Δ. Τσιόδρας στο indicator.gr: Οι πολίτες το Μάιο θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση

Ο υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθηνών  Δημήτρης Τσιόδρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο indicator.gr και τον δημοσιογράφο Νίκο Κοσμόπουλο, αναφέρεται μεταξύ άλλων στον νέο ποινικό κώδικα που θα έρθει μετά το Πάσχα στη Βουλή, στην προστασία της α’ κατοικίας , αλλά και στο φλέγον ζήτημα των εκλογών που απασχολεί την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για τον νέο ποινικό κώδικα, αναφέρει ότι με το νέο σχέδιο πολλά κακουργήματα μετατρέπονται σε πλημμελήματα, με αποτέλεσμα, όπως λέει,  όλα αυτά να μην μπορούν να αγνοηθούν, ούτε να καλυφθούν από κάποιες θετικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

Αναφορικά με το νέο πλέγμα προστασίας της α’ κατοικίας που ψηφίστηκε πρόσφατα,  ο κ. Τσιόδρας, τονίζει ότι η Νέα Δημοκρατία ψήφισε υπέρ, καθώς δεν ήθελε σε καμιά περίπτωση να μείνουν χωρίς προστασία, αυτοί που έχουν ανάγκη, ενώ παράλληλα, είχε προτείνει  την επιβράβευση εκείνων που προσπάθησαν να είναι συνεπείς, χωρίς όμως να παρθεί κάποιο μέτρο από την κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά το διακύβευμα της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές, ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, εμφανίζεται πεπεισμένος ότι οι πολίτες θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συντριβεί στις εθνικές εκλογές.

Τέλος, τόνισε ότι οι πραγματικά φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις πρέπει προτείνουν στους πολίτες ένα όραμα για την Ένωση, που θα υπερβαίνει τους εθνικούς ανταγωνισμούς και θα προβλέπει την σύγκλιση σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.


Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Δ. Τσιόδρα που παραχώρησε στο Indicator.gr και τον Νίκο Κοσμόπουλο:

 

Μετά το Πάσχα θα προχωρήσει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τον νέο ποινικό κώδικα που θα περιλαμβάνει παραπέρα αντιρατσιστικές προβλέψεις, τροποποιημένες διατάξεις για τη διεύθυνση  εγκληματικής οργάνωσης, μετατροπή ορισμένων αδικημάτων σε πλημμέλημα, οριοθέτηση της έννοιας του βιασμού κλπ. Πως σχεδιάζει να τοποθετηθεί στη Βουλή το κόμμα σας;

Δεν μπορεί να παραβλέψει κάποιος ότι το νέο σχέδιο ρίχνει στο μισό το πλαίσιο ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, το οποίο από κάθειρξη δέκα έως είκοσι ετών θα τιμωρείται πλέον με την ποινή
πέντε έως δέκα ετών. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση δίνει ένα ανέλπιστο “δώρο” στα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, καθώς η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι η κύρια κατηγορία με την οποία βαρύνονται.

Επίσης η κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, όπως οι βόμβες μολότοφ, που σήμερα είναι κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη έως 20 έτη, πλέον μετατρέπεται σε πλημμέλημα και τιμωρείται με φυλάκιση από τρία έως πέντε έτη. Το αδίκημα της δωροδοκίας πολιτικών προσώπων που τώρα τιμωρείται με κάθειρξη έως είκοσι έτη, καθίσταται πλέον πλημμέλημα καθώς προβλέπεται ποινή της φυλάκισης από τρία έως πέντε έτη. Μέχρι σήμερα, εάν κάποιος είχε τελέσει περισσότερες από μία ανθρωποκτονίες εξ αμελείας, η συνολική ποινή που θα μπορούσε να τους επιβληθεί θα ήταν 10 χρόνια κατά συγχώνευση για όλους τους θανάτους.

Με τη νέα ρύθμιση το ανώτατο αυτό όριο πέφτει στα 8 χρόνια. Πρόκειται για ακόμη ένα δώρο στους κατηγορούμενους για την εθνική τραγωδία στο Μάτι. ‘Όλα αυτά δεν μπορούν να αγνοηθούν, ούτε να καλυφθούν από κάποιες θετικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο την τελική μορφή του οποίου αναμένουμε.

Η Νέα Δημοκρατία ψήφισε υπέρ για τον νέο νόμο Κατσέλη, ωστόσο δηλώνει ότι όταν γίνει κυβέρνηση θα τον βελτιώσει. Μπορείτε να μας πείτε ποιες είναι οι τροποποιήσεις που προτίθεται να κάνει, προς ποια κατεύθυνση θα κινούνται και αν αυτές θα τύχουν της «έγκρισης» των δανειστών;

Στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε κατά 40 δις ευρώ. Από τα 183 έφθασε στα 223 δις. Η κατάσταση των νοικοκυριών επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο. H NΔ βέβαια δεν ήθελε σε καμιά περίπτωση να μείνουν χωρίς προστασία, αυτοί που έχουν ανάγκη. Γι΄αυτό ψήφισε υπέρ. Είχε προτείνει όμως παράλληλα από τον Φεβρουάριο την επιβράβευση αυτών που με μεγάλες θυσίες προσπάθησαν να είναι συνεπείς. Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε γίνει κατ΄αρχάς αποδεκτή και από την Ένωση Τραπεζών, αλλά δεν ελήφθη κάποιο μέτρο από την κυβέρνηση. Αυτό μπορεί και πρέπει να αλλάξει παράλληλα με τη διατήρηση της προστασίας αυτών που έχουν αδυνατούν να πληρώσουν. Το σημαντικότερο όμως είναι να αυξηθεί μέσω της ανάπτυξης το εισόδημα των νοικοκυριών. Τότε θα δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που βιώνουν.

Πρόσφατα ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ άσκησαν πίεση στο Ποτάμι να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ώστε να μην έρθει όπως είπε η «καυτή» πατάτα στα χέρια της. Είναι βάσιμος αυτός ο ισχυρισμός;

Δεν το γνωρίζω. Ξέρω όμως ότι η επίσημη θέση του Ποταμιού ήταν υπέρ της ψήφισης της Συμφωνίας. Κι αυτό δεν προέκυψε από την πίεση βουλευτών της ΝΔ. Οπότε τι νόημα θα είχε η πίεση για κάτι που ήταν κεντρική γραμμή; Επίσης ήταν καταγεγραμμένες και οι διαφωνίες στο εσωτερικό του Ποταμιού με την επίσημη θέση γι’ αυτό είχε ειπωθεί ότι δεν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Ποιος ήταν ο κύριος λόγος της αποχώρησης σας από το Ποτάμι και εν συνεχεία της συστράτευσης σας με την Νέα Δημοκρατία;

Υποστήριζα εδώ και καιρό και το είχα εκφράσει σε όλους τους τόνους, ότι υπάρχει ανάγκη για ένα μεγάλο μέτωπο μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη και στην έξοδο από την κρίση. Το Ποτάμι διατηρώντας την οντότητά του θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη συγκρότηση αυτού του μετώπου. Έγιναν πολλές προσπάθειες να φτιαχτεί ένας νέος μεγάλος φορέας στον χώρο του κέντρου, που θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ευοδώθηκαν. Στη συνέχεια πιστεύω ότι ο δρόμος για το Ποτάμι δεν ήταν η μοναχική πορεία αλλά η συνεργασία με τη ΝΔ. Το Ποτάμι διαθέτει και ιδέες και στελέχη. Είναι κρίμα όλες αυτές οι δυνάμεις να μείνουν στην άκρη.

Θα είστε υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Αθηνών με την Νέα Δημοκρατία. Ποια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που θα επισημάνετε όταν έρθει η ώρα της προεκλογικής σας εκστρατείας;

Το μεγάλο στοίχημα είναι να ξεφύγουμε από τη μιζέρια. Αν δεν μπορέσουμε να πετύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης η χώρα θα σέρνεται και όλο και περισσότεροι θα αναγκάζονται να φύγουν. Το μεγάλο στοίχημα για όλους λοιπόν είναι η αύξηση του εθνικού εισοδήματος και στη συνέχεια η δίκαιη κατανομή του. Αυτό θα επιτευχθεί με μείωση των φόρων και την καλλιέργεια ενός κλίματος φιλικού στις επενδύσεις. Το κλίμα αυτό δεν είναι υπόθεση χρημάτων. Είναι υπόθεση νοοτροπίας. Μόνο έτσι θα ανοίξουν δουλειές. Για την Αθήνα είναι σημαντικό και το ζήτημα της ασφάλειας. Δεν μπορούν να υπάρχουν γειτονιές που δεν ισχύουν οι νόμοι του ελληνικού κράτους λες και πρόκειται για άλλη επικράτεια. Η Αθήνα μπορεί να γίνει μια πόλη που θα προσελκύσει ανθρώπους που θα θέλουν να ζουν εδώ λόγω του πολιτισμού, της ιστορίας της, του κλίματος, της φιλικής ατμόσφαιρας. Καλλιτέχνες, νέοι, start-upers πρέπει να έχουν κίνητρα για να εγκατασταθούν εδώ.

Ποιο είναι το διακύβευμα της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές σε μια εποχή που το φάντασμα της ακροδεξιάς πλανάται πάνω από την Ευρώπη;

Τον Μάιο οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να εκλέξουν τους εκπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση. Είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα είναι τέτοιο, ώστε σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών θα είναι απολύτως σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συντριβεί στις εθνικές εκλογές. Όσον αφορά στην Ευρώπη η ΝΔ έχει σαφές μέτωπο κατά των άκρων και μην ξεχνάτε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωτοστάτησε στην αναστολή της συμμετοχής του κόμματος του Β.Ορμπαν στο ΕΛΚ. Αυτό που τροφοδοτεί την ακροδεξιά είναι ο λαϊκισμός, ο αντιευρωπαϊσμός και η υπονόμευση των θεσμών. Φαινόμενα που παρατηρούμε και στην Ελλάδα από τη σημερινή κυβέρνηση. Μην ξεχνάτε άλλωστε ποιοι βρέθηκαν μαζί στις πλατείες και με ποια συνθήματα… Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν και είναι απέναντι σε όλα αυτά. Παράλληλα είναι ανάγκη οι πραγματικά φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να προτείνουν στους πολίτες ένα όραμα για την Ένωση, που θα υπερβαίνει τους εθνικούς ανταγωνισμούς και θα προβλέπει την σύγκλιση σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Όσο η απόσταση μεταξύ των χωρών και στο εσωτερικό των χωρών μεγαλώνει, τόσο οι πολίτες θα ακολουθούν ακραίες φωνές.

Πότε εκτιμάτε ότι θα γίνουν εθνικές εκλογές;

Δεν είμαι καθόλου βέβαιος αν ακόμη κι ο κ. Τσίπρας ξέρει την ημερομηνία. Θα ήθελε να μείνει ως το τελευταίο δευτερόλεπτο στην εξουσία. Ξέρει ότι σε λίγους μήνες θα κάθεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Κανείς δεν βιάζεται να χάσει. Αυτό που μετράει είναι αν μπορεί να διαχειριστεί την ήττα τον Μάιο και να πάει ως το τέλος. Γνώμη μου είναι ότι δεν θα μπορεί να τη διαχειριστεί κι αν τελικά επιλέξει να πάει ως το τέλος, ρισκάρει η ήττα να γίνει συντριβή. Γι΄αυτό όσο το νωρίτερο γίνουν τόσο το καλύτερο για τον ίδιο, αλλά κυρίως για τη χώρα.

Σχετικά Νέα