Ασθμαίνει η ευρωπαϊκή οικονομία – Σε ρότα ισχυρής ανάπτυξης η Ελλάδα

Η Ευρωζώνη έπαιξε με τη φωτιά της ύφεσης το 2023 αλλά δεν κάηκε στο τέλος. Σε τεχνικούς όρους την απέφυγε οριακά, ωστόσο έχει εισέλθει ασθμαίνοντας το 2024, «πληρώνοντας το μάρμαρο» των αλλεπάλληλων αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ αλλά και των πληθωριστικών τάσεων που χτυπούν όλο το φάσμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος 

Η ελληνική οικονομία αποτελεί «φωτεινό παράδειγμα» το οποίο έλαμψε το 2023 στην Ευρωζώνη και αναμένεται να έχει την ίδια δυναμική του 2024, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αναφορικά με την Ευρωζώνη, το γεγονός ότι πάλεψε να αποφύγει με νύχια και με δόντια την τεχνική ύφεση, την ώρα που η οικονομική-επιχειρηματική δραστηριότητα είναι σταθερά στα επίπεδα συρρίκνωσης εδώ και μήνες, δεν είναι κολακευτικό… Αναδεικνύει τα μείζονα προβλήματα που «γιγαντώθηκαν» από τη σφιχτή νομισματική πολιτική που επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η «βύθιση» της γερμανικής οικονομίας που εξακολουθεί να συρρικνώνεται, αποτελεί σημείο κλειδί για την κακή πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ειδικότερα, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατεγράφη ύφεση 0,3% μετά από 2 τρίμηνα μηδενικού ρυθμού ανάπτυξης, αλλά και σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο η εικόνα είναι αντίστοιχη.

Δεν ήταν μόνο η Γερμανία το πρόβλημα για την Ευρώπη, καθώς κι άλλες σημαντικές οικονομίες υστέρησαν και το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Στασιμότητα παρατηρήθηκε στη γαλλική οικονομία το δ’ τρίμηνο, οριακή ανάπτυξη στην Ιταλία και άνοδος 0,6% στην Ισπανία.
Για το 2024 οι προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία δεν είναι ενθαρρυντικές, καθώς σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν η ανάπτυξη στην ΕΕ αργεί να ανακάμψει. Αντιθέτως η ελληνική οικονομία μπαίνει με πατημένο το γκάζι τη φετινή χρονιά και εκτιμάται ότι θα υπεραποδώσει ξανά έναντι της ευρωπαϊκής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα  θα είναι στα επίπεδα του 2,3%, σχεδόν τριπλάσια από το 0,8% που αναμένει στην Ευρωζώνη. Παράλληλα προβλέπει ότι ο ρυθμός αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού θα είναι ταχύτερος στην χώρα μας σε σχέση πάντα με την ΕΕ.

Οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες

Αν κάτι αποτελεί κοινή συνισταμένη για την ελληνική οικονομία και συνολικά την ευρωπαϊκή, είναι οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες που «πηγάζουν» τα μέτωπα της Μέσης Ανατολής και της Ουκρανίας. Ενδεικτικά η Κομισιόν υπογραμμίζει την αυξημένη αβεβαιότητα, που περιβάλλει τις οικονομικές της προβλέψεις, εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων και του κινδύνου περαιτέρω διεύρυνσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. «Η αύξηση του κόστους ναυτιλίας στον απόηχο των διαταραχών του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα αναμένεται να έχει οριακή μόνο επίδραση στον πληθωρισμό», εκτιμά η Επιτροπή, ενώ παράλληλα τονίζει ότι «περαιτέρω διαταραχές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό που θα μπορούσαν να πνίξουν την παραγωγή και να ανεβάσουν τις τιμές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα