Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται η τουρκική λίρα

Υπό τη νέα ηγεσία του Μεχμέτ Σιμσέκ, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολή στην κεντρική τράπεζα και στις κρατικές τράπεζες να διακόψουν τη δαπανηρή πολιτική των παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος στο πλαίσιο της αλλαγής πολιτικής.

Την είδηση ανέφεραν πηγές προσκείμενες στις σχετικές αποφάσεις που προτίμησαν την ανωνυμία, ενώ η Τράπεζα της Τουρκίας και το υπουργείο Οικονομικών απέφυγαν να σχολιάσουν σχετικά.

Ο διορισμός του Μεχμέτ Σιμσέκ ως νέου υπουργού Οικονομικών, πρώην στελέχους της Merrill Lynch, έχει καλλιεργήσει προσδοκίες πως η Τουρκία θα επιστρέψει στην ορθόδοξη νομισματική πολιτική και θα δώσει τέλος στις παρεμβάσεις του κράτους, αφήνοντας την αγορά να καθορίσει την αξία των τουρκικών τίτλων. Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές δεν παύουν να θυμίζουν ότι ο Ερντογάν έχει και στο παρελθόν επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να στραφεί στην ορθόδοξη νομισματική πολιτική. Από τις 28 Μαΐου και την επανεκλογή Ερντογάν, η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί κατά περισσότερο από 13% έναντι του δολαρίου.

Οι επενδυτές προεξοφλούν περαιτέρω διολίσθηση του νομίσματος με τα στοιχήματα να δίνουν πιθανότητα 80% σε μια υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος στις 25 λίρες προς ένα δολάριο τους επόμενους τρεις μήνες και πιθανότητα άνω του 60% για πτώση στις 27 λίρες προς ένα δολάριο. Σημειωτέον ότι και η Goldman Sachs προβλέπει τώρα πως τους επόμενους 12 μήνες η τουρκική λίρα θα υποτιμηθεί περαιτέρω, με την ισοτιμία της έναντι του δολαρίου να φτάνει στις 28 λίρες προς ένα δολάριο.

Σε αντίθεση με τη λίρα, πάντως, η πορεία άλλων τουρκικών τίτλων προδίδει πως η αγορά εμπιστεύεται την αναμενόμενη αλλαγή πολιτικής. Οι βασικοί δείκτες του τουρκικού χρηματιστηρίου σημείωσαν άνοδο 3,3% και συνολικά από την επανεκλογή Ερντογάν έως σήμερα έχουν συγκεντρώσει κέρδη 22%. Ομοίως τα τουρκικά ομόλογα δολαρίου σημείωσαν άνοδο, με το spread τους έναντι των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου να περιορίζεται κατά 44 μονάδες βάσης μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη της JP Morgan Chase & Co.

Η επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας είναι στις 22 Ιουνίου, οπότε και αναμένεται ότι θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων υπό τη νέα ηγεσία της που θα αντικαταστήσει τον νυν διοικητή Σαχάπ Καβτσίογλου.

Ως επικρατέστερη υποψήφια για αντικαταστάτρια του Καβτσίογλου θεωρείται η Χαβιζέ Γκάι Ερκάν, με εμπειρία από τη θητεία της ως στελέχους αμερικανικών τραπεζών, που συναντήθηκε με τον Σιμσέκ τη Δευτέρα. Η Ερκάν ήταν στέλεχος της Goldman Sachs επί σχεδόν μια δεκαετία, ενώ μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο περίπου ήταν συν-διευθύνουσα σύμβουλος στη First Republic Bank που πτώχευσε ένα έτος μετά την αποχώρησή της. Ηταν η δεύτερη μεγαλύτερη πτώχευση αμερικανικής τράπεζας.

Ο Σιμσέκ και το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης Ερντογάν θα αντιμετωπίσουν δυσεπίλυτα προβλήματα καθώς η διολίσθηση της τουρκικής λίρας επιδεινώνει τις πληθωριστικές πιέσεις, ενώ η χώρα εισέρχεται σε νέα προεκλογική περίοδο για τις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος.