Χρυσός: Κέρδη 9% στον μήνα – Δεύτερο σερί θετικό τρίμηνο

Με κέρδη ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση ο χρυσός με το πολύτιμο μέταλλο να σημειώνει τον καλύτερο μήνα εδώ και τρία χρόνια, καθώς η επενδυτική όρεξη για ασφαλή καταφύγια ενισχύθηκε εν μέσω προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve.

Ο χρυσός spot κέρδισε 1,2% στα 2.220,85 δολάρια η ουγγιά, ενώ ενδοσυνεδριακά σκαρφάλωσε στην τιμή-ρεκόρ 2.225,09 δολ./ουγγιά. Σε μηνιαία βάση, ο χρυσός κέρδισε σχεδόν 9% στην καλύτερη επίδοση του από τον Ιούλιο του 2020, ενώ το πολύτιμο μέταλλο κατέγραψε κέρδη για δεύτερο συναπτό τρίμηνο. Τα futures του χρυσού σκαρφάλωσαν κατά 1,2% στα 2.238,40 δολάρια η ουγγιά.

Ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός τρέχει με γρηγορότερο ρυθμό από ό,τι θα ήθελαν οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής, αυτό δεν εξηγεί απαραίτητα τις υψηλές αποτιμήσεις του χρυσού, σχολίασε ο Everett Millman, αναλυτής της Gainesville Coins.

“Ίσως έχει να κάνει και με το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες γεωπολιτικές εντάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο”, μεταξύ άλλων στη Γάζα και την Ουκρανία, καθώς και με την αβεβαιότητα στις εμπορικές δραστηριότητες, γεγονός που θα μπορούσε να ωθήσει τους επενδυτές προς τον χρυσό ως ουδέτερο αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο, τόνισε ο Millman.

Οι traders αξιολογούν τις πιθανότητες για να ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων η Fed από τον Ιούνιο στο 64%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.

“Περισσότερες ενδείξεις για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού μπορεί να ενισχύσουν τις προσδοκίες όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed – ενισχύοντας την όρεξη των επενδυτών για το πολύτιμο μέταλλο. Αν όμως ο πληθωρισμός παραμείνει σε αυτά επίπεδα, ενδεχομένως θα συμπιέσει τις τιμές του χρυσού”, υπογράμμισε ο αναλυτής της FXTM, Lukman Otunuga.

Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι κέρδισε 0,29% στα 24,737 δολάρια η ουγγιά, η πλατίνα ενισχύθηκε κατά 1,63% στα 908,30 δολάρια και το παλλάδιο πρόσθεσε 2,51% στα 1.008,4267 δολάρια. Και τα τρία μέταλλα σημείωσαν κέρδη σε μηνιαία βάση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα