“Ασφαλές καταφύγιο” στον χρυσό ψάχνουν οι επενδυτές – Άνοδος 0,3% για το μέταλλο

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του χρυσού την Τετάρτη, καθώς η αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή ώθησε αρκετούς επενδυτές να σπεύσουν προς αναζήτηση “ασφαλούς καταφυγίου”, την ώρα που περίμεναν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve για τυχόν ενδείξεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Η αγορά εκτιμά πλέον ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν θα ξεκινήσουν πριν τον Ιούνιο, επομένως βραχυπρόθεσμα οι τιμές για τον χρυσό και το ασήμι ενδέχεται να παραμείνουν υπό πίεση, σημειώνει ο Jim Wyckoff, ανώτερος αναλυτής στην Kitco Metal.

Προσθέτει ωστόσο, ότι οι κλιμακούμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς παρέχει στηρίξεις στις τιμές του μετάλλου, θέτοντας ένα “κάτω όριο” στην κίνηση της αγοράς.

Σημειώνεται ότι οι Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους κατά πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και το στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ, πλήττοντας τουλάχιστον τέσσερα νέα πλοία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους από την Παρασκευή μέχρι σήμερα.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, όπως σημειώνει ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank, “διατηρούμε μια υπομονετικά ανοδική εκτίμηση όσον αγορά τον χρυσό, αλλά αναμένουμε ότι η επόμενη ώθηση προς ένα νέο ιστορικό υψηλό ενδεχομένως δεν θα έρθει έως ότου η FOMC αρχίσει επιτέλους να μειώνει τα επιτόκια”.

Πρόσθετη, μικρή στήριξη στον χρυσό σήμερα προσέφερε η μείωση της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, εξέλιξη που επίσης καθιστά πιο ελκυστικό το μέταλλο.

Έτσι, την Τετάρτη, η τιμή spot του χρυσού ενισχύθηκε κατά 0,3%, στα 2.029,29 δολάρια η ουγγιά, έχοντας σκαρφαλώσει νωρίτερα στο υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Φεβρουαρίου. Το αμερικανικό συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για το μέταλλον ωστόσο παρέμεινε αμετάβλητο, στα 2.038,7 δολάρια η ουγγιά.

Μικρά κέρδη σημείωσε σήμερα και το ασήμι, με την τιμή spot να ενισχύεται κατά 0,2%, στα 23,04 δολάρια η ουγγιά.

Αντίθετα, απώλειες 1,5% στα 887,02 δολάρια η ουγγιά σημείωσε η τιμή spot για την πλατίνα, και πτώση 1,8% στα 956,93 δολάρια η ουγγιά κατέγραψε η τιμή spot για το παλλάδιο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα