

Ο Βενεζουελάνος Γκρεγκόριο Ντίας Μιραμπάλ, ο οποίος εκπροσωπεί 3,5 εκατομμύρια αυτόχθονες της Λατινικής Αμερικής, υπογράμμισε σήμερα ότι είναι σημαντικό να διαφυλαχθεί το 80% του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, με την ευκαιρία της συνόδου COP26 για το κλίμα που θα ξεκινήσει αύριο τις εργασίες της στη Γλασκώβη.
«Βρισκόμαστε στην COP26 ώστε να επικυρωθεί η πρότασή μας για να παραμείνει ζωντανό το 80% της Αμαζονίας», είπε ο Ντίας Μιραμπάλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Να σημειωθεί ότι ο Μιραμπάλ είναι ο επικεφαλής του Συντονιστικού των οργανώσεων αυτοχθόνων της λεκάνης του Αμαζονίου (Coica) που εκπροσωπεί λαούς από εννέα χώρες και εδάφη (Βραζιλία, Βολιβία, Περού, Ισημερινός, Κολομβία, Βενεζουέλα, Γουιάνα, Σουρινάμ και Γαλλική Γουιάνα) στις οποίες εκτείνεται το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη.
Σύμφωνα με τον Ντίας Μιραμπάλ «είναι αναγκαίο να διατηρηθεί η ισορροπία την οποία εγγυώνται οι 511 (αυτόχθονες) λαοί των εννέα χωρών».
«Βρισκόμαστε στον Αμαζόνιο για τη ζωή, είμαστε η κραυγή του αέρα, του νερού, των δημιουργών του δάσους, είμαστε εδώ για να πάρουμε απαντήσεις και πράξεις εκ μέρους των κρατών», πρόσθεσε ο Ντίας Μιραμπάλ που προέρχεται από τη φυλή Ουακουενάι Κουριπάκο. «Πρέπει να εφαρμόσουμε μια οικονομία που θα αξιοποιεί κάθε μορφή ζωής, που θα στηρίζει τους αυτόχθονες λαούς και θα διατηρεί όρθιο το δάσος», συνέχισε.
Επισημαίνεται ότι το δάσος του Αμαζονίου καλύπτει μια έκταση 8,4 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP ο Ντίας Μιραμπάλ υπενθύμισε ότι το 17% του δάσους έχει ήδη εξαφανιστεί λόγω της εξόρυξης πετρελαίου και ορυκτών, λόγω της ρύπανσης και της αποψίλωσης για να δημιουργηθούν βοσκοτόπια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Ζήτησε να κινητοποιηθεί όλος ο κόσμος για να αποτραπεί μια παγκόσμια «Αποκάλυψη» λόγω της καταστροφής του δάσους.
Σχετικά Νέα
ΗΠΑ: Προς Ψηφοφορία στη Βουλή το νομοσχέδιο φοροελαφρύνσεων του Τραμπ
Η Επιτροπή Κανονισμών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων,.
Σε κλοιό ισραηλινών δυνάμεων τα δύο λειτουργικά νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα
Δύο από τα τελευταία λειτουργικά νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα έχουν περικυκλωθεί από ισραηλινές δυνάμεις,.
Το Μεξικό απαιτεί διευκρινίσεις από το Ισραήλ για το συμβάν στην Τζενίν
Η κυβέρνηση του Μεξικού θα απαιτήσει από την πρεσβεία του Ισραήλ «διευκρινίσεις» για τα.
Αϊτή: Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ καλεί τη διεθνή κοινότητα να ξανασκεφτεί την αντίδρασή της
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ξανασκεφτεί την αντίδρασή.