Αστάθεια και νευρικότητα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Νευρικότητα και ασταθής τάση για ανοδική κίνηση είναι τα δύο χαρακτηριστικά που εμφανίζει το χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, με το κλίμα όμως να είναι εύθραυστο, καθώς οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές συνεχίζονται.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,54% στις 544,36 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,8 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,55% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.322,57 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 1,16% στις 314,63 μονάδες.

Αν και το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές είναι αρνητικό, καθώς οι ρυθμοί εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού παραμένουν αλματώδεις με τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο να ξεπερνούν πλέον το 1 εκατ., το ΧΑ δείχνει να μπορεί να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, “διορθώνοντας” κάποιες υπερβολές που είχαν υπάρξει από το στρατόπεδο των πωλητών το προηγούμενο διάστημα.

Παράλληλα, υποστηρικτικά λειτουργεί και η εκτίμηση του Υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, ότι η ΕΕ εξετάζει μια συμβιβαστική λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης, που μπορεί μεν να μην περιέχει corona bond, αλλά μπορεί να είναι θετική. Οι προσδοκίες λοιπόν για το Eurogroup της 7ης Απριλίου αυξάνονται, καθώς δεν είναι λίγοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που αναζητούν εναλλακτικές για τη στήριξη των εθνικών οικονομιών.

Αυτό που έχει σημασία για την εγχώρια αγορά είναι η διάρκεια του lockdown στην ελληνική οικονομία. Δεδομένου ότι η εξάπλωση της επιδημίας στην Ελλάδα είναι υπό έλεγχο, οι προσδοκίες για το χρόνο επιστροφής στην κανονικότητα έχουν βελτιωθεί. Την ίδια ώρα, η κατάσταση στην Ευρώπη βαίνει όλο και πιο δραματική, αυξάνοντας την ανάγκη παρέμβασης. Και από τον συνδυασμό αυτών των δύο μπορεί να επωφεληθεί η Ελλάδα, κάτι που ήδη έχει επιβεβαιωθεί με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αυτό βέβαια που εμποδίζει στους αγοραστές να εκδηλωθούν είναι ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες εκτιμήσεις για το πλήγμα της πανδημίας και το εύρος της οικονομικής ύφεσης. Οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τα μέσα Απριλίου για να μπορέσουν να έχουν μια καλύτερη εικόνα για το ΑΕΠ στις χώρες της Ευρώπης, όταν και η Eurostat θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου. Και αυτά ακόμη όμως, θα περιλαμβάνουν μόνο ένα μέρος του πλήγματος, δεδομένου ότι το καθολικό lockdown ήρθε από τα τέλη του Φεβρουαρίου.

Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο σημειώνει κέρδη 3,16%, με τον Ελλάκτωρ, την Εθνική και την Aegean να ακολουθούν με κέρδη άνω του 2%. Άνω του +1% κινούνται οι ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Motor Oil, Πειραιώς, Jumbo, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Eurobank, Titan και Alpha Bank, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Σαράντης και ΕΥΔΑΠ. Η Τέρνα Ενεργειακή υποχωρεί κατά 1,24% και ο ΟΤΕ χάνει 2,27%. Χωρίς μεταβολή ο Φουρλής.

 

πηγή  capital.gr

Σχετικά Νέα