Crypto: Πλέον το έγκλημα δεν προτιμά το Bitcoin

Καθώς η Wall Street εντείνει την εκστρατεία της για να πουλήσει κεφάλαια Bitcoin στο κοινό, μια νέα έκθεση αποκαλύπτει πόσο έχει ήδη εκτοπιστεί από νεότερους αντιπάλους στον τομέα των crypto, σε έναν τομέα που αναμφισβήτητα είχε τη μεγαλύτερη επιρροή. Και αυτός δεν ήταν άλλος από την χρηματοδότηση του εγκλήματος.

Σύμφωνα με το Market Watch, το μερίδιο του Bitcoin στην «παράνομη δραστηριότητα κρυπτονομισμάτων» έχει καταρρεύσει κατά ένα εκπληκτικό 80% μέσα σε επτά χρόνια, από 97% σε μόλις 19%, σύμφωνα με ανάλυση των ερευνητών για την απάτη κρυπτονομισμάτων TRM Labs. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, το 2016, «τα δύο τρίτα του όγκου κρυπτογράφησης hack ήταν στο Bitcoin». Όμως την περσινή χρονιά αυτό το ποσοστό είχε πέσει μόλις στο 3%.

Πλέον, οι εγκληματίες έχουν μεταφέρει τη διαδικτυακή τους χρηματοδότηση σε ένα γιγαντιαίο, εξελιγμένο και παγκόσμιο δίκτυο εναλλακτικών κρυπτονομισμάτων και τεχνολογιών blockchain, αναφέρει η TRM Labs. Υπάρχει πλέον ένα ολόκληρο σύστημα σκιώδους τραπεζικής που βασίζεται σε κρυπτογράφηση, έτοιμο και ικανό να εξυπηρετήσει ανθρώπους που εξαπολύουν επιθέσεις ransomware σε νοσοκομεία, δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και ιδιωτικές επιχειρήσεις, κινηματογραφούν και πουλάνε ταινίες με παιδιά που βιάζονται, εμπορεύονται και εκμεταλλεύονται ανθρώπους σκλάβους, πουλάνε παράνομα φάρμακα, χρηματοδοτούν την τρομοκρατία και τον εκβιασμό, εξαπατούν άτομα αποσπώντας τις οικονομίες τους, προσφέρονται να διαπράξουν φόνο με μίσθωση, βοηθούν τα καθεστώτα παρίες να αποφύγουν τις κυρώσεις και άλλα παρόμοια.

Οι εγκληματίες έλκονται ιδιαίτερα από νεότερα κρυπτονομίσματα που προσφέρουν καλύτερη ανωνυμία από το Bitcoin, λέει η TRM Labs: «Ενώ το Βitcoin ήταν το αποκλειστικό νόμισμα για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας το 2016, μέχρι το 2022 αντικαταστάθηκε από περιουσιακά στοιχεία στο blockchain TRON, σε ποσοστό 92%,» . Το λεγόμενο stablecoin Tether ήταν το crypto της επιλογής για τους τρομοκράτες που συγκέντρωναν χρήματα, προσθέτει η TRM Labs. Εν τω μεταξύ, το Ethereum, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, αντιπροσώπευε το 68% του όγκου των hack κρυπτονομισμάτων πέρυσι.

Μια συγκλονιστική σειρά τεχνικών – με ονομασίες όπως «chain-hopping», «mixers», «bridges» και «coin-johns» – χρησιμοποιούνται για το ξέπλυμα των εσόδων, την εισαγωγή τους στο σύστημα και τη μετακίνησή τους, ώστε οι αρχές να μην μπορούν να τα παρακολουθήσουν και στη συνέχεια να τα κατασχέσουν.

Ο ιστότοπος Coinmarketcap.com αναφέρει ότι υπάρχουν επί του παρόντος 26.000 κρυπτονομίσματα, τα οποία διαπραγματεύονται σε σχεδόν 650 διαφορετικά ανταλλακτήρια παγκοσμίως.

Το TRM ανέφερε από την πλευρά του, τα Monero, Zcash και Dash ως παραδείγματα νεότερων crypto με «βελτιωμένα χαρακτηριστικά απορρήτου και ανωνυμίας σε σύγκριση με τυπικά κρυπτονομίσματα όπως το Βitcoin», τα οποία θα μπορούσαν να τα κάνουν πιο ελκυστικά στους εγκληματίες.

«Η μετάβαση από το Βitcoin σε άλλα, πιο ανώνυμα κρυπτονομίσματα για παράνομες δραστηριότητες αντανακλά την προσαρμοστική φύση των εγκληματιών του κυβερνοχώρου», εξηγεί ο Τζόναθαν Μέρυ, Διευθύνων Σύμβουλος της ιστοσελίδας ειδήσεων κρυπτογράφησης BanklessTimes. Και προσθέτει: «Καθώς οι αρχές γίνονται πιο έμπειρες στον εντοπισμό συναλλαγών Bitcoin, όσοι εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες αναζητούν νέους δρόμους που προσφέρουν μεγαλύτερη ανωνυμία».

Σύμφωνα με την TRM Labs, παράλληλα αναπτύχθηκε ακόμη και μια εξελιγμένη εγκληματική βιομηχανία, που βγάζει χρήματα συμβουλεύοντας άλλους για το πώς να ξεπλένουν χρήματα. Το μόνο μέρος όπου το Βitcoin παραμένει σημαντικό μέρος του δικτύου εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, είναι στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, καταλήγει η TRM Labs .

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα