Χρυσός: Κέρδη 1,8% στην ημέρα και 0,7% στην εβδομάδα

Με κέρδη ολοκλήρωσε την Παρασκευή ο χρυσός, που διεύρυνε τη θετική του επίδοση στην εβδομάδα, με το πολύτιμο μέταλλο να βρίσκει στήριξη στην πτώση των ομολόγων και στο εξασθενημένο δολάριο στον απόηχο των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία ξεπέρασε και πάλι τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τις νέες θέσεις εργασίας, διαψεύδοντας τις ανησυχίες ότι η οικονομική επιβράδυνση θα φρενάρει την απασχόληση και ανοίγοντας τον δρόμο στην Federal Reserve για άλλη μια αύξηση των επιτοκίων της στην επόμενη συνεδρίαση της σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε άλλες 311.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας με ευκολία τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για 205.000 θέσεις. Αυτό ακολουθεί την εκπληκτική αύξηση του Ιανουαρίου που, αν και αναθεωρήθηκε καθοδικά στις 504.000 θέσεις από 517.000 θέσεις αρχικά, ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις

Οι μεγάλες αυξήσεις στο ξεκίνημα του 2023 -κόντρα στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον που γνωρίζει τον αρνητικό αντίκτυπο από την επιθετικότερη εκστρατεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ- έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες ότι η Fed θα μπορούσε να επιστρέψει σε μια μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης στις 22 Μαρτίου, όταν θα ολοκληρωθεί η διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, μετά την ήπια αύξηση του Φεβρουάριο κατά 25 μονάδες.

Τα σημερινά στοιχεία πάντως έδειξαν ότι η ανεργία ενισχύθηκε από τα χαμηλά 54 ετών του Ιανουαρίου, ενώ την ίδια στιγμή η αύξηση των μισθών επιβράδυνε, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει τους αξιωματούχους της Fed να επαναλάβουν την αύξηση του Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, η ανεργία σκαρφάλωσε στο 3,6% από το 3,4% του Ιανουαρίου, ενώ το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό ενισχύθηκε στο 62,5% από 62,4%.

H αγορά των ομολόγων κινήθηκε πτωτικά την Παρασκευή, με την απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ να υποχωρεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,62%, ενώ το 10ετές έχασε 15 μονάδες βάσης στο 3,76%. Αντιστοίχως το δολάριο κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,9%.

Σε αυτό το κλίμα ο χρυσός παραδόσεως Απριλίου ενισχύθηκε κατά 32,60 δολάρια ή 1,8%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.867,20 δολάρια η ουγγιά. Στην εβδομάδα, πρόσθεσε 0,7%, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

“Ο χρυσός διαισθάνεται το ενδεχόμενο να προκύψουν προβλήματα” στον χρηματοπιστωτικό τομέα και χρησιμεύει ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, δήλωσε ο Brien Lundin, συντάκτης του Gold Newsletter.

Οι ανησυχίες προέκυψαν από τις εξελίξεις στη Silicon Valley Bank, η οποία έκλεισε την Παρασκευή με εντολή του Υπουργείου Χρηματοοικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της πολιτείας της Καλιφόρνια, με την Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) των ΗΠΑ να αναλαμβάνει διαχειριστής, προκειμένου να διασφαλιστούν οι καταθέσεις των πελατών της τράπεζας. Η κατάσταση της Silicon Valley Bank έχει πυροδοτήσει ανησυχίες ότι οι κλυδωνισμοί μπορεί να μεταδοθούν στον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο.

Όπως ανακοινώθηκε, όλες οι καταθέσεις οι οποίες καλύπτονται από την εγγύηση της FDIC θα είναι προσβάσιμες στους καταθέτες το αργότερο έως τη Δευτέρα το πρωί. Τα υποκαταστήματα της SVB θα επαναλειτουργήσουν επίσης από τη Δευτέρα το πρωί, υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής. Η FDIC ανακοίνωσε ότι οι επιταγές της SVB θα συνεχίσουν να εκκαθαρίζονται.

Σημειώνεται ότι οι αναταράξεις ξεκίνησαν έπειτα από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της SVB ότι προχωρά σε πώληση μετοχών της ύψους 2,25 δισ. δολαρίων για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση, έπειτα από σημαντικές απώλειες στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο κυρίως λόγω της πορείας των αποδόσεων των ομολόγων. H διαπραγμάτευση της μετοχής της έχει ανασταλεί σήμερα, ενώ χθες ο τίτλος της SVB βυθίστηκε κατά 60%.

Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Μαΐου πρόσθεσε 62 σεντς ή 3,1% για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 20,785 δολάρια η ουγγιά, περιορίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες στο 2,2%.

Ο χαλκός είδε το συμβόλαιο παραδόσεως Μαΐου να κερδιζει 1,3 σεντς ή 0,3% στα 4,052 δολάρια η λίβρα. Το παλλάδιο παραδόσεως Ιουνίου σκαρφάλωσε κατά 3,80 δολάρια ή 0,3% στα 1.378,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ η πλατίνα παραδόσεως Απριλίου σημείωσε άνοδο 2,2% ή 21,30 δολάρια στα 970,60 δολάρια η ουγγιά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα