Δ. Παρασκευής: Ανησυχούμε για τις αντοχές του ΕΣΥ – Τι είπε για το άνοιγμα των σχολείων

Την ανησυχία του για τις αντοχές του ΕΣΥ και την πορεία του κορωνοϊού στην χώρα μας εξέφρασε ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Δημήτρης Παρασκευής μιλώντας στον ΣΚΑΙ

Όπως είπε αν συνεχιστεί αυτή η αυξητική τάση της πορείας της πανδημίας δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί ανάλογα θα αυξηθεί και η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας.

Ερωτηθείς για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ανέφερε πως η ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος των υγειονομικών είναι τέτοια που καθιστά αναγκαίο τον εμβολιασμό σε αυτή την ομάδα εργαζομένων.

Για το αν πρέπει να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε ποιες κατηγορίες ο ίδιος αναφέρει είπε πως αυτό δεν συζητείται στην επιτροπή των εμπειρογνώμων και ότι θα πρέπει να εξαντληθεί η πειθώ για όλους τους συνανθρώπους καθώς και να αξιολογηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης και μετάδοσης για την υποχρεωτικότητα σε συγκεκριμένα επαγγέλματα όπως ατόμων σε εστίαση και σώματα ασφαλείας. Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους υγειονομικούς

Σχετικά με την βρετανική μελέτη ότι η μετάλλαξη ‘”Δέλτα”‘ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και το αν ισχύει αυτό στην Ελλάδα είπε ότι τα δεδομένα της εν λόγω μελέτης είναι αρκετά αξιόπιστα, παρόλα αυτά υπάρχει επιφύλαξη με το γεγονός ότι αφορά διαφορετικές χρονικές περιόδους και ενδεχομένως οι ηλικιακές ομάδες να ήταν διαφορετικές και το ποσοστό των ατόμων που ήταν ασυμπτωματικοι και δεν διαγνώστηκαν να διαφέρουν με αυτών που είχαν προσβληθεί με το στέλεχος Δέλτα και Άλφα.

“Είναι σίγουρα πιο μολυσματικό το στέλεχος Δέλτα. Είμαστε πιο επιφυλακτικοί αναφορικά με τον κίνδυνο για νόσηση” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως μέχρι τώρα δεν έχει γίνει αντίστοιχη μελέτη στην Ελλάδα αλλά γενικότερα όσο τα κρούσματα αυξάνονται θα αυξάνονται και οι νοσηλείες.

Ερωτηθείς για τα μέτρα για τους αντιεμβολιαστές υπογράμμισε πως έχουν χαρακτήρα προάσπισης δημόσιας υγείας και όχι τιμωρητικό προκειμένου λειτουργούν συγκεκριμένοι εσωτερικοί χώροι με ασφάλεια.

“Εκτιμούμε ότι θα λειτουργήσουν ως κίνητρο για εμβολιασμό” είπε χαρακτηριστικά.

Για το άνοιγμα το σχολείων ανέφερε πως τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί όπως ο συχνός έλεγχος και η χρήση μάσκας θα συμβάλει στην ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας

“Εκτιμούμε ότι θα κινήσει ομαλά και με τα μέτρα και με την συνεργασία εκπαιδευτικών και παιδιών όπως έχει φανεί και στο παρελθόν” είπε ενδεικτικά.

Σχετικά με το αν οι συρροές κρουσμάτων στις κατασκηνώσεις μπορεί να λειτουργήσουν ως “προσομοιωτής” για τα σχολεία εξήγησε πως δεν είναι ίδιες οι συνθήκες καθώς στις κατασκηνώσεις τα παιδιά περνούν μεγαλύτερο χρόνο μαζί, κοιμούνται μαζί και ο κίνδυνος έκθεσης είναι μεγαλύτερος.

Αναφορικά με την στάση αρνητών γιατρών, που βγαίνουν και εκφράζουν δημόσια αντιεπιστημονικές απόψεις κατά του εμβολιασμού είπε πως ζούμε στο 2021, και ότι εδώ και πολλές δεκαετίες η ιατρική επιστήμη βασίζεται πάνω στην τεκμηριωμένη γνώση σε αποτελέσματα ερευνών που δεν μπορούν να αμφισβητούνται από προσωπικές απόψεις η πεποιθήσεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα