Capital Economics: Όσο πιο σκληρό lockdown, τόσο πιο μεγάλη ύφεση

Ο ευρωπαϊκός Νότος και ειδικότερα η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα θα υποστούν το πιο ισχυρό σοκ από όλες τις χώρες της ευρωζώνης, που λόγω της πανδημίας του κορΩνοϊού διανύει ίσως την πιο βαθιά ύφεση της ιστορίας της. Αυτά αναφέρει σε ανάλυσή της η Capital Economics, με βάση και τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου.

Σχολιάζοντας την ιστορικών διαστάσεων «βουτιά» που καταγράφεται στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης η CE υπογραμμίζει το ισχυρότερο χτύπημα δέχονται οι χώρες με τα πιο αυστηρά και παρατεταμένα lockdown και εκείνες με μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, “φωτογραφίζοντας” ουσιαστικά την Ελλάδα, καθώς επίσης την Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίες είχαν και το μεγαλύτερο υγειονομικό πλήγμα.

Οι αναλυτές της CE είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξοι, βλέποντας ύφεση έως και 15% φέτος στην Ελλάδα.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ συρρικνώθηκε 3,8% σε σχέση με το προηγούμενο. Δεν υπάρχουν ακόμη αναλυτικά στοιχεία για το τι διαμόρφωσε την πτώση αυτή, αλλά τα δεδομένα για την κάθε χώρα από τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες δείχνουν ότι έχουμε ραγδαία πτώση σε όλα τα συστατικά της ζήτησης: κατανάλωση νοικοκυριών, επενδύσεις επιχειρήσεων, εξαγωγές και εισαγωγές.

Σε γενικές γραμμές αυτό που παρατηρεί η CE είναι μία στενή σύνδεση ανάμεσα στον δείκτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την αυστηρότητα των περιοριστικών μέτρων, που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπισης της πανδημίας, και στην έκταση της συρρίκνωσης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο. Η γερμανική οικονομία για παράδειγμα είδε το ΑΕΠ της να υποχωρεί λιγότερο από ό,τι η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία που έλαβαν αυστηρότερα μέτρα για μεγαλύτερη διάρκεια.

Η επιβολή αυστηρότερου lockdown στην Ιταλία υποδηλώνει ότι η οικονομία της ενδέχεται να έχει συρρικνωθεί πολύ περισσότερο από την πρώτη εκτίμηση του ΑΕΠ. Άρα ίσως τα δεδομένα της Ιταλίας είναι πιθανότερο να αναθεωρηθούν χαμηλότερα στο μέλλον.

Με δεδομένα τα παραπάνω, η Capital Economics εκτιμά ότι θα υπάρξουν πολύ μεγάλες διαφορές στην πορεία ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο αλλά και στο υπόλοιπο του έτους στις χώρες της ευρωζώνης. Σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες οικονομίες, η δραστηριότητα στην Ιταλία και την Ισπανία είναι πιθανό να υποχωρήσει βαθύτερα στο β’ τρίμηνο από ό,τι στο α’, ακολουθούμενες από τη Γαλλία, ενώ η Γερμανία θα σημειώσει τη μικρότερη πτώση. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Capital Economics, ακόμα και στη Γερμανία, η πτώση του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο τοποθετείται στο 10%, για ό,τι σημαίνει αυτό για τις υπόλοιπες οικονομίες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα