Bloomberg: Ο Πούτιν «ποντάρει» στο ότι ο Ερντογάν δεν θα τα βρει με την Δύση

Στη σχέση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρεται δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg το οποίο υποστηρίζει ότι το Κρεμλίνο ποντάρει κατά της επαναπροσέγγισης με την Ευρώπη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν προσκεκλημένος στην στρατιωτική παρέλαση του Αζερμπαϊτζάν την Πέμπτη για να γιορτάσει τη νίκη του με τη βοήθεια της Άγκυρας έναντι του συμμάχου της Μόσχας Αρμενίας, κάτι που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να έχει εξοργίσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Καθώς ο Ερντογάν επιδιώκει να επιδιορθώσει τους δεσμούς με την διοίκηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, το Κρεμλίνο είναι πεπεισμένο ότι η Τουρκία θα παραμείνει «αγκάθι» στο πλευρό των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, τροφοδοτώντας διαιρέσεις που απολαμβάνει η Μόσχα.

Από το Αζερμπαϊτζάν στη Συρία έως τη Λιβύη, η προσπάθεια του Ερντογάν να ανοικοδομήσει την επιρροή της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης ανάγκασε τη Ρωσία να περιορίσει τις φιλοδοξίες της. Ακόμα και όταν ο Ερντογάν «χαλάει» τα σχέδια της γεωπολιτικής προσέγγισης του Κρεμλίνου, ο Πούτιν δεν έχει τίποτα άλλο παρά θερμά λόγια για τον γείτονά του στη Μαύρη Θάλασσα.

«Οι σχέσεις είναι πολύ τεταμένες αυτή τη στιγμή, υπάρχει ανταγωνισμός και ακόμη και ένα στοιχείο αντιπαράθεσης», δήλωσε ο Αντρέι Κορτουνοφ, επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων του Κρεμλίνου. «Ωστόσο, η συνεργασία με την Τουρκία είναι τόσο στρατηγικά σημαντική που η Ρωσία είναι έτοιμη να κλείσει τα μάτια της σε ορισμένα πράγματα», πρόσθεσε.

Ρήγμα του ΝΑΤΟ

Η απάντηση αυτή αντικατοπτρίζει την επιθυμία να καλλιεργηθούν δεσμοί με τον Ερντογάν, ο οποίος πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου ρήξη εντός του ΝΑΤΟ με τη συμφωνία του 2017 για το σύστημα S-400.

Η Ρωσία έχει εμπειρία στη διαχείριση μιας ευμετάβλητης οικονομικής και πολιτικής σχέσης με την Τουρκία, ακόμη και όταν ο Ερντογάν στέλνει δυνάμεις ενάντια στα συμφέροντα του Κρεμλίνου, τονίζει το δημοσίευμα.

Ο Ερντογάν βοήθησε τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν να νικήσουν την Αρμενία κατά τη διάρκεια του 44-ημερού πολέμου επί της αμφισβητούμενης περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ ενεπλάκη ενεργά απέναντι στον Πούτιν τόσο στη Λιβύη όσο και τη Συρία.

«Η Άγκυρα λέει στους Δυτικούς εταίρους ότι το αυξανόμενο αποτύπωμά της στον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή είναι ένα προπύργιο ενάντια στην επεκτατική Ρωσία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Τουρκία είναι ευθυγραμμισμένη με αυτούς, δήλωσε ο Κορτουνοφ. «Υπό από τον Μπάιντεν, τα προβλήματα του Ερντογάν είναι πιθανό να αυξηθούν», είπε.

Παλιά αντιπαλότητα

Ωστόσο, οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας αναζωπυρώνουν αιώνες αντιπαλότητας μεταξύ των δύο δυνάμεων. Το 2015 η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία αφού κατέρριψε ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος στα σύνορα με τη Συρία. Την Τετάρτη, απαγόρευσε τις εισαγωγές τομάτας από το Αζερμπαϊτζάν.

«Είμαστε σύμμαχοι από ορισμένες απόψεις, αλλά σε άλλες περιπτώσεις τα συμφέροντά μας είναι διαμετρικά αντίθετα«, δήλωσε ο Αντρέι Μπακλάνοφ, πρώην Ρώσος διπλωμάτης που έχει υπηρετήσει σε θέσεις συμπεριλαμβανομένου του πρέσβη στη Σαουδική Αραβία και τώρα εργάζεται για το think tank Valdai στη Μόσχα. «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτήν την κατάσταση», πρόσθεσε.

Ενώ ο Πούτιν πέτυχε εκεχειρία μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας που του επέτρεψε να στείλει ειρηνευτικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η αποφασιστικότητα του Ερντογάν να στηρίξει το Μπακού κατά τη διάρκεια του πολέμου έδωσε ρόλο και την Τουρκία.

Στη Συρία, όπου ο σύμμαχος του Πούτιν Μπασάρ αλ-Άσαντ ανέκτησε τον έλεγχο της της χώρας χάρη στη ρωσική και την ιρανική υποστήριξη, η Τουρκία έχει εμποδίσει το καθεστώς να επικρατήσει και στον βασικό προμαχώνα των ανταρτών του Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με Τούρκους και Ρώσους αναλυτές που επικαλείται το πρακτορείο αυτή η δύσκολη και εύθραυστη σχέση πρόκειται πάντως να συνεχιστεί.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα