Χρυσός: Κέρδη, αλλά με “σκοτεινές” προοπτικές”, για τον χρυσό

Ο χρυσός κινήθηκε τελικώς ανοδικά την Πέμπτη, λαμβάνοντας ώθηση από την υποχώρηση του δολαρίου από τα υψηλά ημέρας μετά την ανακοίνωση υψηλότερης του αναμενομένου αύξησης των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό οδηγούν έτσι στο συμπέρασμα ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα χρειαστεί να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια κόστους δανεισμού προκειμένου να ελέγξει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ο χρυσός Απριλίου ενισχύθηκε κατά 6,50 δολ. ή περίπου 0,4%, κλείνοντας στα 1.851,80 δολ. ανά ουγγιά.
Το ασήμι Μαρτίου κέρδισε 14 σεντς ή 0,6%, στα 21,71 δολ. ανά ουγγιά.
Το παλλάδιο Μαρτίου κέρδισε 81,20 δολ. ή 5,6%, κλείνοντας στα 1.525,70 δολ. ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα Απριλίου “πρόσθεσε” 13,20 δολ. ή 1,4%, στα 931 δολ. ανά ουγγιά.
Τέλος, ο χαλκός Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 13 σεντς ή 3,1%, στα 4,1355 δολ. η λίβρα.

Η βάση των τιμών του χρυσού “έχει αναδομηθεί από την εκτίναξη στις αποδόσεις των ομολόγων και από το ισχυρότερο δολάριο”, σημειώνει ο Christopher Louney, αναλυτής της RBC Capital Markets, σε σημείωμά του. “Η πραγματικόττα ωστόσο είναι ότι οι τιμές του χρυσού θα συνεχίσουν να εμφανίζουν μεταβλητότητα κατά τις ανακοινώσεις μακροοικονομικών στοιχείων (απασχόληση, πληθωρισμός, ανάπτυξη κλπ.), με τους επενδυτές να αναζητούν στοιχεία σχετικά με τις μελλοντικές αποφάσεις της Fed και την πιθανότητα ύφεσης”, συμπλήρωσε.

Ο Louney σημειώνει εξάλλου ότι η RBC Capital Markets στέκεται bearish έναντι του χρυσού στα τωρινά του επίπεδα, καθώς οι ροές από πλευράς επενδυτών προς το κίτρινο μέταλλο συνεχίζουν να εξασθενούν. Έτσι όχι μόνο είναι δύσκολη μια υπέρβαση των 1.900 δολ., αλλά και η παραμονή του στα σημερινά του επίπεδα.

“Χτυπήματα όμως το σημερινό με τις τιμές παραγωγού συνεχίζουν να έρχονται”, αναφέρει από την πλευρά του ο Stephen Innes, διοικών εταίρος στην SPI Asset Management. “Είτε πρόκειται για στοιχεία που δείχνουν σταθερή ισχύ της οικονομίας είτε για στοιχεία υψηλού πληθωρισμού, σίγουρα οδηγούν σε μακρύτερη σειρά αυξήσεων επιτοκίων, έστω και 25 μονάδων βάσης τη φορά, από πλευράς Fed”, λέει.

Μάλιστα, στα κακά νέα για τον χρυσό, ενδεχομένως να μπει στο τραπέζι και πάλι μια αύξηση 50 μ.β., καταλήγει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα