Αυστρία: Ενισχύει τη θέση της Βιέννης ως έδρα διεθνών οργανισμών και τόπο διεθνών συναντήσεων

Την ενίσχυση της Βιέννης ως έδρα διεθνών οργανισμών, αλλά και τόπο διεθνών συναντήσεων κορυφής, προβλέπει το σχέδιο ομοσπονδιακού νόμου που κατέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ στη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων.

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Εξωτερικών, ο νέος νόμος έχει ως στόχο να συνενώσει σε ένα ενιαίο νομικό πλαίσιο, τους κανονισμούς που βρίσκονταν προηγουμένως διασκορπισμένοι σε διάφορους ομοσπονδιακούς νόμους της χώρας.

«Η Αυστρία είναι μια από τις σημαντικότερες επίσημες έδρες διεθνών οργανισμών και μία από τις τέσσερις έδρες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών παγκοσμίως, και με το νέο νόμο προβλέπεται να αυξηθεί η ελκυστικότητα της Βιέννης», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Θέλουμε να επεκτείνουμε περαιτέρω τον ρόλο διεθνούς έδρας της Βιέννης , ως κέντρο ασφάλειας και βιωσιμότητας, με έμφαση σε βασικά θέματα του μέλλοντος, όπως η ενέργεια, η ανάπτυξη και η κλιματική διπλωματία, τα οποία έχουν τεράστια σημασία τόσο για την Αυστρία όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, υπάρχουν σχέδια όχι μόνο για διευκολύνσεις και για μείωση της γραφειοκρατίας για τους διεθνείς οργανισμούς και τους υπαλλήλους τους, αλλά επίσης για τους συνεργάτες μη κυβερνητικών οργανώσεων και των οικείων τους, που εγκαθίστανται στη Βιέννη στο περιβάλλον των διεθνών οργανισμών.

Η διεθνώς θετική εικόνα και τα πολιτικά, αλλά επίσης τα οικονομικά, πλεονεκτήματα που προκύπτουν για την Αυστρία και ειδικότερα για τη Βιέννη ως έδρα διεθνών οργανισμών και τόπος διεθνών διασκέψεων, ως “κέντρο διεθνούς διπλωματίας” όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, διαπιστώνονται επανειλημμένα από διάφορες πλευρές, όπως, για παράδειγμα μετά την τελευταία Διεθνή Σύνοδο για τη Συρία.

Ήδη νωρίτερα, τον Ιούλιο 2015, η Βιέννη, η οποία είναι και η μόνη πόλη χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φιλοξενεί έδρα του ΟΗΕ, είχε “γράψει ιστορία” στις διεθνείς σχέσεις, έχοντας φιλοξενήσει τότε και την τελευταία και καθοριστική, από μια σειρά συναντήσεων, της αποκαλούμενης “Ομάδας των 5+1” για το Πυρηνικό Πρόγραμμα του Ιράν, κατά την οποία υπογράφηκε, έπειτα από πολυετείς διαπραγματεύσεις, η “ιστορική” σχετική Συμφωνία.

Από οικονομική σκοπιά, οι ειδικοί ανεβάζουν σήμερα σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ μόνον την αξία της έμμεσης διαφήμισης που έγινε σε παγκόσμια κλίμακα για τη Βιέννη, μέσα από τις ανά τον κόσμο τηλεοπτικές, και όχι μόνον, παρουσιάσεις της βιεννέζικης Συνόδου για τη Συρία, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συνεισφορά των διμερών ή πολυμερών οργανισμών και των διεθνών συνεδρίων στην αυστριακή οικονομία υπερβαίνει ετησίως τα 1,5 δισ. ευρώ.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο νυν Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, διακήρυττε ήδη ως υπουργός Εξωτερικών, νωρίτερα, ως στόχο του να συνεχίσουν να δημιουργούνται οι “προϋποθέσεις-πλαίσιο” ώστε η Αυστρία και προπάντων η Βιέννη, να κερδίσουν διεθνώς ακόμη μεγαλύτερη δημοτικότητα, ως καλός τόπος συνάντησης και ως “καλό έδαφος” για διεθνείς οργανισμούς.

Προς τούτο δεν αρκεί, κατά την άποψή του, μόνον μια καλή ατμόσφαιρα εργασίας, αλλά απαραίτητη είναι και μια καλή ποιότητα ζωής για τους υπαλλήλους, τους συνεργάτες αυτών των διεθνών οργανισμών και τους οικείους τους, κάτι στο οποίο, όπως συμπληρώνει ο ίδιος, η Βιέννη αποτελεί πρότυπο., φιλοξενώντας σήμερα πάνω από 18.000 διπλωμάτες.

Και αυτό, γιατί για δέκατη στη σειρά φορά τα τελευταία χρόνια, η αυστριακή πρωτεύουσα αναδείχθηκε εκ νέου “η πόλη με την υψηλότερη ποιότητα ζωής σε παγκόσμια κλίμακα” κατακτώντας και πάλι την πρώτη θέση στον κατάλογο των 231 μητροπόλεων του κόσμου, που αξιολογεί σε μεγάλη της έρευνα σε ετήσια βάση, η γνωστή διεθνής εταιρεία συμβούλων επιχειρηματιών “Mercer”.

Αλλά και ως προς τα συνέδρια τα οποία διοργανώνονται σε αυτή, η Βιέννη την τελευταία δεκαετία έχει ανακηρυχθεί έξι φορές η “Πρωτεύουσα των συνεδρίων”, καθώς είχε βρεθεί στην κορυφή του καταλόγου της διεθνούς στατιστικής, φιλοξενώντας κάθε χρόνο πάνω από 150 συνέδρια.

Οι σημαντικότεροι διεθνείς οργανισμοί που έχουν την έδρα τους στην αυστριακή πρωτεύουσα είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, του οποίου η Βιέννη είναι από το 1979 (με τα εγκαίνια των τεράστιων εγκαταστάσεών του στις όχθες του Δούναβη) η τρίτη έδρα του μετά τη Νέα Υόρκη και τη Γενεύη, ο Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΔΥΑΕ), στο πλαίσιο του οποίου διεξάγονταν επί χρόνια οι διαπραγματεύσεις για το Ιράν.

Τη φήμη ως διεθνής τόπος συνάντησης, η Βιέννη είχε αποκτήσει ήδη την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όταν το αποκαλούμενο “Σιδηρούν Παραπέτασμα” χώριζε την Ευρώπη και τον κόσμο σε Δύση και Ανατολή, και η ίδια η Βιέννη αποκτούσε και το “στίγμα” της “πρωτεύουσας της διεθνούς κατασκοπείας”.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι πρεσβείες των τότε δύο υπερδυνάμεων, ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης, στη Βιέννη, πρωτεύουσα μιας σχετικά μικρής χώρας, ήταν πληρέστερα και δυσανάλογα περισσότερο στελεχωμένες, από ό,τι πρεσβείες τους σε άλλες χώρες, πολύ μεγαλύτερες και ζωτικότερου ενδιαφέροντος για τις δύο.

Την εποχή εκείνη η Βιέννη, ως πρωτεύουσα μιας χώρας με καθεστώς διαρκούς ουδετερότητας, είχε φιλοξενήσει δύο από τις ιδιαίτερα σπάνιες για τις τότε συνθήκες, Συναντήσεις Κορυφής των ηγετών των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης, των Τζον Κένεντι και Νικίτα Χρουτσόφ τον Ιούνιο του 1961, και των Τζίμι Κάρτερ και Λέονιντ Μπρέζνιεφ τον Ιούνιο του 1979.

Είχε επίσης φιλοξενήσει και πολλές άλλες συναντήσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης σε διάφορα επίπεδα, όπως επίσης και μια σειρά συνομιλιών για το Μεσανατολικό μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, με τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του ιστορικού Αυστριακού καγκελάριου Μπρούνο Κράισκι.

Αλλά, μεταξύ άλλων, στην αυστριακή πρωτεύουσα είχαν διεξαχθεί το 1975 οι τρεις πρώτοι γύροι των Διακοινοτικών Συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του τότε Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, του Αυστριακού Κουρτ Βάλντχαϊμ, που συνεχίστηκαν με ένα νέο γύρο τους το 1976, επίσης στη Βιέννη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα