

Οι Τούρκοι φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν πιο θετικά τη δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών σε σύγκριση με εκείνη του Τζο Μπάιντεν, ενώ τα ελληνοτουρκικά δεν αποτελούν βασικό πρόβλημα στις προτεραιότητες των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, τουλάχιστον για περίπου εννέα στους δέκα Τούρκους.
Αυτό προκύπτει από έρευνα της βρετανική εταιρεία Stracom με θέμα τη στάση της τουρκικής κοινής γνώμης έναντι νέου προέδρου ΗΠΑ. Η έρευνα διεξήχθη από 15 έως 18 Ιανουαρίου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, και συμμετείχαν σε αυτή 1.336 άτομα από διάφορες ηλικιακές ομάδες.
Στην ερώτηση «ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ», το ποσοστό όσων ανέφεραν «τα προβλήματα Ελλάδας/Αιγαίου» ήταν μόνο 10,40%.

Στην πρώτη σειρά των προβλημάτων στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε με συντριπτικό ποσοστό 64,45% «η υποστήριξη της τρομοκρατίας του ΡΚΚ/YPG», δηλαδή η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς της κουρδική πολιτοφυλακή YPG, που αποτελεί τον κορμό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στην de facto αυτόνομη κουρδική περιοχή της βόρειας Συρίας. Η Άγκυρα χαρακτηρίζει τη YPG τρομοκρατική οργάνωση και την ταυτίζει με το ΡΚΚ, που δρα επί 40 και πλέον χρόνια κατά της Τουρκίας.
Δεύτερο στη σειρά, με ποσοστό 30,76%, είναι «το πρόβλημα της FETΟ», δηλαδή των Γκιουλενιστών που η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ο ηγέτης της εν λόγω ομάδας Φετχουλάχ Γκιουλέν, μέχρι τον θάνατό του πέρυσι, όπως και πολλοί ακόλουθοί του έχουν βρει καταφύγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες απορρίπτουν σταθερά το αίτημα της κυβέρνησης Ερντογάν για έκδοσή τους.

Το 22,98% απάντησε «τα εξοπλιστικά ζητήματα που σχετίζονται με τα μαχητικά F35 και τους ρωσικούς πυραύλους S400». Η Τουρκία ζητά την επιστροφή της στο πρόγραμμα F-35 ή, εναλλακτικά, την επιστροφή των χρημάτων (1,45 δισ. δολάρια) που κατέβαλε για τη συμμετοχή της σε αυτό. Το ζήτημα σχετίζεται άμεσα με την αγορά των ρωσικών S-400, καθώς η ενεργοποίηση του συστήματος έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των F-35, και ήταν ο Τραμπ που λίγο πριν από τη λήξη της προηγούμενης θητείας του υπέγραψε την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα.
Τέλος, το 16,92% των ερωτηθέντων θεωρεί ως σημαντικότερο πρόβλημα μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ «το Ισραήλ και την Παλαιστίνη», τη στήριξη δηλαδή της Ουάσινγκτον προς το Ισραήλ και την πολιτική της εν γένει στο Μεσανατολικό.
Τέλος, 3,52% των συμμετεχόντων επέστησε την προσοχή στις οικονομικές κυρώσεις, σε ποσοστό 2,54% οι συμμετέχοντες ανέφεραν ως βασικό πρόβλημα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων «τα θέματα που αφορούν τη Ρωσία, τον Καύκασο και την Αρμενία» και το 2,1% απάντησε το πρόβλημα «της (έλλειψης) δημοκρατίας στην Τουρκία και άλλων σχετιζόμενων θεμάτων».

Όσον αφορά τον Ντόναλντ Τραμπ, το 11,15% των ερωτηθέντων εξέφρασε «πολύ θετική γνώμη», 24,55% «θετική», 43,9% «ουδέτερη», 15,04% «αρνητική» και 5,76% «πολύ αρνητική» γνώμη. Αντίθετα, για τον τέως πρόεδρο Μπάιντεν μόνο 2,10% των συμμετεχόντων εξέφρασε «πολύ θετική» γνώμη». Το ποσοστό όσων εξέφρασαν «αρνητική» γνώμη για τον Μπάιντεν ήταν 31,96%, ενώ «πολύ αρνητική» 35,25%.
Στην ερώτηση «πώς η εποχή Τραμπ θα επηρεάσει τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις» το 30,84% απάντησε «θετικά», το 46,33% «τίποτα δεν θα αλλάξει» και το 22,83% πιστεύει ότι «οι σχέσεις θα επηρεαστούν αρνητικά».
Συμπερασματικά, για τους Τούρκους υπάρχουν άλλοι παράγοντες που είναι πιο καθοριστικοί από ό,τι είναι τα ελληνοτουρκικά στο πλέγμα των σχέσεων της χώρας τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα πιο κρίσιμα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών σχετίζονται με το Κουρδικό.
Επίσης οι απόψεις των συμμετεχόντων στην έρευνα για τον Ντόναλντ Τραμπ είναι κατά κύριο λόγο ουδέτερες ή θετικές, όπως θετικές είναι και οι προσδοκίες σημαντικής μερίδας των Τούρκων από αυτόν.
Σχετικά Νέα
Πρέσβης Κίνας: Οι ΗΠΑ παραβίασαν σοβαρά τα έννομα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των χωρών
Για προστατευτισμό, μονομέρεια και οικονομική ηγεμονία στο όνομα της “αμοιβαιότητας” κάνει λόγο, σε άρθρο.
ΗΠΑ: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ινδία για τους δασμούς
Σημαντική πρόοδο έχουν σημειώσει οι ΗΠΑ προς την κατεύθυνση μιας διμερούς εμπορικής συμφωνίας μετά.
Γάλλος ΥΠΕΞ: Η Ευρώπη έχει διατυπώσει στις ΗΠΑ τις κόκκινες γραμμές της για την Ουκρανία
Η Ευρώπη εξέφρασε στις ΗΠΑ τις κόκκινες γραμμές της σχετικά με την Ουκρανία κατά.
Στην Ευρώπη η “σκυτάλη” της αβεβαιότητας – Πτώση στις αγορές, με το βλέμμα στα “μέτωπα” Τραμπ
Με πτωτικές διαθέσεις επιστρέφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τις διακοπές του Πάσχα, καθώς η.