Αστάθεια και διστακτικότητα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Με διστακτικότητα κινείται σήμερα το χρηματιστήριο μετά τη διήμερη άνοδο, τη στιγμή που τα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές είναι ευνοϊκά, ενώ το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον για τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποιήσης συνεχίζεται. Στόχος σήμερα είναι ένα κλείσιμο πάνω από τις 640 μονάδες ώστε ο δρόμος προς τις 650 μονάδες που αποτελεί και σημαντικό σημείο αντίστασης για τον Γενικό Δείκτη να ανοίξει. Από το μέτωπο της συναλλακτικής δραστηριότητας δεν μπορούμε να αναμένουμε πολλά καθώς λόγω Αυγούστου έτσι και αλλιώς πολλά χαρτοφυλάκια απέχουν, ωστόσο εδώ και καιρό απέχουν και ειδικά από το Χ.Α.

Χθες, οι ενδοσυνεδριακές ρευστοποιήσεις στις τράπεζες υπονόμευσαν το εγχείρημα της αναρρίχησης του Γενικού Δείκτη υψηλότερα, και έτσι, κατά τους αναλυτές, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο για την τελική κίνηση του Χ.Α σήμερα, τη στιγμή που η Wall Street συνεχίζει να… ίπταται, αγνοώντας τα ανησυχητικά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας ειδικά στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς.

Ωστόσο, μία ανοδική κίνηση του τραπεζικού δείκτη προς τα επίπεδα των 334-336 μονάδων θα αποτελέσει ισχυρό οχυρό αντίστασης και εάν έλθει με αισθητά βελτιωμένες συναλλαγές, μπορεί να επαναφέρει µία ακόμη προσπάθεια ανόδου προς τις 650 μονάδες για το Γενικό Δείκτη.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση της τάξης του 0,07% στις 637,30 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 3 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Merit Securities, πλέον πρώτο σημείο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 630 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης είναι οι 650 μονάδες.

Στους υπόλοιπους βασικούς δείκτες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφει κέρδη της τάξης του 0,67% στις 1.539,70 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,40% κινείται και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 858,81 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips οι αγοραστές έχουν και σήμερα το προβάδισμα με μόνο τους τίτλους των Βιοχάλκο, Σαράντης, Μυτιληναίος και ΕΥΔΑΠ να σημειώνουν ελεγχόμενη πτώση. Κατά τα άλλα οι κινήσεις είναι ήπιες, ενώ άνοδο άνω του 1% σημειώνουν οι Lamda Development, Aegean, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή.

Στα θετικά κινείται και ο τραπεζικός δείκτης, με κέρδη 0,42% στις 321,33 μονάδες, με την Alpha Bank στο +0,59%, την Eurobank στο -0,21%, την Εθνική Τράπεζα στο +1,13% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +1,20%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ένα σταθεροποιητικό διεθνές επενδυτικό κλίμα με παράλληλη στήριξη από τα μεγέθη του δύσκολου β΄ τριμήνου των εισηγμένων στο εσωτερικό ενδέχεται να ευνοήσουν το Χ.Α, με την ροή των αποτελεσμάτων εξαμήνου των εισηγμένων η οποία συνεχίζεται με δεικτοβαρείς τίτλους, όπως η Εθνική Τράπεζα και ο ΟΤΕ σήμερα, να παραμένει στο επίκεντρο και να επηρεάζει την κίνηση στον Γενικό Δείκτη.

Παρά την εν εξελίξει ανοδική αντίδραση, η Beta Securities περιμένει πως το τρέχον μοτίβο διαπραγμάτευσης θα συνεχιστεί, καθώς οι όγκοι πρέπει να γίνουν πιο πειστικοί για μία συνέχεια. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνεχίζουν να υποχωρούν, ενώ οι Επενδυτές, συνολικά, παραμένουν αμέτοχοι.

Πράγματι, τα “σήματα” από την αγορά ομολόγων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά με το Χ.Α να μην έχει ωστόσο καταφέρει να ακολουθήσει τις εξαιρετικές επιδόσεις των κρατικών τίτλων, σε αντίθεση με τις διεθνείς αγορές όπου το ράλι μετοχών και ομολόγων είναι εδώ και καιρό παράλληλο.

Αν και το 10ετές ομόλογο κινείται σταθεροποιητικά το τελευταίο διάστημα και κοντά στο 1,03% – σε ελάχιστη απόσταση από τα ιστορικά χαμηλά του 0,92% που σημείωσε τον Φεβρουάριο, το 5ετές είναι αυτό που ξεχωρίζει καθημερινώς με τις επιδόσεις του, καθώς η απόδοσή του καταγράφει συνεχώς νέα Ιστορικά χαμηλά.

Στο 0,22% όπου και διαμορφώνεται κινείται μάλιστα ακριβώς στα… μισά της απόδοσης του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου, παρά το γεγονός ότι η Ιταλία αποτελεί τη χώρα που λαμβάνει την ισχυρότερη στήριξη από τις αγορές assets της EKT υπό το πρόγραμμα PEPP, καθώς ξεπερνούν τα όρια του capital key.

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, η EKT αγόρασε ιταλικά ομόλογα ύψους 36,037 δισ. ευρώ, 5 δισ. ευρώ περίπου περισσότερα σε σχέση με αυτά που “ορίζει” η κλείδα. Σε ότι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, η ΕΚΤ έχει αγοράσει συνολικά 9,95 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα, καθώς το διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου αγόρασε 5,256 δισ. ευρώ και 4,69 δισ. ευρώ έως τα τέλη Μαΐου.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα