Δ. Τζανακόπουλος: Πολλές φορές παρασυρθήκαμε σε μία οξύτατη πολιτική σύγκρουση

«Πράγματι έχουμε ένα αποτέλεσμα το οποίο σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτό που περιμέναμε. Έχει προκαλέσει ένα σοκ, είναι μια μεγάλη ήττα και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει παρα πολύ γρήγροα να κάνει έναν άμεσο απολογισμό για να βρεθούν και τα αίτια αυτής της κατάστασης», δήλωσε ο Βουλευτής Α΄ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Δημήτρης Τζανακόπουλος στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στον Ant1.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώσε πως «η στρατηγική της απλής αναλογικής ηττήθηκε. Οι λόγοι είναι πολλοί, ωστόσο θα έπρεπε αυτό να το έχουμε διαβλέψει. Διότι δημιούργησε σύγχυση στο εκλογικό σώμα την οποία δε μπορέσαμε να αντιστρέψουμε με την πολιτική μας επιχειρηματολογία, λειτούργησε μια θολή εικόνα για το ποια είναι η κυβερνητική μας αντιπρόταση. Τούτο λειτούργησε και ενισχυτικά προς τη ΝΔ, η οποία από την αρχή ακολούθησε μια στρατηγική αυτοδυναμίας, κάτι που προφανώς ήταν πιο καθαρό μήνυμα».

Μάλιστα υπογράμμισε: «Λόγω ακριβώς του τρόπου με τον οποίο δεν καταφέραμε να επιβάλλουμε ή να διαμορφώσουμε την ατζέντα των προηγούμενων εκλογών, δεν είχαμε και τη δυνατότητα να εστιάσουμε στις εναλλακτικές μας προτάσεις, στη δική μας προοπτική και στο πώς αυτές διαφέρουν από τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας. Στις επόμενες 25 μέρες, πρέπει να εστιάσουμε σε  μεγάλα ζητήματα τα οποία αφορούν τον κόσμο της εργασίας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Να αναδείξουμε ότι εδώ διαμορφώνονται κίνδυνοι, ιδιαίτερα σε αυτά τα δύο πεδία λόγω της κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ και την εναλλακτική λύση που προτείνει στην ελληνική κοινωνία».

«Η χθεσινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα εμπεριείχε και μια πολιτική εκτίμηση ότι διαμορφώθηκε μια πολιτική ευκαιρία με βάση το νόμο της απλής αναλογικής να περάσουμε σε ένα άλλο πολιτικό κοινοβουλευτικό σύμπαν στην Ελλάδα με κυβερνήσεις συνεργασίας οι οποίες θα καθορίζονται από ιδεολογικές και προγραμματικές συγκλίσεις. Δεν είναι ψέμα ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το Κομμουνιστικό Κόμμα επέλεξαν ένα μονομέτωπο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.  Δε θεωρώ ότι αυτό ήταν η αιτία της ήττας, ούτε αυτό που προκάλεσε τη μεγάλη διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία. Είναι όμως μια πολιτική πραγματικότητα την οποία πρέπει να την αναγνωρίσουμε και να λάβουμε υπόψη ότι το κακό αποτέλεσμα οφείλεται σε μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τρεις μέρες πριν τις εκλογές για την Χρυσή Αυγή ξεκαθάρισε ο Δ. Τζανακόπουλος ότι παρερμηνεύτηκε. «Υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία  περίπου 600.000 άνθρωποι, οι οποίοι σε κάποια φάση της ζωής τους ψήφισαν είτε ακραία δεξιά είτε το εγκληματικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Εμείς λέμε σε έναν άνθρωπο φτωχό, σε έναν άνθρωπο που δε μπορεί να βγάλει το μήνα ότι δε μπορεί να δηλητηριάζει την καρδιά του με το ρατσιστικό μίσος και ούτε θα βρει λύση στα προβλήματά του αν στραφεί σε ακραίες δεξιές. Ο αγώνας μας είναι μια προσπάθεια να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο από το φασιστικό δηλητήριο και από τέτοιου τύπου ιδεολογίες, οι οποίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για την ελληνική κοινωνία».

Όπως επισήμανε «αυτή τη στιγμή το μόνο που μας ενδιαφέρει και το μόνο που έχουμε στο μυαλό μας είναι η εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου, κάτι που προϋποθέτει και μια άμεση συζήτηση για τις απαραίτητες αλλαγές στην τακτική και στη στρατηγική μας, ώστε να μπορέσει να ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε με παρρησία την ευθύνη αυτής της ήττας στη χθεσινή του δήλωση. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένα πολύ μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο, όχι μόνο για την Αριστερά, για τη χώρα και την Ευρώπη. Και αυτό είναι πανθομολογούμενο».

Παράλληλα τόνισε πως «μετά τις εκλογές όλα τα κόμματα θα κληθούν να κάνουν έναν απολογισμό, θα συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα, θα γίνει συνέδριο. Όλα αυτά θα ανοίξουν μετά τις 25 Ιουνίου. Μέχρι τότε, το θέμα είναι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, η μάχη με βάση αξίες, αρχές, ιδανικά για τον κόσμο της εργασίας, για το κοινωνικό κράτος και για τη δημοκρατία».

Κλείνοντας τη συνέντευξη ο Δ. Τζανακόπουλος κατέληξε: «Πράγματι υπήρξαν και άστοχες δηλώσεις και ένας μεγαλύτερος αυτοσχεδιαστικός οίστρος από κάποια στελέχη. Μερίδιο ευθύνης για την ήττα έχουμε όλοι μας, το μερίδιο που μας αναλογεί. Για την Κρήτη που έγινε μπλε έχω και εγώ ευθύνη, για την Αθήνα που έγινε μπλε έχει και ο Παύλος Πολάκης ευθύνη. Πολλές φορές παρασυρθήκαμε σε μία οξύτατη πολιτική σύγκρουση, η οποία δεν άφηνε χώρο για να εστιάσουμε στο πρόγραμμά μας και σε μια προγραμματική αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα