Bloomberg: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ευρωπαϊκοί όμιλοι λόγω Brexit

Έντονη ανησυχία επικρατούσε την Τρίτη στη συνάντηση των υψηλόβαθμων στελεχών γερμανικών επιχειρήσεων. Όπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, τα θέματα αφορούσαν τις επιπτώσεις του Brexit και ήταν τα αναμενόμενα για μια χώρα που εξάγει στη Βρετανία περισσότερα προϊόντα από οποιαδήποτε άλλη: οι δασμοί, οι επιπλοκές στα λογιστικά και οι δυσκολίες στην προσφορά. Η Βρετανία εισήγαγε πέρυσι από τη Γερμανία προϊόντα αξίας 73 δισ. ευρώ και 460.000 θέσεις εργασίας εξαρτώνται από αυτές τις εξαγωγές.

Επικρατούσε, όμως, ένα αίσθημα εκτάκτου ανάγκης, καθώς οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αρχίζουν να χάνουν τις ελπίδες τους πως μπορεί να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία η Βρετανία και οι πρώην εταίροι της από την Ε.Ε. Η ατμόσφαιρα της ανησυχίας αντανακλούσε τη νέα πραγματικότητα που ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας εισέρχονται στην τελευταία και πιο κρίσιμη φάση τους.

Η νέα πραγματικότητα που θα προκύψει από την έκβασή τους απασχολεί έντονα, έτσι, όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η γερμανική BMW, μέχρι την Arla Foods της Δανίας αλλά και τις μικρότερες εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Στα τέσσερα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από το δημοψήφισμα υπήρξαν αμέτρητες μαραθώνιες συνομιλίες για το είδος της αναστάτωσης που θα προκαλέσει το Brexit χωρίς συμφωνία. Και ενώ είναι ακόμη πιθανή μια συμφωνία με την Ε.Ε., οι επιχειρήσεις αρχίζουν να προετοιμάζονται γι’ αυτό που θεωρούν το πιθανότερο σενάριο, συγκεντρώνοντας αποθέματα και επικαιροποιώντας τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης που ήλπιζαν να μη χρειαστούν ποτέ.

Η BMW, η αυτοκινητοβιομηχανία που παράγει τα αυτοκίνητα Mini και τα οχήματα Rolls-Royce, έχει εκπονήσει σχέδια για να δια-σφαλίσει επάρκεια προμηθειών στη μονάδα παραγωγής των Mini στην Οξφόρδη, όπου συναρμολογούνται 120 φορτηγά την ημέρα με εξαρτήματα από 400 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Η ευρωπαϊκή αεροναυπηγική βιομηχανία Airbus, της οποίας η παραγωγή εξαρτάται ομοίως από εργοστάσια σε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Βρετανία, διοργανώνει ξανά συναντήσεις με αντικείμενο τη διαχείριση της κρίσης που θα προκαλέσει το Brexit. Έχει ήδη δαπανήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ συγκεντρώνοντας αποθέματα ώστε να μην αντιμετωπίσει ελλείψεις.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία, η γαλλική επενδυτική BNP Paribas μεταφέρει τμήμα του δικτύου των καταστημάτων της από τη Βρετανία στην ηπειρωτική Ευρώπη, καθώς το προσωπικό της δεν θα μπορεί εφεξής να προσφέρει τις υπηρεσίες της τράπεζες σε πελάτες από την Ε.Ε. Οι βρετανικές τράπεζες ενημερώνουν ορισμένους πελάτες τους που έχουν την έδρα τους στην Ε.Ε. ότι οι λογαριασμοί τους θα κλείσουν και οι πιστωτικές τους κάρτες θα μείνουν κενές.

Παράλληλα, η δανική Arla Foods, η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στη Βόρεια Ευρώπη, ανησυχεί ότι θα καταγράψει ζημία ύψους 100 εκατ. ευρώ αν δεν συναφθεί εμπορική συμφωνία. Προ ημερών στελέχη της δανικής εταιρείας άσκησαν πιέσεις στον υπουργό Εξωτερικών Τζέπε Κόφοντ να εντείνει τις προσπάθειές του ώστε να επιτευχθεί συμφωνία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα