Αβεβαιότητα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Μοιρασμένα είναι τα πρόσημα και σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, με τις “χαμηλού κόστους” κινήσεις να συνεχίζουν να δείχνουν επιλεκτικές τοποθετήσεις και μικροδιορθώσεις, παραμένοντας στα γνώριμα ύδατα των 630-640 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,02% στις 637,85 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 1,4 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,09% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.527,65 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,36% στις 320,11 μονάδες.

Ολίγων χιλιάδων οι εντολές που έχουν τοποθετηθεί στο ταμπλό σήμερα, με την αγορά να παραμένει και αυτήν την εβδομάδα στο ίδιο πλάγιο κανάλι, με τις ενδείξεις διάσπασής του να είναι σχεδόν απούσες. Μετά από δύο ημέρες ανόδου, η οποία μάλιστα διαμορφώθηκε στις τελευταίες ώρες των συνεδριάσεων, η κατοχύρωση αυτών των κερδών είναι το επόμενο βήμα των βραχυπρόθεσμων, οι οποίοι και κυριαρχούν στην αγορά.

Μια αγορά που παρακολουθεί τα πολλαπλά μέτωπα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η κατάληξη αυτών: ελληνοτουρκικά, προσφυγικό, πανδημία, αποπληθωρισμός, ανεργία, τουρισμός, μη εξυπηρετούμενα δάνεια… και ο κατάλογος συνεχίζεται. Και σε ένα τέτοιο περιβάλλον, δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που “φυλούν” τα επίπεδα, ώστε να μην δοθεί το έδαφος για την πυροδότηση ενός νέου κύματος risk off, όπως είδαμε την περασμένη άνοιξη.

Έτσι, όλοι περιμένουν δύο καταλύτες που μπορεί να βγάλουν την οικονομία από τον βάλτο των εστιών αβεβαιότητας. Ο πρώτος είναι το σημερινό Eurogroup, στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει το πράσινο φως για τα μέτρα στήριξης που σχεδιάζει και ο δεύτερος είναι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου αναμένεται η παρουσίαση ενός μείγματος πολιτικής που θα βασίζεται στη συνετή δημοσιονομική διαχείριση, με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στην προώθηση αποκρατικοποιήσεων και στην τόνωση των επενδύσεων.

Στο Eurogroup ο Χρ. Σταϊκούρας θα παρουσιάσει το πακέτο στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης ύψους 24 δισ. ευρώ που στοχεύει στη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το πρώτο εξάμηνο 2020 η Ελλάδα υπέστη ύφεση της τάξεως του 7,9%, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Την ίδια στιγμή ο μέσος όρος ύφεσης των κρατών μελών στην ΕΕ ανέρχεται στο 9%.

Στο ταμπλό τώρα, ο Φουρλής δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις καταγράφοντας απώλειες 1,60% (με τζίρο 2,6 χιλ. ευρώ), με τις Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Jumbo, Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική, ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ και Eurobank να ακολουθούν με μικρές απώλειες.

Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ ανακάμπτει με άνοδο 2,41%, με τον Σαράντη και τη Λάμδα να ακολουθούν με +1,87% και +1,08% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Titan, Coca Cola, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΥΔΑΠ, με τις Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil και Aegean να μην έχουν μεταβολή.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα