Δείπνο Μητσοτάκη – Μελόνι: Μεταναστευτικό και ενεργειακό στο “μενού”

Ως ευκαιρία για την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Ιταλίας και το συντονισμό σε “κοινές προκλήσεις” στην περιοχή αλλά και σε θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας, θεωρούν στην κυβέρνηση το αποψινό δείπνο που παραθέτει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου στην Ιταλίδα ομόλογο του Τζόρτζια Μελόνι.

Ελλάδα και Ιταλία είναι δύο κράτη-μέλη της Ε.Ε. και της Μεσογείου που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από τομείς, ενώ ο πρωθυπουργός έχει αναπτύξει μια καλή σχέση εργασίας με την κ. Μελόνι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη.

Μητσοτάκης- Μελόνι θα συζητήσουν καταρχήν για το μεταναστευτικό. Ελλάδα και Ιταλία επαναλαμβάνουν ότι το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και διεθνές που απαιτεί συνολική και ολοκληρωμένη πολιτική. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής, έχει τονίσει επανειλημμένα ο κ.Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος που θα περιλαμβάνει εκτός από την προστασία των συνόρων, την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, τις επιστροφές προς τρίτες χώρες και τη συνεργασία με αυτές προκειμένου να παταχθούν τα δίκτυα των διακινητών που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές – ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε προσκληθεί από την κ. Μελόνι να παραστεί στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που είχε διοργανώσει στη Ρώμη στο τέλος Ιουλίου, αλλά λόγω των εξελίξεων στα μέτωπα των πυρκαγιών, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί θετικά και ως εκ τούτου στη Διάσκεψη της Ρώμης είχε μεταβεί ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης.

Στο αποψινό δείπνο εργασίας θα συζητηθούν ακόμη θέματα που αφορούν την οικονομία, αλλά και την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών. Σημειώνεται ότι ήδη βρίσκεται υπό ανάπτυξη η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας, ένα εγχείρημα που η ελληνική πλευρά επιδιώκει να «τρέξει» πιο γρήγορα, αυξάνοντας περαιτέρω τις ποσότητες εξαγωγής ηλεκτρικού ρεύματος προς την Ιταλία. Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί τα επόμενα χρόνια όχι μόνο σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας, αλλά και σε παραγωγό, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των ΑΠΕ, εκτιμούν στην κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα