Δ. Τζανακόπουλος: Η ύφεση έχει υπογραφή Μητσοτάκη (βίντεο)

«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε να κάνει μια πολιτική απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, επέλεξε να κάνει μια πολιτική της ελάχιστης παρέμβασης στην οικονομία και να αφήσει την αυθόρμητη κίνηση της οικονομίας να καταδικάσει τη χώρα σε μια ύφεση που, από ό,τι φαίνεται θα είναι η υψηλότερη ίσως σε ολόκληρη την Ευρώπη, σημαίνει ότι τα αδιέξοδα που θα έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και οι εξελίξεις στο κοινωνικό πεδίο ενδεχομένως να καθιστούν τις εκλογές αναπόφευκτες»

Ο Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας την Πέμπτη 30/4 σε εκπομπή της ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα «θα καλωσορίσει τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα επέλεξε να απουσιάζει και να κυβερνά μέσω διαγγελμάτων ενώ την προηγούμενη εβδομάδα επιχείρησε και να αποδράσει από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο αφού δεν απάντησε στην ερώτηση που του κατέθεσε ο κ. Τσίπρας σχετικά με το σκάνδαλο φιάσκο των vouchers». Συνέχισε λέγοντας ότι «η ύφεση που έρχεται έχει πλέον την υπογραφή Μητσοτάκη». Ως προς τις επιλογές της ΝΔ για την οικονομία και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τόνισε ότι «το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε να κάνει μια πολιτική απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, επέλεξε να κάνει μια πολιτική της ελάχιστης παρέμβασης στην οικονομία και να αφήσει την αυθόρμητη κίνηση της οικονομίας να καταδικάσει τη χώρα σε μια ύφεση που, από ό,τι φαίνεται θα είναι η υψηλότερη ίσως σε ολόκληρη την Ευρώπη, σημαίνει ότι τα αδιέξοδα που θα έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και οι εξελίξεις στο κοινωνικό πεδίο ενδεχομένως να καθιστούν τις εκλογές αναπόφευκτες».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε τονίζοντας ότι «το πρόγραμμα της ΝΔ είχε από την αρχή του δύο βασικά στοιχεία, πρώτον την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, επειδή η θέση του κ. Μητσοτάκη είναι ότι οι προστατευτικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους στην πραγματικότητα λειτουργούν ως αντικίνητρο στην ανάπτυξη. Επομένως κατά τη διάρκεια της κρίσης η κυβέρνηση το μόνο που έκανε ήταν να επιταχύνει την αυτήν την πολιτική επιλογή. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι η ΝΔ έχει επιλέξει την γραμμή της πιο επιθετικής μερίδας των μεγάλων επιχειρήσεων που θεωρούν ότι η κρίση είναι μια ευκαιρία για ένα νέο τσουνάμι εκκαθάρισης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

Ως προς τα εργασιακά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έκανε τρεις κεντρικές επιλογές: την αναστολή των συμβάσεων εργασίας, την εκ περιτροπής εργασία, και να μην εξαναγκαστούν οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με εντολή της κυβέρνησης να προστατεύσουν τους εργαζόμενους τους καθώς δεν υπάρχει ρήτρα μη απόλυσης». Προκειμένου να υπάρξει ρήτρα μη απόλυσης «θα πρέπει να υπάρξει γενναίο πακέτο στήριξης από τη μεριά του κράτους με επιδότηση του συνόλου ή του συντριπτικού μέρους τους μισθού». Η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε μια τέτοια επιλογή και ως εκ τούτου «θα δούμε ήδη από την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου ότι θα εκκινήσει και μια διαδικασία απολύσεων που θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία.» Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τόνισε ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση να έχει κάνει αυτήν την επιλογή «χωρίς να επιβαρυνθεί το ελληνικό χρέος ούτε κατά ένα ευρώ δεδομένου ότι η ΕΕ έχει άρει και τους περιορισμούς του συμφώνου σταθερότητας».

Ως προς το πακέτο στήριξης ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για 14 δισεκατομμύρια ευρώ στήριξης στην ελληνική οικονομία από τα οποία δεν μας εξήγησε ποια είναι τα 10 δισεκατομμύρια». Συνέχισε λέγοντας ότι «το μέγεθος της παρέμβασης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τέτοιο για να αποφευχθεί η βαθύτερη ύφεση και να μην υπάρξει καταβαράθρωση της ελληνικής οικονομίας, να μην υπάρξουν συντρίμμια, γιατί με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση θα χρειαστούν πολλαπλάσιοι πόροι, όχι για να αναστραφεί η κατάσταση, αλλά για να καταστεί κατά τι διαχειρίσιμη πράγμα για το οποίο πάρα πολύ αμφιβάλω». Τόνισε δε, ότι «δεν μιλάμε για ευθύνη της ΝΔ επειδή ακολούθησε τις οδηγίες των επιστημόνων σε σχέση με την αναστολή της λειτουργίας της οικονομίας, αλλά για την ευθύνη της ΝΔ επειδή δεν έκανε εκείνες τις οικονομικές πολιτικές επιλογές που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν όρους άμβλυνσης των συνεπειών της κρίσης».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα