

Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των λιπιδίων.
Χρησιμεύει σε πολλές λειτουργίες, καθώς είναι βασικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και είναι απαραίτητη για να ρυθμιστεί σωστά η διαπερατότητα της μεμβράνης.
Είναι επίσης δομικό συστατικό αρκετών ορμονών (ανδρογόνα, οιστρογόνα, κορτιζόλη), ενώ συμβάλλει στην παραγωγή της βιταμίνης D, στην παραγωγή χολικών οξέων, που βοηθούν στην πέψη των λιπών και στον μεταβολισμό των λιποδιαλυτών βιταμινών.
Σε υψηλά επίπεδα ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει βλάβες των αγγείων και καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν θρόμβωση των αιμοφόρων αγγείων και να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ο οργανισμός μας μπορεί να παράγει πολλή χοληστερίνη όταν βάζουμε πολλά κορεσμένα λίπη στη διατροφή μας -το είδος του λίπους που βρίσκεται στα ζωικά τρόφιμα όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε τακτικά για να μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερίνης:
Πηγή: onmed.gr
Σχετικά Νέα
Covid-19: Τι αποκαλύπτει νέα γενετική μελέτη για την προέλευση του κορονοϊού
Μια νέα γενετική μελέτη ρίχνει περισσότερο φως στην προέλευση της πανδημίας Covid-19, επιβεβαιώνοντας και.
Νέο ψηφιακό εργαλείο για τις Σπάνιες Παθήσεις
Η Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος (ΕΣΑΕ) ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του Ελληνικού Χάρτη Σπανίων.
Αύξηση κρουσμάτων σε ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια
Ιλαρά, μηνιγγίτιδα, κίτρινος πυρετός… Ασθένειες ή μολύνσεις που θα μπορούσαν να αποφευχθούν χάρη στον.
Κατάθλιψη: Αυξάνει τα ποσοστά ατυχημάτων σε οδηγούς άνω των 65 ετών
Υπολογίζεται ότι το 25% όλων των οδηγών θα είναι άνω των 65 ετών έως.