COSMOTE CHRONOS: Η πρωτοποριακή εφαρμογή που «ζωντανεύει» την Ακρόπολη στην εποχή της ακμή της

Σήμερα όλοι μιλούν για την τεχνητή νοημοσύνη. Λένε πως μας δείχνει το μέλλον. Μπορεί, όμως, να μας δείξει το παρελθόν; Φυσικά και μπορεί!

Αυτό αποδεικνύει έμπρακτα η νέα πρωτοποριακή εφαρμογή για κινητά και tablet, COSMOTE CHRONOS, αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της COSMOTE, με τη στήριξη του Μουσείου της Ακροπόλεως, στο πλαίσιο Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας.

Αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, η εφαρμογή αποκαλύπτει μια υψηλού επιπέδου ψηφιακή έκδοση της Ακρόπολης των Αθηνών, με 3D φωτορεαλιστικά μοντέλα των μνημείων της, όπως ήταν στην εποχή της ακμής τους.

Ειδικότερα, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να θαυμάσουν ψηφιακές εικονικές αναπαραστάσεις του Παρθενώνα, του Ωδείου Ηρώδου Αττικού, καθώς και του τεμένους της Βραυρωνίας Αρτέμιδος και της Χαλκοθήκης που δεν σώζονται σήμερα, στο φυσικό τους μέγεθος. Η COSMOTE CHRONOS αναπαριστά, επίσης, μνημεία της νότιας κλιτύος του Ιερού Βράχου, όπως φαίνονται από το Μουσείο της Ακρόπολης και συγκεκριμένα εμβληματικά εκθέματα  από τον τρίτο  όροφο του Μουσείου, όπου εκτίθενται τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Οι αναπαραστάσεις είναι τεκμηριωμένες επιστημονικά από ειδικούς αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες, που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα μνημεία σε ειδικά βιβλία και άρθρα τα τελευταία 150 χρόνια. Την επιστημονική επιμέλεια του περιεχομένου της εφαρμογής COSMOTE CHRONOS έχει αναλάβει ο κ. Πάνος Βαλαβάνης, Ομότιμος καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι χρήστες της εφαρμογής έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα μνημεία στο φυσικό τους μέγεθος και να περιηγηθούν στο εσωτερικό τους από οπουδήποτε, είτε βρίσκονται πάνω στην ίδια την Ακρόπολη, είτε σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Πάνω στον Ιερό Βράχο η εμπειρία απογειώνεται, καθώς με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας οι εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις προβάλλονται δυναμικά και με ακρίβεια επάνω στη σημερινή εικόνα των μνημείων, όπως αυτή καταγράφεται από την κάμερα της φορητής συσκευής.

Μία ακόμα καινοτομία της εφαρμογής είναι η ψηφιακή οδηγός-ξεναγός, «Κλειώ», μία λειτουργία που όταν η συσκευή του χρήστη είναι συνδεδεμένη σε 5G δίκτυο, αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη (AI). Μέσω αυτής, η Κλειώ μπορεί να απαντά σε πραγματικό χρόνο σε ερωτήματα των χρηστών σχετικά με τα μνημεία. Κατανοεί δηλαδή τις ερωτήσεις που δέχεται, προφορικά ή γραπτά, και δίνει άμεσα απαντήσεις. Η Κλειώ έχει τη δυνατότητα να απαντά ήδη σε περισσότερες από 10.000 ερωτήσεις για την Ακρόπολη στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Για την υλοποίηση έχει επιλεχθεί ειδικά παραμετροποιημένη πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία εκπαιδεύεται διαρκώς και προσφέρει ασφάλεια και αξιοπιστία ως προς την τεκμηριωμένη επιστημονική πληροφόρηση. Σε δίκτυο 5G, εκτός της ατομικής ξενάγησης, παρέχεται επιπλέον και η δυνατότητα ομαδικής ξενάγησης, που είναι ιδανική για ομάδες έως 5 ατόμων. Σε περιβάλλον δικτύου 4G ή WiFi ο χρήστης έχει την δυνατότητα ατομικής ξενάγησης με ηχογραφημένο ιστορικό περιεχόμενο για τα μνημεία.

Η εφαρμογή προσφέρεται δωρεάν στο ελληνικό και παγκόσμιο κοινό σε Ελληνικά και Αγγλικά, έχοντας ως στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η εφαρμογή COSMOTE CHRONOS είναι διαθέσιμη στο Google play και το Apple store για κινητές συσκευές Αndroid και iOS που υποστηρίζουν ARKit ή ARCore. Λειτουργεί στα δίκτυα 4G και 5G όλων των παρόχων κινητής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε WiFi.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα