο πώς εξάγουν όπλα σε τρίτες χώρες ευρωπαϊκά κράτη έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και πετύχαμε- και το θεωρώ και μια προσωπική μου επιτυχία- για πρώτη φορά να μπουν θέματα κανόνων και για την Τουρκία, διότι δεν μπορεί να εξοπλίζουν την Τουρκία, την Τουρκία του casus belli, την Τουρκία του Αττίλα, χώρες οι οποίες εξοπλίζουν και εμάς, ευρωπαίοι εταίροι και αυτό δεν αφορά μόνο την Τουρκία. Αφορά και άλλα ευρωπαϊκά κράτη που επιβουλεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα ευρωπαϊκών κρατών[…]”.
Σε άλλο σημείο ανέφερε ” Λευκή Βίβλος και ρήτρα διαφυγής. Άκουσα τον πρωθυπουργό να μιλά για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μα δεν έχει σχέση αυτό που ψήφισαν οι ευρωβουλευτές μας με αυτό που εμφανίζει η κυρία φον ντερ Λάιεν. Ας είστε ειλικρινείς το ευρωπαϊκό ψήφισμα ήταν ξεκάθαρο: καμία χρήση των ταμείων συνοχής για την άμυνα.
Αυτό η κυρία φον ντερ Λάιεν το πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων για άλλη μια φορά. Είναι κατώτερη των περιστάσεων για άλλη μια φορά. Για άλλη μια φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρά τις παραφωνίες άλλων κομμάτων, είχε πιο καθαρή στάση αλληλεγγύης και συνέπειας απέναντι πραγματικές ανάγκες που έχει και η άμυνα, αλλά και ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο”.
“[…] Δηλαδή τι μας λένε; Δανειστείτε χαμηλότοκα με τυράκι τη ρήτρα διαφυγής. Ναι, αλλά εμείς που είμαστε μια χώρα με τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα, διαχρονικά, με τεράστιο δημόσιο χρέος, μας βολεύει η αρχιτεκτονική της Λευκής Βίβλου σε σχέση με τον τόπο που προσεγγίζει το οικονομικό χαρακτήρα των εξοπλισμών; Σε καμία των περιπτώσεων. Τι θα κάνετε για αυτό στο Συμβούλιο; Η λύση είναι προφανώς να υπάρχουν για τις χώρες όπως στην Ελλάδα που έχουν ήδη επιβαρυμένο δημόσιο χρέος από αυτά τα προγράμματα τα εξοπλιστικά διαχρονικά, να έχουν εγγυήσεις και εγγυήσεις πρέπει να είναι επιδοτούμενα προγράμματα εξοπλιστικά[…]” πρόσθεσε.
Υπογράμμισε ότι “η Ένωση πρέπει να κλείσει οριστικά την πόρτα σε τρίτες χώρες που έχουν αναθεωρητικές προσανατολισμούς όπως η Τουρκία, όσον αφορά τη δυνατότητα συνεργασίας με τις εταιρείες τους. Δεν επιτρέπεται με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων να χρηματοδοτήσουν την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας. Αυτή είναι μια πατριωτική στάση για την οποία οφείλει να αγωνιστεί κάθε ελληνική κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει ρητή απαγόρευση στις τελικές ευρωπαϊκές συμφωνίες”.
Φάμελλος: Η Ελλάδα είναι απούσα από τις μεγάλες διεθνείς συναντήσεις. Απομονώνετε τη χώρα
Ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συζήτηση για τα εξοπλιστικά στη Βουλή, κατηγορώντας τον πως «θέλει να διαφύγει».
«Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη, ζημιώνετε τη χώρα», επιτέθηκε ο κ. Φάμελλος από το βήμα της Βουλής στον πρωθυπουργό, προσθέτοντας: «Το ερώτημα είναι: Πόσο γρήγορα θα υπάρξει πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα;».
«Η τοποθέτησή σας», σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, ήταν «μια τοποθέτηση προγραμματικών δηλώσεων για το τι θα κάνετε. Είστε όμως 6 χρόνια πρωθυπουργός, γιατί δεν τα κάνατε μέχρι τώρα;».
«Αποτελεσματική άμυνα χωρίς ισχυρή εξωτερική πολιτική δεν γίνεται», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας «Πόσο ασφαλής μπορεί να είναι η χώρα όταν η κοινωνία είναι ευάλωτη;».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε από το βήμα της Βουλής πως «δεν έχουμε ισχυρή αποτρεπτική εξωτερική πολιτική απέναντι στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας», ενώ στάθηκε και στην απουσία του ΥΠΕΞ, Γιώργου Γεραπετρίτη από τη συζήτηση, χαρακτηρίζοντάς τη «σημαντική για μια ολοκληρωμένη συζήτηση». Σημειώνεται πως ο Υπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.
«Τι έγινε στο Στεφανοβίκειο; Ποια ήταν η ζημιά στον εξοπλισμό της χώρας; Γιατί δεν υπήρχαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας παρόλο που οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει για τα φαινόμενα;», διερωτήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος, αναφορικά με τις πλημμύρες του 2023 στο στρατόπεδο.
Ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για το ότι «αποδυναμώνεται η δική μας αμυντική βιομηχανία», εν αντιθέσει με την τουρκική.
Ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «η Ελλάδα είναι απούσα από όλες τις μεγάλες διεθνείς συναντήσεις. Το μόνο που σας έχει μείνει είναι να τρέχετε πίσω από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Διαρκώς μας απομονώνετε (διπλωματικά)».
Κουτσούμπας: Κομμάτι της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής και τα εξοπλιστικά
«Είναι φανερό ότι είστε στριμωγμένος κ . Μητσοτάκη, από τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, από τη δυσαρέσκεια για τη πολιτική σας και τις κάθε λογής μεθοδεύσεις σας», είπε στη Βουλή ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Μιλώντας στη συζήτηση για την άμυνα, σημείωσε πως η κυβέρνηση εκφράζει μια δήθεν θετική ατζέντα, με τον κατώτατο μισθό, την αύξηση στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τις εξαγγελίες για τα εξοπλιστικά. «Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική», υποστήριξε κι έκανε λόγο για αντιλαϊκή πολιτική και αυξήσεις-κοροϊδία 34 ευρώ τον μήνα στον κατώτατο μισθό, που έχουν εξαφανιστεί από την ακρίβεια. «Ο πραγματικός μέσος μισθός είναι πολύ πιο κάτω από εκείνον του 2011», επισήμανε.
Αυξήσεις στις ΕΔ για απόσπαση συναίνεσης
Σχετικά με τις αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες, όπως είπε, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν το αυξημένο κόστος ζωής των στρατιωτικών και των οικογενειών τους, σχολίασε πως βασικό στόχο έχουν «να αποσπαστεί η συναίνεσή τους στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής της χώρας μας στα πολεμικά μέτωπα, η οποία θέτει σε μεγάλους κινδύνους τον ελληνικό λαό και φυσικά πρώτα από όλους τα ίδια τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».
Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, η κυβερνητική πολιτική στα εξοπλιστικά, την εξωτερική πολιτική και την άμυνα «είναι 100% κομμάτι της συνολικής σας πολιτικής, καθορίζεται απολύτως από τους στόχους και της προτεραιότητες της άρχουσας τάξης της Ελλάδας και την επιδίωξή της να αρπάξει ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι της λείας, τώρα που οι ανταγωνισμοί διεθνώς είναι στο φουλ, τώρα που ο κόσμος φλέγεται, ακριβώς επειδή ξαναμοιράζεται».
Στην ίδια γραμμή κυβέρνηση και λοιπά κόμματα
Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα άλλα κόμματα, που στηρίζουν τα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, επισημαίνοντας πως «όλοι, μαζί με την κυβέρνηση:
Συμφωνούν με τις στρατηγικές επιλογές της άρχουσας τάξης, τη συμμετοχή στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, τον προσανατολισμό προς τις ΗΠΑ και μάλιστα διαγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος είναι ο πιο φιλοαμερικάνος ανάλογα με το με το ποιος κυβερνά στις ΗΠΑ, όπως επιβεβαιώνει και ένας “μεγάλος συνωστισμός” στις ΗΠΑ, αφού τις επισκέπτονται νυν, πρώην και επίδοξοι πρωθυπουργοί της Ελλάδας.
Συμφωνούν με την εναπόθεση της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων έναντι της αμφισβήτησής τους από την τουρκική άρχουσα τάξη στους περιβόητους “ισχυρούς συμμάχους”. Και αυτό τη στιγμή που ο Τραμπ αναγορεύει τον Ερντογάν σε “παίκτη κλειδί” στη Μέση Ανατολή, η ΕΕ εντάσσει την Τουρκία στους “στρατηγικούς συμμάχους” και στον σχεδιασμό για την ευρωπαϊκή άμυνα, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία πουλάνε στην Τουρκία πυραύλους Μετεόρ, τους ίδιους που φέρουν και τα Ραφάλ και υποτίθεται θα έδιναν στην ελληνική πολεμική αεροπορία στρατηγικό πλεονέκτημα), ενώ διαρρέεται συνεχώς ο θετικός ρόλος της Τουρκίας στα παζάρια για το Κυπριακό, τη στιγμή που αυτή έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν συζητά τίποτε άλλο πέρα από τα δύο κράτη».
Μίλησε, επίσης, για «συμφωνία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνικής Λύσης, Νίκης και Σπαρτιάτών με τους υπέρογκους ΝΑΤΟϊκούς και ευρωενωσιακούς εξοπλισμούς, που δεν αποσκοπούν στην υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ούτε την εξασφαλίζουν, όπως άλλωστε εκφράστηκε και με την υπερψήφιση, από μέρους τους, αυτών των δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό».
Αναφέρθηκε στο 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, που, όπως είπε, «αποτελεί επί της ουσίας την ελληνική εξειδίκευση του πολεμικού εγχειριδίου της ΕΕ, της Λευκής Βίβλου για την Άμυνα και του χρηματοδοτικού προγράμματος πολεμικής προετοιμασίας της ReArm Europe, που προβλέπει 800 δισ. ευρώ για περισσότερους πολεμικούς εξοπλισμούς» κι έκανε λόγο για μια «σάπια και ιμπεριαλιστικής ΕΕ, με την οποία όλοι, κυβέρνηση της ΝΔ και συστημική αντιπολίτευση, συμφωνούν ότι πρέπει να συγκλίνουμε και απλά διαφωνούν στο ποιος είναι πιο ικανός να το υλοποιήσει αυτό».
«Αποδέσμευση από τη φυλακή του πολέμου»
Το ΚΚΕ, τόνισε, «λέει ξεκάθαρα πως ότι αυτό που απαιτείται είναι η αποδέσμευση από αυτή τη φυλακή του πολέμου, των λόμπι και της εκμετάλλευσης. Λέει καθαρά ότι χρειάζεται αποδέσμευση και από το ΝΑΤΟ, με τον ίδιο τον λαό να κάνει κουμάντο στη χώρα μας. Και αυτό, που το συμμερίζεται πλέον ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ελληνικού λαού, δεν το λέει κανένα άλλο κόμμα».
Καταλήγοντας ζήτησε από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα να δώσουν σαφείς απαντήσεις σε σχέση με το ενδεχόμενο η Ελλάδα να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία για να επιτηρήσουν δήθεν μια «συμφωνία ειρήνευσης».
Σχετικά Νέα
Αυτοκτόνησε η Βιρτζίνια Τζιούφρε – Είχε καταγγείλει τον Τζέφρι Επστάιν και τον πρίγκιπα Άντριου για σεξουαλική κακοποίηση
Η Βιρτζίνια Τζιούφρε, η οποία είχε καταγγείλει τον Τζέφρι Επστάιν και τον πρίγκιπα Άντριου.
Θεσσαλονίκη: Εκκενώθηκε η πλατεία Μακεδονομάχων λόγω ύποπτης βαλίτσας
Ένα ύποπτο αντικείμενο και συγκεκριμένα μία βαλίτσα εντοπίστηκε στο κέντρο στην Θεσσαλονίκη στην πλατεία.
Συρία: 11 Αλαουίτες άμαχοι σκοτώθηκαν σε επιδρομές των δυνάμεων ασφαλείας
Τουλάχιστον 11 άμαχοι από την αλαουιτική μειονότητα σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες σε επιδρομές.
-
Καιρός: Άνοιξαν οι ουρανοί στην Αττική – Κυκλοφοριακό χάος σε Κηφισό και Αττική Οδό
Τα «δόντια» του έδειξε ο καιρός στην Αττική και στα βόρεια προάστια της Αθήνας,.