Αστάθεια και απώλειες στο χρηματιστήριο Αθηνών

Αστάθεια χαρακτηρίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κινείται εντός στενού εύρους, ενώ δεν λείπουν και οι αντίρροπες δυνάμεις μεταξύ των δεικτοβαρών τίτλων του.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,13% στις 627,89 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,48 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,08% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.488,46 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,10% στις 302,54 μονάδες.

Νευρικότητα είναι το χαρακτηριστικό της επόμενης μέρας της αντίδρασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και έχει ανακτήσει τα επίπεδα πέριξ των 625 μονάδων, το χθεσινό κλείσιμο πολύ μακριά από τα υψηλά ημέρας, έχει τροφοδοτήσει την επιφυλακτικότητα σχετικά με την ορμή της αντίδρασης.

Το πρόσημο του Γενικού Δείκτη ήδη έχει αλλάξει αρκετές φορές, δεδομένου ότι οι αιτίες της καθήλωσης της αγοράς στα τρέχοντα επίπεδα για πολλούς μήνες δεν έχουν σαφώς εκλείψει.

Η βασική ανησυχία βέβαια, αυτή της εξάπλωσης του κορονοϊού, δεν λείπει, μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις από τις αρμόδιες αρχές για τα κρούσματα καθημερινά.

Όπως έχουν επισημάνει οι ειδικοί, προς το τέλος της εβδομάδας θα φανεί κατά πόσο έχουν βοηθήσει τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα στον έλεγχο της διασποράς. Παράλληλα, θα υπάρξει εικόνα για το πόσο έχει επηρεάσει τη διασπορά το άνοιγμα των σχολικών μονάδων.

Όπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές στο Capital.gr, μπορεί οι αρμόδιοι να προσπαθούν να αποφύγουν ένα γενικό lockdown που θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην οικονομία, εντούτοις ο διαρκής φόβος νέων και νέων μέτρων δεν λειτουργεί διαφορετικά.

Ο φόβος και η επιφυλακτικότητα σαφώς αναστέλλει κάθε επενδυτική απόφαση σε μια οικονομία που παλεύει μόνη της, με μόνα τα μέτρα της κυβέρνησης, να επανέλθει στην κανονικότητα.

Τούτο επιβεβαιώνει και η τελευταία μελέτη της Intrum, η οποία αναφορικά με την Ελλάδα, επισημαίνει ότι ο κίνδυνος από τους οφειλέτες και οι ανησυχίες για πιστωτικές απώλειες παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, ενώ σχεδόν οι μισές ελληνικές επιχειρήσεις (48%) έχουν αποδεχτεί μεταγενέστερους όρους πληρωμής ώστε να αποφύγουν την πτώχευση, σε ποσοστό που υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 35%.

Το γεγονός αυτό φαίνεται να επηρεάζει τις ταμειακές ροές, καθώς το 66% διαπίστωσε αύξηση στις πιστωτικές απώλειες σε σύγκριση με το 2019 σε ποσοστό που επίσης είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Στο ταμπλό τώρα, το -1,80% της Coca Cola επηρεάζει την αγορά, όπως και το -1,05% της Aegean, με τις Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Σαράντης και Φουρλής να ακολουθούν με ήπια πτώση.

Στον αντίποδα, ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει κέρδη 2,50%, με τις Jumbo, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Βιοχάλκο, Λάμδα, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Εθνική να ακολουθούν με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή ο Titan και η ΕΥΔΑΠ.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα