Αυστραλία: Το «Ελ Νίνιο» αιτία για τις υψηλές θερμοκρασίες και τις πυρκαγιές στο Σίδνεϊ

Σε επιφυλακή είναι οι αρχές στα νοτιοανατολικά της Αυστραλίας καθώς ο ασυνήθιστος για την εποχή καύσωνας αυξάνει τους κινδύνους πυρκαγιών, με αποτέλεσμα να εκδοθεί οδηγία για πλήρη απαγόρευση ανάμματος φωτιάς.

Η Αυστραλία ελέω «Ελ Νίνιο» προετοιμάζεται για μια ζεστή και ξερή άνοιξη και καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο το 2023, μετά από τρία χρόνια με έντονες βροχοπτώσεις και συχνές πλημμύρες.

Ο αναμενόμενος ξηρός καιρός μπορεί να πλήξει την παραγωγή σιταριού στην Αυστραλία, έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς παγκοσμίως, με τη συγκομιδή του χειμερινού σιταριού να ξεκινά τον Νοέμβριο.

Οι δύο τελευταίες αντιπυρικές περίοδοι της Αυστραλίας ήταν ήσυχες σε σύγκριση με τις πυρκαγιές του «Μαύρου Καλοκαιριού» του 2019-2020 που κατέστρεψαν μια έκταση στο μέγεθος της Τουρκίας και σκότωσαν 33 ανθρώπους.

Περισσότεροι από 500 πυροσβέστες και προσωπικό έκτακτης ανάγκης προσπαθούν να δαμάσουν 61 πυρκαγιές σε ολόκληρη την πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας από το πρωί της Τρίτης, ενώ 13 δεν έχουν ακόμη περιοριστεί, σύμφωνα με τις αρχές.

Είκοσι ένα σχολεία στη Νέα Νότια Ουαλία, κυρίως στα νότια της πολιτείας, έχουν κλείσει. Οι βαθμοί κινδύνου πυρκαγιάς στη νότια ακτή έχουν αυξηθεί σε «καταστροφικούς» λόγω των ισχυρότερων ανέμων από τους αναμενόμενους.

«Είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που έχουμε αντιμετωπίσει από την αντιπυρική περίοδο 2019-20», δήλωσε στο Sky News ο Επίτροπος της Αγροτικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Ρομπ Ρότζερς.

Το Σίδνεϊ πρόκειται να σημειώσει πέντε διαδοχικές μέγιστες ημερήσιες θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου τον Σεπτέμβριο, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ, σύμφωνα με το Γραφείο Μετεωρολογίας.

Οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να φτάσουν τους 34 βαθμούς Κελσίου στο Σίδνεϊ την Τρίτη, λίγο πιο κάτω από το ρεκόρ Σεπτεμβρίου των 34,6 βαθμών Κελσίου το 1965.

Όμως ένα ψυχρό μέτωπο από την Πέμπτη θα φέρει κάποια ανακούφιση από τη ζέστη, ρίχνοντας τις θερμοκρασίες στους 20 βαθμούς.