Bloomberg: Η έκθεση στις ΗΠΑ είναι ο επόμενος πονοκέφαλος για τις ευρωπαϊκές εταιρείες

Πίσω από τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών, τα οποία ξεπερνούν τις προβλέψεις, εμφανίζονται ρωγμές, καθώς οι εξαγωγείς αρχίζουν να αισθάνονται το “τσίμπημα” από την ισχύ της περιφερειακής συναλλαγματικής ισοτιμίας έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το ευρώ, το ελβετικό φράγκο και η στερλίνα προβλέπεται να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο έναντι του αμερικανικού νομίσματος, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στον δείκτη μετοχών Stoxx 600, ο οποίος, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, βασίζεται στη Βόρεια Αμερική για σχεδόν το ένα τρίτο των πωλήσεών του.

Μέχρι στιγμής, το αποτέλεσμα δεν είναι πλήρως εμφανές – παρά την άνοδο του ευρώ κατά 13% έναντι του δολαρίου από το χαμηλό του Σεπτεμβρίου, η πλειονότητα των εταιρειών του Stoxx έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου. Αν όμως ψάξει κανείς βαθύτερα, γίνεται σαφές ότι μεγάλο μέρος των εταιρειών, ιδίως οι εξαγωγικοί όμιλοι, όπως η Bayer και η Roche, αισθάνονται τον πόνο.

Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει ευρύτερα τους επόμενους μήνες, εάν η στήριξη από την επαναλειτουργία της Κίνας μετά τον κορονοϊό εξασθενίσει και η μέχρι τώρα ανθεκτική ανάπτυξη της Ευρώπης επιβραδυνθεί και οι ΗΠΑ οδηγηθούν σε ύφεση.

“Η οικονομική ισχύς έχει αποκρύψει τον αντίκτυπο της ανατίμησης του νομίσματος”, δήλωσε η Σάρον Μπελ, ανώτερη στρατηγικός σύμβουλος ευρωπαϊκών μετοχών της Goldman Sachs Group. “Όμως θα περάσει και περιμένουμε να δούμε μεγαλύτερο αντίκτυπο το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο”

Σύμφωνα με την Μπελ, μια άνοδος του ευρώ κατά 10% μειώνει κατά 2% έως 3% την αύξηση των κερδών ανά μετοχή των ευρωπαϊκών εταιρειών. Ο αντίκτυπος αυτός θα είναι ολοένα και πιο δύσκολο να αποφευχθεί, εκτιμά η ίδια, ιδίως καθώς η πτώση των συναλλαγματικών ισοτιμιών τον περασμένο Σεπτέμβριο θέτει έναν απότομο πήχη για τις συγκρίσεις σε ετήσια βάση.

Το Bloomberg Intelligence προβλέπει ότι το ευρώ θα αγγίξει το 1,20 δολάριο έναντι του δολαρίου μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η στερλίνα και το ελβετικό φράγκο αναμένεται επίσης να ενισχυθούν έναντι του δολαρίου. Η ανάλυση των τηλεφωνικών κλήσεων των διευθύνοντων συμβούλων από την Barclays, έδειξε ότι λιγότερο από το 40% των εταιρειών έχουν πλέον θετική άποψη για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, από πάνω από 60% το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Ευάλωτοι τομείς

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, υγειονομικής περίθαλψης, μέσων ενημέρωσης και καταναλωτικών αγαθών λαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων τους από τη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.

Για τις επιχειρήσεις αυτές, τα ισχυρά νομίσματα αποτελούν δίκοπο μαχαίρι. Συμβάλλουν στην απόσβεση του εισαγόμενου πληθωρισμού, πράγμα ζωτικής σημασίας σε μια εποχή που οι εταιρείες ταλανίζονται από το υψηλό κόστος εισροών. Μπορούν όμως να κάνουν τα αγαθά πιο ακριβά για τους αγοραστές σε άλλες χώρες και να σημαίνουν ότι τα υπερπόντια κέρδη αξίζουν λιγότερο όταν μεταφράζονται στο τοπικό νόμισμα.

Η γερμανική Bayer, για παράδειγμα, προειδοποίησε για πλήγμα 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη συναλλαγματική ισοτιμία το 2023, με τις συνολικές πωλήσεις του έτους να βρίσκονται ενδεχομένως στο κατώτατο σημείο της προηγούμενης πρόβλεψης. Ο διευθύνων σύμβουλος, Βέρνερ Μπάουμαν διαβεβαίωσε τους αναλυτές ότι οι προσπάθειες αντιστάθμισης κινδύνου έχουν ενταθεί για την προστασία της κατώτατης γραμμής.

Στην ελβετική Roche, η οποία βασίζεται στην αγορά των ΗΠΑ για τα μισά της έσοδα, ο οικονομικός διευθυντής Άλαν Ίπε δήλωσε ότι οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου μειώθηκαν κατά 3% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Λαμβάνοντας όμως υπόψη τις συναλλαγματικές κινήσεις, η πτώση ανήλθε σε 7%.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η ολλανδική εταιρεία λιανικής Koninklijke Ahold Delhaize N. V. Με το 60% των εσόδων να προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική, η οικονομική διευθύντρια, Νάταλι Νάιτ δεν αναμένει αύξηση των κερδών ανά μετοχή για ολόκληρο το έτος από το 2022, αναφέροντας ως λόγο τις κινήσεις του δολαρίου ΗΠΑ.

Καθώς τα ευρωπαϊκά διοικητικά συμβούλια προβληματίζονται σχετικά με τις επιπτώσεις, οι Αμερικανοί επενδυτές που βασίζονται στο δολάριο απολαμβάνουν το επιπλέον κέρδος που μπορούν να κερδίσουν από τη μετατροπή της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Το FTSE Europe ETF της Vanguard, το μεγαλύτερο αμερικανικό αμοιβαίο κεφάλαιο χωρίς αντιστάθμιση, προσανατολισμένο στις ευρωπαϊκές μετοχές, έχει λάβει πάνω από 19 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, καθώς οι επενδυτές αγοράζουν μετοχές της περιοχής.

“Η συναλλαγματική ισχύς ήταν ένα μεγάλο δομικό στοιχείο για την ουδέτερη προς ανοδική μας άποψη για τις ευρωπαϊκές μετοχές, σε σχέση με τις ΗΠΑ”, δήλωσε ο Αλέσιο ντε Λονγκίς, διαχειριστής κεφαλαίων της Invesco με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Ο Ντε Λονγκίς βλέπει την ενίσχυση του ευρώ στα 1,20-1,30 δολάρια σε πολυετή βάση, αλλά δεν αναμένει ουσιαστικό αντίκτυπο στα βραχυπρόθεσμα εταιρικά κέρδη. “Οι αποτιμήσεις των νομισμάτων επηρεάζουν τις αγορές μετοχών με διαφορετική χρονική υστέρηση”, είπε, σημειώνοντας ότι το ευρώ είναι υποτιμημένο εδώ και χρόνια.

Στην Ευρώπη, ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων προσαρμόζουν τις θέσεις τους για να λάβουν υπόψη τους τις νομισματικές μεταβολές. Η Αλεξάντρα Τζάκσον, διαχειρίστρια του Rathbone UK Opportunities Fund, προτιμά τον δείκτη FTSE 250 με εγχώριο προσανατολισμό από τον διεθνώς εκτεθειμένο FTSE 100.

Οι ελβετικές εταιρείες είναι πιθανώς καλύτερα τοποθετημένες από άλλες, δεδομένου του ιστορικού τους στη λειτουργία υπό ισχυρό φράγκο, σύμφωνα με την Ελεανόρ Τέιλορ – Τζόλιντον, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην Union Bancaire Privee στη Γενεύη. Είναι πιο αμφίβολη για την ικανότητα των ευρύτερων ευρωπαϊκών μετοχών να αντέξουν τις συναλλαγματικές πιέσεις, σημειώνοντας ότι οι πρόσφατες κινήσεις του ευρώ είναι “περισσότερο προϊόν της αδυναμίας του δολαρίου παρά της θεμελιώδους δύναμης”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα