Δ. Τσιόδρας προς Κομισιόν: Επιτακτική ανάγκη στήριξης των αγροτών για χαμηλές αποδόσεις λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων

Την επιτακτική ανάγκη στήριξης των αγροτών για χαμηλές αποδόσεις σε βασικά αγροτικά προϊόντα λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, τονίζει σε ερώτησή του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Τσιόδρας. Συγκεκριμένα, ερωτά την Κομισιόν εάν προτίθεται να ανακοινώσει ένα έκτακτο πακέτο στήριξης για τη στήριξη του γεωργικού εισοδήματος και την αντιμετώπιση της οικονομικής ζημίας στη Θεσσαλία καθώς κι εάν εξετάζει την ενίσχυση του γεωργικού αποθεματικού και τη δημιουργία ενός νέου ταμείου για την κάλυψη των απωλειών παραγωγής που προκαλούνται από την κλιματική κρίση.

Στην ερώτηση σημειώνει ότι “οι πλημμύρες στη Θεσσαλία σε συνδυασμό με την ξηρασία και τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, είχαν δραματικές επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή” προσθέτοντας ότι “οι αποδόσεις σε βασικά αγροτικά προϊόντα όπως σιτηρά, καλαμπόκι, βαμβάκι, ελιές, φρούτα, σταφύλια, ήταν αρκετά χαμηλότερες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές”.

Υπογραμμίζει δε ότι “αυτό θέτει σε κίνδυνο το εισόδημα των αγροτών και την οικονομική βιωσιμότητα περιοχών, όπως η Θεσσαλία, που στηρίζονται στην αγροτική οικονομία”.

Καταλήγει δε τονίζοντας την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των αγροτών που πλήττονται, καθώς και μεσοπρόθεσμων δράσεων για την στήριξη των αγροτών αφού οι υπάρχοντες πόροι της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής “δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των ολοένα και πιο συχνών ακραίων καιρικών φαινομένων και των συνεπειών τους στην παραγωγή”.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα