

Χιλιάδες Ισπανοί πολίτες διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο της Μαδρίτης για να διαμαρτυρηθούν κατά του νομοσχεδίου για τη χορήγηση αμνηστίας στους Καταλανούς αυτονομιστές, που εμπλέκονται σε μια αποτυχημένη απόπειρα ανεξαρτησίας το 2017.
Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) κατέληξε σε μια συμφωνία με δύο καταλανικά εθνικιστικά κόμματα την Πέμπτη, κάτι που σημαίνει πως το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί ενώπιον του κοινοβουλίου αργότερα αυτόν τον μήνα.
Το νομοσχέδιο για την αμνηστία έχει προκαλέσει μαζικές κινητοποιήσεις, καθώς το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), το ακροδεξιό Vox και ορισμένοι από τους κόλπους Σοσιαλιστικού Κόμματος αντιτίθενται σε αυτό.
«Όσον αφορά το Vox, δεν θα υπάρξει καμία εκεχειρία ή ειρήνη για αυτήν την κυβέρνηση», δήλωσε ο Σαντιάγο Αμπασκάλ, ο ηγέτης του Vox, σε δημοσιογράφους στη Μαδρίτη, κατά τη διάρκεια της σημερινής κινητοποίησης, όπου οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Ισπανίας και τραγουδούσαν πατριωτικά τραγούδια.
Οι Σοσιαλιστές πρότειναν την αμνηστία ως αντάλλαγμα για τη στήριξη μιας νέας θητείας του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ από τα δύο καταλανικά κόμματα, με τα οποία συμφώνησαν την Πέμπτη.
Η αμνηστία θα καλύπτει όλα τα γεγονότα που σχετίζονται με την απόπειρα ανεξαρτησίας από το 2011, μεταξύ άλλων μια συμβολική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε το 2014 και ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία το 2017, τα οποία κρίθηκαν παράνομα από ισπανικά δικαστήρια.
Σχετικά Νέα
Ουκρανία: H Ρωσία εξαπέλυσε 5 πυραύλους και 75 drones σε νυχτερινή επίθεση – 2 νεκροί στη Νικόπολη
Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία εκτόξευσε 5 πυραύλους και 75 μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Κακοκαιρία στην Ιταλία: Κλειστά τα πάρκα στο Μιλάνο – Πάνω από 500 κλήσεις στην πυροσβεστική για πλημμύρες και πεσμένα κλαδιά
Εδώ και 24 ώρες μέρος της Ιταλίας βρίσκεται αντιμέτωπο με σφοδρότατη κακοκαιρία. Στο Μιλάνο.
Έρευνα: Η Βουλγαρία έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην ΕΕ – Στην 7η θέση η Ελλάδα
Η Βουλγαρία έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη, με 81,6 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, δηλαδή.
Στην Ουάσινγκτον η Τζόρτζια Μελόνι – Το απόγευμα η συνάντηση τον Ντόναλντ Τραμπ
Η Τζόρτζια Μελόνι έφτασε χθες το βράδυ στη Ουάσινγκτον. Σήμερα στις 7μ.μ. ώρα Ελλάδος θα συναντήσει τον Ντόναλντ.