Χιλιάδες Ιρακινοί διαδήλωσαν υπέρ των Παλαιστινίων στη Βαγδάτη και σε άλλες πόλεις

Χιλιάδες Ιρακινοί, ανάμεσά τους πολλοί οπαδοί του Μοκτάντα Σαντρ, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του σιίτη ηγέτη και διαδήλωσαν σήμερα στη Βαγδάτη και σε άλλες ιρακινές πόλεις υπέρ των Παλαιστινίων, εν μέσω ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας.

Από τη Δευτέρα, το Ισραήλ βομβαρδίζει τον παλαιστινιακό θύλακα που τελεί υπό τον έλεγχο του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, το οποίο εκτοξεύει ρουκέτες κατά του εβραϊκού κράτους σε αντίποινα για τη βίαιη καταστολή Παλαιστινίων διαδηλωτών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Αυτές οι συγκρούσεις συνδέονται με αιματηρές ταραχές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μεταξύ των Παλαιστινίων και του ισραηλινού στρατού.

Συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο της Βαγδάτης, κάτω από ένα τεράστιο παλαιστινιακό λάβαρο, διαδηλωτές κρατούσαν παλαιστινιακές και ιρακινές σημαίες, καθώς και φωτογραφίες του Μοκτάντα Σαντρ.

“Η Ιερουσαλήμ είναι δική μας, θάνατος στο Ισραήλ”, “Ο κόσμος είναι κατά της Παλαιστίνης, αλλά ο Θεός την υποστηρίζει”, ήταν τα συνθήματα στα πανό.

“Είμαστε με τους Παλαιστινίους στα καλά και τα άσχημα”, δήλωσε ο Μοκτάντα Σαντρ σε ομιλία που ανέγνωσε ο σεΐχης Ιμπραήμ αλ Τζαμπάρι, εκπρόσωπός του στη Βαγδάτη.

“Το Ισραήλ προσπαθεί με κάθε τρόπο να συμφιλιωθεί με τους Άραβες και τους μουσουλμάνους εξομαλύνοντας τις σχέσεις του με μερικά κράτη που καθοδηγούνται μόνο από τα οικονομικά και χρηματοοικονομικά τους συμφέροντα, αλλά οι Παλαιστίνιοι δεν θα χαμηλώσουν ποτέ το κεφάλι, μόνο ενώπιον του Θεού”, δήλωσε αναφερόμενος σε αρκετές αραβικές χώρες που εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ στα τέλη του 2020.

Ενώπιον των διαδηλωτών που φώναζαν “Ζήτω ο Μοκτάντα Σαντρ”, ο εκπρόσωπος δήλωσε: “Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ σουνιτών και σιιτών στην αντιπαράθεση εναντίον του σιωνισμού. Παλαιστίνιοι, το Ιράκ είναι μαζί σας”.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε αρκετές σιιτικές περιοχές του νότου, συγκεκριμένα στη Βασόρα, τη Νασιρίγια και τη Ντιβανίγια.

Πέρα από την υπεράσπιση του παλαιστινιακού ζητήματος, εκτιμούν οι ειδικοί, αυτή η διαδήλωση ήταν και μια επίδειξη δύναμης από τους υποστηρικτές του Σαντρ ενόψει των πρόωρων γενικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 10 Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μουστάφα Καζίμι καταδίκασε επίσης πριν από δύο ημέρες “τη δειλή ισραηλινή επίθεση εναντίον άοπλων Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ και τη Γάζα”.

Από την έναρξη, τη Δευτέρα, ενός νέου κύκλου βίας μεταξύ του εβραϊκού κράτους και παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων στη Λωρίδα της Γάζας, σχεδόν 150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, οι περισσότεροι μεταξύ αυτών είναι Παλαιστίνιοι στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα